Donează: BISERICA UNIRII NEAMULUI
BISERICA UNIRII NEAMULUI – SPAŢIU SACRU ŞI SIMBOL NAŢIONAL
UN DAR PENTRU ETERNITATE
Iniţiativa de a ridica un complex memorial dedicat Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă , România care a început la Bălţi în data de 3 martie 1918 aparţine Societăţii Scriitorilor Români din Basarabia şi ziarului BASARABIA LITERARĂ.. Complexul memorial va constitui din Biserica Unirii Neamului Sfântul Mihail arhanghelul, o biserică de lemn maramureşeană, şi un muzeu dedicat evenimentului care s-a produs la 3 martie 1918 în oraşul Bălţi, când Consiliul judeţean Bălţi (Zemstva)., preşedinte al adunării Zemstvei, Costache Leancă, a hotărât în numele ţinutului Bălţi UNIREA cu scumpa noastră Ţară-Mamă: România, voind să împărţească cu ea frăţeşte tot norocul şi nevoile viitoare ca şi în vremurile Moldovei lui Ştefan cel Mare.
Această hotărâre nestrămutată şi sfântă au rugat să fie trimisă fără întârziere Sfatului Ţării din Chişinău, pentru ca acesta, ascultând glasul lor, să hotărască în grabă în numele întregii ţări: sfânta, mântuitoarea, mult dorita şi veşnica Unire cu ţara noastră mamă, România, în care îşi pun nădejdea, căci ca bună mamă ea va garanta frăţie deplină şi drepturile căpătate de norod prin revoluţia din 1917. Judeţul Bălţi a fost primul din Basarabia care s-a pronunţat, la 3 martie 1918, în favoarea UNIRII Basarabiei cu România. Ulterior, la 27 martie a aceluiaşi an, Basarabia s-a reunit oficial cu Ţara-mamă.
Societatea Scriitorilor Români din Basarabia dispune déjà de un teren şi o casă pentru muzeu pe str. Constantin Stere din or. Bălţi, dar pentru ca complexul memorial să fie realizat societatea are nevoie de o biserică maramureşeană, despre care Lucian Blaga scria că este printre cele mai preţioase şi mai fără de rezervă admirate produse ale geniului nostru popular românesc. Considerate ca o realizare specifică, bisericile romaneşti fac parte din marea familie a arhitecturii de lemn europene.
Importanţa realizării proiectului Biserica Unirii neamului Sfântul Mihail arhanghelul şi a muzeului e atât de mare pentru promovarea unităţii neamului românesc în Basarabia, încât sperăm să găsim înţelegere şi susţinere din partea TUTUROR ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI. Participaţi activ la înălţarea BISERICII UNIRII NEAMULUI de la Bălţi.
Sperăm că vor exista totuşi oameni de bine care să ne ajute. Cu puţin se adună mult, iar dacă obţinem cât de cât bani, sperăm să avem biserica înălţată spre marea bucurie şi fericire a românilor basarabeni, dar şi a românilor de pretutindeni care n-au uitat de Basarabia şi de România Mare.
MIHAI CIUBOTARU
Preşedinte
al Societăţii Scriitorilor Români
din Basarabia
Redactor-şef
BASARABIA LITERARĂ
Email: basarabialiterara@yahoo.com