VIAȚA lui EMINESCU. Ep. 4 (Necenzurat) – Războiul pentru Transilvania și Bucovina

Eminescu Carpatii

Astăzi, împreună cu jurnalistul și scriitorul Miron Manega, redactor șef al revistei Certitudinea și purtător de cuvânt al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, vom vorbi despre Războiul pentru Transilvania și Bucovina în care Eminescu a fost implicat.

În acea vreme, Transilvania și o partea a Bucovinei se afla sub stăpânirea Habsburgică (apoi austro-ungară). În încercarea de a aduce aceste teritorii la patria mamă, Eminescu a fost implicat în acțiuni ce pot fi considerate conspirative, atât pe cont propriu, cât și din sânul societății Carpații, societate care visa la o Dacie Mare.

La 25 de ani, Eminescu stârnea un veritabil scandal diplomatic în interiorul Imperiului Austro-Ungar, pentru care, dacă ar fi fost prins, ar fi făcut ani grei de închisoare. Totul pentru Bucovina!

La 32 de ani, era unul dintre membrii de seamă ai Societății conspirative Carpații, o societate care, printre multe alte lucruri pe care le făcea, cumpăra arme pentru a declanșa o revoluție în Transilvania…

Așadar, în acest episod al serialului VIAȚA LUI EMINESCU, veți putea descoperi latura revoluționară a marelui nostru geniu, pentru care, de altfel, a și fost eliminat din viața publică, la ordinul austriecilor!

Vizionare cu folos!

(Serial realizat cu sprijinul domnului Ioan Curtean de Hondol și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști)

Daniel Roxin