Medicina holistica zamolxiană: patrimoniu cultural al românilor, medicina viitorului

Mesaj-Zamolxe

De ce afirmăm că medicina holistica zamolxiană este inca vie?

După cum cunoaştem cu toţii, Zamolxis este principalul zeu al geto‑dacilor, amintit în repetate rânduri în literatura antică, începând cu Herodot, Platon, până târziu de către istoricii bizantini.Este celebru citatul din Operele lui Platon : «Regele nostru Zamolxis, care este si zeu ne învată că după cum nu trebuie să îngrijim ochii fără să ţinem seama de cap şi nici capul nu poate fi îngrijit neţinând seama de corp, tot astfel trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul şi iata pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli, pentru că ei nu cunosc întregul ce-l au de îngrijit ! » (Dialogul Carmides)

Prin urmare, printre atribuţiile lui Zamolxis se înscriu şi cele de vindecător al întregului (organism) adică holistic! Acest concept se adresează vindecării cauzei bolii care a produs-o si nu simptomelor şi totodată ţine seama de întregul organism, neuitand sa trateze si partea psihică, adică cea a sufletului.

Este demn de mentionat Dictionarul plantelor medicinale cu nume dacice, respectiv traducerea in limba Latina, realizat de medicul Dioscoride, cel care l-a insotit pe Imparatul Traian in expeditiile din Dacia, dovada ca la acea vreme exista o indelungata practica si experienta vindecatoare pe aceste meleaguri.

Atat medicina autohtona dacoroman[ cat si cea extrem orientală, decriu si sustin într-o primă etapă îmbolnavirea sufletului, adica o tulburare in planul corpului nostru eteric, energetic, cel care raspunde de pildă de instalarea starii de rau prin deochi, adica prin exercitarea unei forte energetice puternice asupra unui ins (de cele mai multe ori copii, cu o mai mica putere de aparare), la care medicina alopată modernă nu poate da explicatii.

Cercetările moderne totuşi confirmă faptul că in primul rând se tulbură psihicul de pildă in stress, boala secolului generata de suprasolicitare si insatisfactii pe diferite planuri (social, familiar, financiar, discordante religioase in cazul casatoriilor realizate intre membrii a doua religii diferite, etc).

Un medic sau un terapeut specializat in medicina holistica stie sa recunoasca simptomele fortei vitale diminuate, iar remediile sale terapeutice nu sunt indreptate spre contracararea unui efect, ci pentru a stimula energia Qi, forţa capabilă de a restabili (reabilita) starea de sanatate a intregului organism. Forta vitala, odata trezita, elimina boala; pacientul trebuie doar sa aiba rabdare si sa actioneze in aceeasi directie cu aceasta forta. Practic, trebuie sa aiba incredere in inteligenta acestei forte care lucrează in intimitatea organismului, in nevăzut, adică la nivel inframicroscopic.

Nu întamplator prima întrebare care trebuie adresata pacientului este: Vrei să te vindeci? Este o întrebare retorica de altfel care are rolul de a-l face pe bolnav co-participant la vindecare, si totodata constient de puterea vointei sale. Toate procesele bio-fizico-chimice sunt controlate perfect de forta vitala care este stimulată psihic de puterea subconstientului bolnavului. Boala apare pentru că noi împiedicam energia vitală să actioneze asa cum ar trebui, şi de multe ori, inconstient, din necunoastere sau lipsă de voinţă de a renunţa la vicii, ne împotrivim ei. (ultramoden se discuta despre psihologia transpersonala)

Conform medicinii holistice, pacientul trebuie înteles şi tratat în funcţie de un ansamblu de factori: fizici, emotionali, sociali, spirituali si economici. Tratamentul holistic înseamna să vindeci concomitent trupul si sufletul, prin toate mijloacele. De aceea, cand se doreste tratarea unei afectiuni, trebuie sa se tina cont de toate aspectele din viata bolnavului, inclusiv de emotiile cu care ne confruntam. Mania, stresul sau tristetea sunt sentimente care consuma energia organismului si scad dramatic numarul globulelor albe, influentand negativ imunitatea. De asemenea, este important si cum ne odihnim. Imunitatea creste daca-i dam organismului suficient timp de refacere, prin activitati relaxante si somn odihnitor.

Este important sa petrecem cat mai mult timp recreativ in mijlocul naturii!

Dumnezeu i-a asezat pe protoparinti in gradina raiului, nu intr-o urbe poluata! Acolo avem noi specia umana experienta multimilenară! De acolo au cules stramosii nostri remediile pentru bolile care erau mai putine la numar decat cele de azi generate de complexitatea vietii moderne!

Este important sa respectam si ritmurile circadiene. Este indicat sa dormim intre orele 22 si 06. Noaptea, cand toate fiintele vii cu exceptia pradatorilor nocturni isi refac energia, este planificata pentru refacere. În acest interval de pilda, ficatul suprnumit laboratorul organismului, “curaţă” adica detoxifică mai eficient sangele si își regenerează celulele ( mai exact între orele 1 si 3 noaptea).

Respiratia este o alta componenta de importanta majora in medicina holistica. In reglarea imunitatii, plămânii joacă un rol esential. O respiratie corectă, profundă (toracica si abdominala) inseamna o mai bună oxigenare a celulelor. Multe boli sunt determinate de slaba oxigenare celulară, aceasta favorizand cresterea nivelului de radicali acizi – un mediu care îmbatranește prematur organismul.

Alimentatia este cea mai importanta componenta de care trebuie sa tinem cont, atunci cand este vorba de sanatate. Perioadele de post, ori regimurile speciale pentru lehuze, galbenare (hepatita) diabet sunt recomandări care insoțeau (și insoţesc) fiecare tratament. Este important sa respectam inapetența in timpul bolii, pentru a nu suprasolicita în scopul digestiei energia destinata vindecarii.

Care sunt metodele Medicinei holistice?

Fitoterapia este una din cele mai vechi metode practicate de om, fiind şi cea mai la îndemână.Substantele biologic active continute in plantele care cresc din solul bogat in anumite substante minerale specifice, influientate atât de structura subsolului cât si de actiunea astrelor care stralucesc nopţile deasupra acestui teritoriu situat la jumătatea distanţei intre Polul Nord si Ecuator, au proprietati vindecătoare deosebite.

Apiterapia cu toate produsele stupului.

Atingerea, mângâierea locului dureros al copilului de mâna mamei, veche de când lumea, este una din metodele moderne la care apelează psihologii (terapia prin atingere).

Presopunctura si masajul.

Culorile verde si albastra, culori neutre, culorile padurilor noastre si a cerului senin, ambele intalnite pe tot teritoriul tarii asezata pe paralela 45, sunt culori vindecatoare pentru multe afectiuni cronice prin ceea ce numim cromoterapie. Culorile au o mare influenta asupra psihicului uman. Fiecare culoare are un rol bine stabilit asupra omului: verdele linisteste si este un calmant excelent pentru organism, in vreme ce rosul incita, este excitant, creste tensiunea arteială! este hipertensor! Medicina traditionala indiana Ayurveda, foloseste si ea de mii de ani aplicarea culorilor pentru reenergizarea si armonizarea organismului).

Sunetele muzicale rezultate din rostirea incantatorie a unor formule ritualice de vindecare, dar si sunetele nascute din adierea vântului printre ramurile arborilor ce strajuiesc si azi ca şi in vechime lacasele de cult – mânastirile primele promovatoare si pastratoare a metodelor terapeutice antice, au devenit ceea ce numim meloterapie (Azi stim ca tot ceea ce este viu reactionează la o ANUMITA muzica. La cea armonioasă, frumoasa, plantele reactioneaza pozitiv: infloresc, se dezvolta mai repede si in deplinatatea lor. La o muzica stresanta (heavy metal) plantele se ofilesc si mor. Animalele sunt si ele sensibile la muzică. S-a constatat ca vacile dau mai mult lapte daca ascultă muzică terapeutică cum ar fi Mozart ori „Anotimpurile” lui Vivaldi).

Dacă la toate metodele autohtone adaugăm metodele ayurvedice sau cele ale medicinei chineze vom vedea ca avem la dispozitie o multitudine de procedee din care putem alege pe cea benefică, adica ce este bine fiecarui bolnav!

Actualmente, alaturi de acestea, acupunctura, presopunctura shiatsu si în mod special homeopatia, care este una dintre cele mai importante metode energoinformationale holistice de restabilire a sanatatii, sunt metode care astăzi întregesc lista lor. Sigur, mai sunt si altele ca: balneologia, talazoterapia, tratamentele cu namol, reflexoterapia, fizioterapia cristaloterapia etc. Fiecare dintre acestea ajuta in procesul therapeutic, de vindecare de regasire a homeostaziei, a funcţionalitaţii normale a organismului. Ele trebuiesc conduse si supravegheate de specialisti, de oameni care au studiat aceste forme de terapie.

Este mai usor sa previi decât să tratezi!

Acest dicton antic cunoscut isi pastreaza si azi valabilitatea. Daca ne odihnim bine, respiram corect aer proaspat, nu ne mâniem si nu păstrăm ranchiună, nu ne expunem abuzurilor de orice natura si mai mult decat toate daca alimentatia este echilibrata, adaptata calitativ si cantitativ, ne putem considera sănatoşi în proportie de 90%.

Cunostintele actuale privind metabolismul confirma faptul ca este esențial sa consumăm fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, care stimuleaza imunitatea, cum ar fi vitaminele A, C, E, B1, B5, B6, B9 si B15. De asemenea, si mineralele sunt foarte importante pentru biochimia organismului: fără calciu, potasiu, magneziu, zinc, seleniu, crom, organele interne nu functioneaza corespunzator.

In perioada aceasta, a supremei comunicari ne bucuram și de cunostintele furnizate de alte culturi medicale de pe alte meridiane care s-au dezvoltat în paralel – cum este cea chineză sau indiană, ayurvedică așa cum am arătat mai sus – și constatam ca nu există contradicții.

Iată de exemplu cum răspund la întrebarea:

Cum să nu ne reîmbolnăvim?

Conceptul antic zamolxian, regasit și in medicina extrem orientală este valabil pentru orice boală adaptat zilelor noastre: dacă frigul sau umezeala ori erorile alimentare, intoxicarea involuntară cu tot felul de droguri inclusiv medicamente ori alcoolismul cronic sau fumatul au condus la boală, şi până se vindecă omul evită aceste agresiuni asupra corpului, dar după o vreme uită şi din nou se expune din neatenţie, lipsă de voinţă, sau forţat de împrejurări, se va reîmbolnăvi şi face o formă mai gravă decât prima dată.

Indemnul lui Iisus cu privire la păstrarea stării de sănătate după o vindecare”sa nu-ți fie tie mai rău” este cunoscut, ca și povaţa demnă de urmat ce decurge si din Imnurile sacre – atribuite lui Pitagora ( învățături de care iniţiaţii de aici din Dacia nu erau străini, si le-au transmis poporului:

„ Îngrijeşte-te de sănătatea trupului tău

Dar dă-i cu măsură băutura, mâncarea şi

Mişcarea

Şi numesc măsură ceea ce nicicând nu te va

Stânjeni”.

Pentru ca am subliniat deja sacroterapia, spre incheiere subliniez faptul ca

credinta în vindecare dar şi în divinitate, este esentiala pentru sanatatea noastra trupeasca si sufletească. Uneori omul se simte singur si abandonat in mijlocul rautaţii si grijilor.

Rugaciunea sub forma dialogului intim, sincer, profund, cu Divinitatea ori luata din cartile de rugaciuni, este foarte importantă şi azi ca în vremurile când era invocat Zamolxis.

Seara, totodata este important ca in câteva minute, sa recapitulam ce am facut bine si ce am facut mai putin bine sau rău, adică să constientizăm actiunile noastre, încât să putem spune: „Doamne, ajuta-mă ca mâine sa fiu mai bun, să răspândesc armonie şi pace si să fac mai mult bine decat am făcut azi!”

În concluzie:

Consider că există o continuitate de necontestat în privința metodelor terapeutice

vechi, autohtone, asa cum există în bogata noastră tradiție privitoare la: limbă, port popular, obiceiuri de botez, nuntă, înmormântare, ritualuri agrare de fertilitate, şi de stimulare a dragostei.

Proba timpului a dovedit ca aceste metode sunt eficiente si acum pe plan mondial se revine la terapiile naturale si tratament după conceptul holistic.

De aceea apreciez ca aceasta medicina îmbogatită cu tot ce ne pune la dispozitie tehnologia moderna de pilda BIOREZONANTA ori prin holograme terapeutice, constituie medicina viitorului.

Dr Elena Armenescu