CULTURA CUCUTENI,„ORIGINEA EUROPEI”

28-copy

Ovidiu Slatineanu, presedintele Asociatiei Neokoolt, sustine ca Romania ar putea fi mai bine reprezentata de Cultura Cucuteni,„originea Europei”, decat de brandul lansat de Ministerul Turismului in urma cu patru ani.

Absolvent al liceului de Arta Victor Brauner din Piatra Neamţ, Ovidiu Slatineanu (31 de ani), nu este specializat in istorie sau arheologie, dar a dezvoltat in ultimii ani o pasiune pentru studiul Culturii Cucuteni. În 2010 a infiinţat Asociatia non-guvernamentala Neokoolt avand ca scop principal schimbarea modului superficial al majoritatii de a se raporta la cultura si la mostenirea noastra ca neam.

Cultura & Civilizatia Cucuteni… 7000 BC, originea Europei:

„Tot Manualul de Brand al Romaniei este alcatuit la nivel strict declarativ fara legatura cu realitatea… Lipsa ADN-ului national ridica excesiv costurile de Advertising prin procesul lent de asimilare a diferenţiatorilor… Natura separata de istorie nu poate sa intre in competitie cu Elvetia, Croatia…”.

“Cu o contributie totala de 5,1% a turismului la PIB, Romania figureaza pe ultimul loc in Europa… devansata printre altele de Albania (16,7% din PIB), Bulgaria (13,3%), Ungaria (10,6%), Cehia (8,4%) si Slovacia (6%).

Contributia totala a turismului la angajari plaseaza de asemenea Romania pe ultima pozitie in randul tarilor vecine si pe locul 136 in lume.”

Neokoolt vine în ajutorul celor interesați de arta neolitică, în special culturaCucuteni. Activitățile celor opt membri Neokoolt converg spre aducerea în atenția comunității și a autorităților locale a avantajelor integrării elementelor simbolistice cucuteniene în arhitectura urbană. Reproducerea artefactelor va avea ca scop crearea unui suvenir local necesar. Arheologi, pictori, fotografi, artizani și meșteri populari și-au propus dezvoltarea unui proiect de studiu interdisciplinar cu tema Cucuteni – Arta eneolitica, pentru a aprofunda cercetările științifice și de arheologie experimentală printr-o abordare artistică. Neokoolt și-a propus selecția unor lucrări de artă plastică (ceramică, pictură, fotografie), pentru a organiza expoziții temporare în muzee și instituții de profil din țară.

De asemenea, pentru o mai bună înțelegere a culturii discutate sunt prezentate hărți, studii interdisciplinare și articole informative. Este sugerată și o vizită la Muzeul de artă eneolitică din Piatra Neamț, care găzduiește 80% din patrimoniul Cucuteni. Puteți admira exponate unice în România și Europa, dintre care șSoborul zeițelor ce numără 21 de statuete antropomorfe realizate cu o deosebită atenție la detalii.

Sursa: B2B Strategy si DC News