Cum că ar trebui să fie un guvern ideal?

Osho

– Iubite Osho, cum crezi că ar trebui să fie un guvern ideal?
– Guvernul ideal este absența guvernului. Ideea a ceea ce unii oameni conduc peste alții este inumană. Guvernul este un joc, cel mai dezgustător și murdar joc din lume. Dar sunt oameni a căror conștiință este la cel mai scăzut nivel, iar acesta este politicienii. A conduce este singura bucurie a politicii; a fi la putere, a înrobi oamenii.
Visul prețuit al tuturor celor care au atins apogeul conștiinței a fost visul ca într-o zi să scăpăm de toate guvernele. Și această zi va fi cea mai grozavă zi din istoria omenirii – trecut, prezent și viitor – pentru că scăparea de toate guvernele va însemna sfârșitul celui mai dezgustător joc pe care politicienii l-au jucat de secole. Au transformat omul în pioni, au creat frica în oameni, ca și cum fără guvern ar fi anarhie, dezordine, haos… că totul va fi distrus. Și cel mai ciudat lucru este că noi credem în porcăria asta.
Doar te uiți la ultimii cinci mii de ani. Vă puteți imagina dacă lumea nu ar avea guverne, lucrurile ar sta mai rău? În ce fel? Peste trei mii de ani, au avut loc cinci mii de războaie. Putem presupune serios că fără guverne ar fi mai mult haos, mai multă crimă?
Ce au făcut guvernele pentru popor? Nimic altceva decât exploatare, cu excepția crearii fricii în ei, cu excepția provocării oamenilor unii asupra altora. Războaiele continue pe planetă sunt o necesitate absolută pentru existența politicienilor. Adolf Hitler și-a exprimat multe perspective în autobiografia sa; și știe despre ce vorbește, pentru că este cel mai pur politician – adică cel mai murdar. El spune că războiul este absolut necesar pentru un conducător dacă vrea să păstreze puterea. Dacă nu ești implicat în război, pari inutil oamenilor. Eroii se nasc doar în timp de război…
Hitler spune că dacă nu poți începe un război, atunci măcar ar trebui să răspândești continuu ideea că vine războiul. Nu lăsa niciodată oamenii singuri pentru că atunci când își trăiesc viața în pace tu ești un nimeni. Nu au nevoie de tine, regimul tău își pierde mințile. Au nevoie de tine când există o amenințare. Formează o amenințare. Dacă nu există o amenințare reală, măcar creează o atmosferă de falsă amenințare.
Americanii se tem de ruși, rușii se tem de americani – nu sunt decât jocuri de politicieni. Oamenii din toată lumea sunt la fel: nu vor să fie uciși în războaie, și nu vor să omoare pe alții în războaie. Dar un politician nu poate exista fără războaie, de aceea eu numesc politica cea mai murdară dintre toate jocurile – pentru că necesită sânge de om, sângele a milioane de oameni nevinovați.
Când spun că cel mai bun guvern nu este guvern, sunt perfect conștient că probabil nu se va întâmpla niciodată. Dar e mai bine să ai un vis, darămite un vis, în care să existe o conștiință supremă, frumusețe, iubire. Atunci poate, dacă o idee plutește în aer, într-o zi ne putem apropia de a o aduce la viață. Nu complet, cel puțin parțial – de aceea spun că cel mai apropiat lucru de a nu avea guvern, ceea ce nu este posibil încă, este un singur guvern. După un singur guvern, se va putea fără guverne deloc.
Încearcă să-ţi dai seama. Dacă există un singur guvern, politica pierde mult suc. Când lumea e plină de președinți, prim-miniștri, regi și regine și toți cei care încearcă să fie cei mai buni, jocul a început. Când există un singur guvern, devine doar un serviciu; nu are cu cine să lupte. Întreaga bucurie a politicii stă în „dușman. „Când nu există dușman, atunci doar lucrezi ca asistența medicală sau poșta sau departamentul feroviar. Știi cine este șeful Departamentului de Căi Ferate al SUA? Nu, pentru că nu e necesar, el doar își face treaba.
Și națiunea nu este necesară. Ideea mea este că fiecare oraș ar trebui să fie o țară separată ca și comuna noastră. Ce categorie putem fi clasificați? Nu suntem oraș, nu suntem stat; singura categorie rămasă este statul! Un stat foarte mic – dar, dacă nu se dovedește contrariul, suntem un stat. Şi nimeni nu are obiecţii. Dacă fiecare oraș devine stat, asta va strica tot jocul politicienilor. Vor fi milioane de președinți și prim-miniștri – și atunci jocul își pierde orice sens. De aici, eforturi constante pentru a face țara mai mare: cu cât țara e mai mare, cu atât e mai mare politicianul, cu atât e mai mică țara, cu atât politicianul mai mic. Mi-aș dori ca țările să fie atât de mici încât politicienii să nu mai aibă nicio valoare. Atunci democrația poate fi dreaptă – așa cum era în Grecia pe vremea lui Socrate.
Nu cred că va fi haos cu dispariția guvernelor, nu. Odată cu dispariția guvernelor va exista rațiune și înțelegere. Aceste Guverne i-au făcut pe oameni să nu fie deștepți, mereu au privit de sus la guvern, au așteptat mereu ca guvernul să se ocupe de tot pentru Toată responsabilitatea a fost pusă pe seama guvernului. Când nu există guvern, atunci te simți mai întâi responsabil pentru tine, pentru tot ceea ce faci, nimeni nu este responsabil decât tu – contribuie la inteligența ta.
Știu – visul meu este irealizabil, dar dacă ești familiarizat cu momentele de tăcere, calm, inteligență, nu pare atât de imposibil. Dacă mă întrebi pe mine, pare foarte simplu, foarte practic. Guvernele nu au făcut altceva decât probleme.
♾ Osho