Cimitirul Eroilor uitat și neglijat de autorități: noi nu uităm!

cimitirul eroilor

Igor Munteanu
·
1. Anul trecut, în 2021, cu 8 voturi pro, am reușit să trecem prin Comisia Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și Media a Parlamentului RM proiectul de hotărâre N.54 cu privire la includerea ”Cimitirul Eroilor” în Registrul Monumentelor din RM. Deoarece conducerea Parlamentului aparținea atunci grupărilor PSRM-PD-Shor, proiectul de lege (scris de mine, Maria Ciobanu și V.Năstase, susținut de votul celor mai mulți dintre deputați) nu a putut fi introdus pe agenda de priorități legislative, din cauza kremlinoizilor (păstrați și în acest legislativ în format de opoziție). Notez în această ordine de idei că dacă hotărârea ar fi fost votată de Parlament, votul ar fi schimbat fundamental statutul legal al Cimitirului Eroilor, garantându-i protecția statului și obligând autoritățile să-l restituie integral din proprietatea unei companii private de construcție (care l-a privatizat în 2007, Hotărârea Guvernului RM Nr.932 din 14.08.2007, în condiții obscure, pentru care a virat banii ceruți de stat dintr-un offshore lugubru), și care-și propune în continuare să zidească pe locul cimitirului noi Jumbo și noi imobile multietajate, pe oasele celor care sunt îngropați în Necropolă, și doar faptul că nu poate primi autorizațiile necesare din partea Direcției de arhitectură a Primăriei Municipiului Chișinău i-au amânat planurile barbare.
2. Deși avem mai multe Acorduri bilaterale semnate cu Germania, România și Ungaria, prin care RM și-a asumat obligația ”de a proteja mormintele militarilor străini căzuți pe câmpul de luptă”, forțe ostile cleptocratice (cu nume concrete de activiști și foști oficiali de stat) și-au bătut joc de acest loc, oferindu-l contra sumei de 60 mln lei, printr-un concurs trucat, ocolind normele legale și obligațiile externe, tot așa cum au făcut și sovieticii după al 2 război mondial, atunci când l-au dărâmat cu buldozerele, nimicindu-i aleile vechi și morminte îngrijite până la război. Se știe că asstăzi, în această Necropolă, se găsesc înhumați 1656 ostași din I război mondial (printre care 431 români, 234 ruși, 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi și 6 polonezi) și 96 militari români căzuți în al 2 război mondiali, la care se adaugă 572 ostași români, germani și ruși, plus alți 136 neidentificați, după încheierea războiului. În 2021 am avut susținerea Ministerului Educației (MECC) și al Ministerului Aprării pentru a oferi companiei (care a privatizat în 2007 în mod oneros terenul cimitirului) un teren alternativ, iar pe locul Necropolei militare să fie restabilit Cimitirul Eroilor, dar iată că a mai trecut un an (365 zile) de guvernare, fără niciun folos pentru reabilitarea acestui cimitir militar, deși s-ar fi părut că-i o prioritate.
3. Privatizarea unui cimitir pe baza unor documente măsluite și a nerecunoașterii cimitirului ca ansamblu memorialistic, față de care s-ar aplica alte legi decât cele ordinare, a fost și rămâne a fi o escrocherie de care Procuratura ar fi trebuit să se ocupe. Compania implicată în această schemă a cunoscut din prima zi dosarul cusut cu ață albă a unei privatizări fictive a cimitirului de pe strada Decebal, 17, recunoscând în Comisia Cultură, unde a fost convocată pentru audieri, că era disponibilă să renunțe la teren în schimbul unui teren echivalent, iar pentru că restituirea terenului ar servi o cauză de utilitate publică, compania s-ar fi ales cu o despăgubire echitabilă a pretențiilor sale, oneste sau mai puțin. Există o listă lungă de companii care ar fi dorit să participe la reconstrucția acestui obiectiv memorialistic din centrul Chișinăului, la fel ca mulți cetățeni, cler, oameni de cultură și cetățeni cărora le pasă de trecut.
4. Din păcate, autoritățile au luat apă în gură și tac mâlc în privința soarte Cimitirului Eroilor, deși atunci când erau în opoziție unii se speteau să demonstreze că le pasă de acest subiect atât sub aspect memorialistic, cât și național-istoric. Deși, Constituția RM ocrotește dreptul la proprietate (art.46 alin.1), orice proprietar are și obligații imperative, prescrise de legea supremă, care-l obligă să respecte protecția mediului ambiant, asigurarea bunei vecinătăți și respectarea altor sarcini (art.46, alin 5), cum ar fi cel legat de protejarea memoriei și obiectivelor cultural-istorice. Art.9 alin2 din Constituția RM consacră un principiu la fel de important cu inviolabilitatea dreptului de proprietate; el afirmă ”proprietatea nu poate fi folosită în detrimentul drepturilor, libertăților și demnității omului”, iar Cimitirul Eroilor este organic legat de memoria noastră colectivă, de civilizația pe care o prețuim și demnitatea noastră.
5. Reconstituirea Cimitirului Eroilor este o cauză de interes public. Sute de patrioți aduc flori de-a lungul întregului an, înghesuindu-se pe scările șubrede care-au rămas din vechea Arcă ridicată de autorii acestui Cimitir al Eroilor din 1918, anul în care a fost oficial inaugurat pentru prima dată. Valoarea Cimitirului Eroilor a fost recunoscută prin zeci de acte, comisii și documente elaborate de Primăria Chișinău, Ministerul Apărării, Ministerul Culturii, dar și Comisia legislativă pentru Cultură, care a votat un proiect de hotărâre în 2021 și care ar fi fost ușor de votat cu vot definitiv pentru a pune la treabă Ministerul Culturii și a face dreaptă judecată acestui litigiu îndelungat. Nu am un răspuns mulțumitor de ce majoritatea PAS nu votează proiectul de hotărâre în cauză și nu caută soluția cerută de publicul larg, o soluție care era atât de clară în anul 2021. De ce trenează acest subiect un an întreg – nu este de interes pentru PAS ori poate horele patriotice sunt suficiente între Parlamentari să uite necazul și problemele adevărate care stau înghețate pe agenda bilaterală?
Mă tem că este o formă de jignire memoriei istorice și o neglijență de nepermis, iar asta nu se uită.