ZIUA DE 27 AUGUST – ZI DE DOLIU NAȚIONAL

Andrei Groza

ÎN CONDIȚIILE ACTUALE, ZIUA DE 27 AUGUST NU POATE FI DECÂT O ZI DE DOLIU NAȚIONAL
La 28 iunie 1940, în baza prevederilor Pactului Molotov – Ribbentrop, armata sovietică a ocupat teritoriul românesc din stânga Prutului, iar la 2 august, la indicația lui Stalin, pe cea mai mare parte a acestuia a fost creată așa-numita Republică Sovietică Socialistă Moldovenească.
Românii de aici, cu forța și cu minciuna au fost impuși, de-a lungul anilor, ca aceste două date să fie sărbătorite cu mult fast.
Mult mai târziu, la 24 decembrie 1989, Congresul deputaților poporului din URSS a recunoscut prevederile protocolului adițional secret al pactului Molotov-Ribbentrop ca nul ab initio, ceea ce însemna/ceea ce înseamnă, conform prevederilor dreptului internațional, că teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (Republicii Moldova) trebuia/trebuie (de la acea data, fără nicio condiție) întors României, fapt confirmat și de Parlamentul European în rezoluția sa din 19 septembrie 2019.
La 27 august 1991, atunci când a fost proclamată independența RSSM față de URSS, unioniștii, partea cea mai activă din mișcarea de eliberare națională, le-au dat crezare celor care spuneau (celor care se declarau proeuropeni și, chiar, unioniști) că, la moment, este important să ne rupem din imperiul sovietic, mai apoi vom reveni la problema UNIRII. Noi i-am crezut și, după cum a arătat timpul, am greșit.
Acum, guvernarea Republicii Moldova și susținătorii acesteia ne impun să sărbătorim 27 august (cu fast) ca zi a independenței statului creat de Stalin (acestora tare le place să spună ,,țara noastră este o țară europeană/Republica Moldova este un stat european” ș.a.m.d.), ,,uitând” că acest teritoriu românesc trebuie întors României fără nici o condiție.
ÎN ASEMENEA SITUAȚIE, NOI, ROMÂNII DIN TERITORIUL STĂPÂNIT/ACAPARAT DE SEPARATIȘTII ,,PROEUROPENI”, TREBUIE SĂ RECUNOAȘTEM ȘI SĂ DECLARĂM ZIUA DE 27 AUGUST DREPT ZI DE DOLIU NAȚIONAL.