COMUNICAT DE PRESĂ: Antreprenorii moldoveni au dezvoltat un software de prognozare a energiei verzi cu precizie de 97%

logoAEE

Interviu cu Vlad Burac, câștigătorul GCIP Moldova 2023, la categoria „Energie Regenerabilă

05 ianuarie, Chișinău. Noile reguli impuse pieței energiei electrice din 2022, care obligă producătorii de energie verde să prezinte prognoze precise ale producției lor, au stimulat antreprenorii din țară să vină cu soluții inovative în domeniu. Astfel, o echipă de specialiști a dezvoltat și lansat primul software din Moldova de prognozare a producției de energie verde.
Soluția care reușește să facă predicții cu un nivel de precizie de până la 97% a fost desemnată câștigătoare a competiției „GCIP Moldova 2023”, la categoria „Energie regenerabilă”. Creatorii acesteia, Vlad Burac și Maxim Purice, au fost premiați cu 10.000$ în cadrul Galei „Moldova Eco Energetică 2023”, care de peste 10 ani, celebrează și recunoaște inovația și angajamentul în domeniul eficienței energetice, atât în sectorul public, cât și în cel privat.
Vlad Burac, co-fondatorul WATTSUN: „Lucrăm de mai bine de un an la acest produs, pentru că din 2021 mai mulți producători de energie au fost practic obligați prin lege să prezinte prognozele pentru energia verde pe care o produc în proiectele lor, fie fotovoltaic, fie eolian, pentru balansarea sistemului energetic în Moldova. Atunci am înțeles că foarte multe companii au date eronate. Noi știam care este problema, am dezvoltat un soft care elimină această problemă, scutește proprietarul, în primul rând, de costurile uriașe pe care le are lunar la facturare, și astfel încurajăm și investițiile în energie verde în Republica Moldova.”
Platforma dezvoltată de antreprenori utilizează mecanisme complexe de Inteligență Artificială și Machine Learning și analizează informații precise despre condițiile meteorologice, iradierea solară și datele istorice ale producției de energie verde din Moldova. Aceste tehnologii permit producătorilor de energie să aibă o imagine clară asupra producției viitoare de energie verde, iar autorităților – să-și planifice achizițiile de energie verde din surse externe.
„Este un soft pe bază de abonament, clientul sau producătorul are acces la această bază de date, ea face conexiunea între platformă și parcul fotovoltaic pe care îl are în în proprietate, și atunci toate datele, inclusiv cele istorice, noi le procesăm, le trecem prin mai multe filtre. E o chestie individuală, fiecare parc având o locație specifică, o tehnologie specifică, softul are mai multe automatizări, inclusiv transmiterea rapoartelor sau raportarea digitală automatizată a informațiilor către Energocom sau către terțe companii sau persoane interesate a unui raport. Acest raport poate fi configurat în multe moduri, ce date trebuie să raporteze, în ce interval, ce anume trebuie să raporteze și cât trebuie să raporteze, pe ce platformă trebuie să raporteze, sunt foarte mulți parametri.” a mai adaugat Vlad.
Deși acest software nu este o inovație care să aibă un impact direct asupra mediului, el este un instrument extrem de eficient pentru producătorii de energie verde și pentru autorități. Mai mult, creatorii soluției prevăd și atragerea unor investiții masive în sectorul verde al țării, care are un potențial de milioane și chiar sute de milioane de euro în următorii ani.
Maxim Purice, co-fondatorul WATTSUN: „A fost creat un soft cu o interfață simplă și comodă, care facilitează operațiunile clienților, iar integrarea rapidă a datelor centralei lor în software permite accesul instantaneu la toate informațiile necesare în mai puțin de 5 minute. În calitate de dezvoltatori, oferim nu doar un produs, ci și un serviciu de suport dedicat pentru a asigura o experiență completă și eficientă.”
Acum, platforma este în fază pre – finală și este în regim de testare pentru trei parcuri fotovoltaice în trei regiuni diferite din țară. Cu cei 10.000 $ câștigați la „GCIP Moldova 2023”, echipa din spatele proiectului își propune să finalizeze dezvoltarea platformei și să o implementeze nu doar în Moldova, dar și în Uniunea Europeană, începând cu țara vecină – România.
„Cu siguranță orice aport, financiar și nu doar, mă refer aici la expertiză și la alte cunoștințe, este unul foarte important atunci când dezvolți un produs, un serviciu. Un suport considerabil avem și din partea GCIP și AEE pentru acest proiect – 10.000 $. Bineînțeles, costurile în secolul curent, în anul acesta sau ultimii ani pe dezvoltarea produselor soft sunt destul de uriașe, și atunci, în măsura posibilităților, noi deja am planificat acest buget, deci el va fi 100% investit în dezvoltarea softului.” a spus Vlad.
Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă), în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și cu sprijinul: Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova (UE), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Global Environment Facility (GEF), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Skat Consulting, ÎCS „Premier Energy”, SRL, Ambalaj Market și Solar Energy.

Aliona CHERSAC,