De ce Guvernul Recean nu accelerează planul de cosntrucție a liniei de înaltă Vulcănești-Chișinău?

Dorin Recean

Ucraina a decis să elimine complet dependența regiunii Odesa de curentul transnistrean în 2024. Pentru guvernul de la Chișinău, lucrurile stau pe vechi – multe vorbe, zero progrese.
1. Din 9 ianuarie, 2024, Guvernul Ucrainei a semnat un contract cu compania Structum de 2,27 mlrd hrivne pentru construcția unei linii de electricitate de înaltă tensiune de 330 kV ”Novoodesskaia-Artiz”. Ucraina își propune să rupă complet dependența sa de MGRES, compania rusească din regiunea separatistă transnistreană, care produce curent electric pe baza gazelor rusești. LInia nouă va ocoli s.Palanka din Republica Moldova, asigurând autonomie completă pe planul asigurării cu electricitate unei suprafețe de cca 12,5 mii km2, ori 30% din tot teritoriul regiunii Odesa, până astăzi dependentă de energia electrică furnizată de Kuciurgan.
2. Agresiunea militară rusă a pus în fața autorităților ucrainene probleme mari, existențiale, care au cerut răspunsuri urgente. LInia contractată de guvern unei companii private va fi construită în următoarele luni ale anului 2024. Pentru că este război și pentru că se cer soluții în condiții extraordinare. Prin comparație, actualul guvern nici măcar nu a definitivat traseul pe care ar trebui să fie efectuate lucrările de construcție a liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău. Compania indiană, căreia i-a surâs norocul licitației organizate în condiții suspecte va începe să producă primii piloni prin 2025. In luna iulie, noul Ministru al Energeticii Victor Parlicov promitea să accelereze procesul de construcție a noii linii vitale pentru stat, dar indienii sunt greu de înduplecat, mai ales când au la dispoziție ani de zile de contract, conform licitației organizate sub controlul Băncii Mondiale și la care actualul guvern a fost un ”simplu prim ministru”, în timp ce indienii sunt foarte creativi și au mii de ani de ”nerespectare a contractelor”.
3. Așa că cei care au așteptat să vadă deja niște piloni bătuți între Issacea și Vulcănești pot să-și pună pofta în cui. Hârtia rabdă orice fel de obligații, dacă nu există angajament ferm. Drept dovadă servește și faptul că abia la 4 mai 2022 a intrat în vigoare Legea nr.120/2022 privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport a energiei electrice Vulcănești-Chișinău. Situația arată trist și pe celelalte 2 trosoane cu fața spre România (Bălți – Suceava și Chișinău-Roman). Ambele stau în aer, adică se discută trasee, se fac replanificări și studii de fezabilitate, care durează prea mult pentru un stat atacat zi și noapte de șantajiștii transnistreni. O economie atât de dependentă de curentul produs de MGRES nu are cum fi atractivă pentru investitori, iar puținii industriași locali, își reduc afacerile ori își mută liniile de producție peste Prut. Sub scutul alianței. Noi nu-l avem, iar insecuritățile persistă și se aglomerează.
Question:
1) De ce oare actualul guvern a cheltuit 2 ani de stare excepțională fără a accelera planul de cosntrucție a liniei de înaltă tensiune de la Issacea, dată pe mâinile unei obscure companii indiene, selectate pe baza unei licitații organizate la 12 octombrie,2021?
2) Cine dacă nu actualul guvern ar putea pune în mișcare compania contracantă indiană, care nu dă semne că înțelege urgențele cu care se confruntă RM, și nu se simte cu nimic obligată să ajute guvernului de la Chișinău să se decupleze de la compania șantajistă din zona transnistreană? Cu siguranță, cei care-au elaborat contractul post-tender nu au cetățenia RM și li-i trandafiriu de subiectul pe care-l discutăm.