ATENȚIE, ROMÂNI! Nici acum nu e clar ce face regimul Iohannis? ORADEA: Mihai Viteazu, jos, Ladislau al Ungariei, sus!

Oradea Mihai Viteazul dat jos

MIHAI TÎRNOVEANU:

„Prin amplasarea statuii Sfântului Ladislau nu facem nimic nou. Noi practic revenim la tradiția veche. În 1360-1365, în cetate a fost amplasată o statuie (n.r. a lui Ladislau), iar în anul 1395, cu ocazia bicentenarului canonizării Sfântului Ladislau, a fost amplasată prima statuie ecvestră a regelui, cam în aceleași locuri unde reflectăm noi să fie amplasată noua statuie” – episcopul romano-catolic Böcskei László.

„Cred că aceste personalități trebuie marcate și apreciate pentru ce au făcut pentru istoria orașului nostru. Nu trebuie să ne uităm trecutul (…). De aceea, cred că aceste inițiative sunt binevenite și vor fi apreciate de întreaga comunitate din Oradea” – primarul Florin Birta.

Se întâmplă la Oradea!

Nu, nu-l pun la loc pe Mihai Viteazu, ci îl pun în Cetate pe regele Ungariei, Ladislau I. Statuia a început să fie asamblată. Mai clar de atât nu se poate.

A fost o „întâmplare” că la Sibiu în loc de Horea, Cloșca și Crișan, în centru este călăul lor, Brukenthal.

A fost o „întâmplare” că la Turda, Avram Iancu încurca „arhitectura” fondurilor europene din centrul orașului.

A fost tot o întâmplare că la Carei s-a proțapit tot în centru, statuia autorului imnului Ungariei în timp ce Monumetul Ostașului Român va fi îngrădit de plăci din beton?

Tot o „întâmplare” a fost si că la Alba Iulia, acolo unde de 1 Decembrie defilează unii în uniformele Armatei Imperiale Habsburgice, s-a ridicat statuia lui Bethlem, fost principe al Transilvaniei.

Tot „întâmplare” a fost că Emanuil Gojdu, tot la Oradea, a fost mutat din centru intr-un parc, iar Mihai Eminescu a stat intr-o cușcă de lemn vreo 4 ani…

„Întâmplător”, la Cluj-Napoca, Lucian Blaga, Mihai Eminescu si Memorandiștii au fost lăsați fără soclu și fără nume.

Desigur tot întâmplător, la Valea Uzului unii nu au loc de crucile eroilor armatei române…

Dar cine a fost sceptic și a considerat toate astea doar niște „întâmplări”, se mai îndoiește acum că de fapt totul se înscrie într-o strategie de ștergere a identității, istoriei, memoriei naționale românești din Transilvania?

Adică mai clar de atât, ce vreți: în locul lui Mihai Viteazu este Ladislau al Ungariei!

Când locul e curățat de români, golul este umplut de străinii ce se vor aici stăpâni!

Până când vom răbda?