Lansarea Enciclopediei ”Centenarul războiului de întregire și al Marii Uniri (2014-2020)”
Biblioteca Națională în parteneriat cu Asociația Istoricilor ”Alexandru Moșanu” din R. Moldova a organizat astăzi lansarea Enciclopediei ”Centenarul războiului de întregire și al Marii Uniri (2014-2020)”, informează MOLDPRES.
Volumul are 1712 pagini, a apărut într-un tiraj de peste 1000 de exemplare și este rezultatul cercetărilor pe durata a trei ani a patru membri Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR): prof. univ. dr. Ion I. Solcanu, președintele Secției de Științe istorice și arheologie a AOȘR, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea (Constanța), prof. univ. dr. Mihai Drecin (Oradea) și prof. univ. dr. Anatol Petrencu (Chișinău).
Solicitat de MOLDPRES, profesorul universitar Ion I. Solcanu, căruia îi aparține ideea acestei enciclopedii, a menționat că lucrarea cuprinde trei părți distincte: prima parte intitulată Bibliografie, a doua Monumente și semne memoriale închinate eroilor din războiul întregirii și făuritorilor Marii Uniri, iar a treia Manifestări științifice dedicate războiului de întregire și Marii Uniri la Centenar.
”Mi-am pus problema, ce vor spune generațiile următoare decenii, cum și-au omagiat războiul eroilor de întregire, căzuți cu sutele de mii de front și făuritorii Marii Uniri, generația centenarului, cea de la izbucnirea primului război mondial și până la recunoașterea Marii Uniri. Și atunci mi-am zis că o componentă trebuie să fie neapărat istoriografia, bibliografia, tot ce s-a scris între 2014 și 2020 în România, Republica Moldova, dar și peste hotare despre războiul de întregire și Marea Unire. O altă componentă o constituie manifestările științifice dedicate evenimentului: congrese, simpozioane, conferințe, dar și expozițiile pe care le-au făcut instituțiile de stat și diverse instituții de cultură. A treia parte, care constituie jumătate din întregul volum al lucrării vizează ansamblurile monumentale, obeliscurile, monumentele de orice natură, troițele, crucile monumentale, plăcile comemorative cu personalitățile și făuritorii Marii Uniri, bancnote, medalii și timbre, etc. Acesta a fost obiectivul lucrării”, a precizat profesorul universitar Ion I. Solcanu.
La rândul său, președintele Asociației Istoricilor ”Alexandru Moșanu”, Anatol Petrencu, a afirmat că sarcina sa a fost să adune toate cele scrise de istoricii din R. Moldova, pe tema respectivă. ”Această lucrare este un instrument de lucru foarte bun pentru cercetători și este un omagiu adus de noi Generației Marii Uniri”, a subliniat Anatol Petrencu. Iar directorul instituției, Elena Pintilei a spus că mai multe exemplare vor fi donate Bibliotecii Naționale, ca cercetătorii, bibliotecarii să revină, să identifice nume de persoană, de localitate sau și numele ostașilor români căzuți pentru integritatea țării românești.