Artistul plastic și scriitorul Leonid Popescu a fost omagiat la AȘM

Leonid Popescu

O expoziție cu genericul ”Cuvânt și culoare” a artistului plastic Leonid Popescu a fost vernisată astăzi la Academia de Științe a Moldovei. Tot aici au fost lansate romanele „Tragedie pozitivă” și „Deportări din valea Răutului”, semnate de protagonistul manifestării, care recent a împlinit 70 de ani, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Leonid Popescu a menționat că expoziția cuprinde 24 de lucrări de pictură de inspirație creștină, realizate de-a lungul anilor. ”Expoziția este și un omagiu adus limbii române și grafiei latine, consfințite recent și în Constituția R. Moldova.
Expoziția și cele două cărți le-am lansat în mai multe centre de cultură din R. Moldova și România. Ultimele lansări le-am avut la Baia Mare și Sighetul Marmației, România”, a precizat autorul.
În debutul manifestării, președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu a apreciat înalt activitatea lui Leonid Popescu, care a făcut pictură, grafică, artă monumentală și a scris cărți. ”Regretatul critic de artă Tudor Braga menționa într-un eseu că Leonid Popescu este un talent polivalent, care practică pictura monumentală religioasă, pictura şi grafica de şevalet, ilustraţia de carte. De asemenea, el este arhitect, scriitor, publicist cu abordări în tablete despre plasticieni, evoluţia artelor contemporane şi tematicilor culturale”, a subliniat președintele AȘM.
La rândul său, criticul literar Vitalie Răileanu a spus că o carte care se citește are prezent, iar o carte care se recitește are viitor. ”Cărțile lui Leonid Popescu sunt de viitor”, a constatat Vitalie Răileanu. În context, profesorul universitar și chirurgul Grigore Tinică a afirmat că romanul ”Deportări din Valea Răutului” vine să ne aducă aminte de ceea ce s-a întâmplat cu părinții și bunicii noștri, care au fost deportați în Siberia. ”Această carte este și ca un avertisment pentru generațiile viitoare, ca să nu permită să se repete asemenea tragedii”, a mai spus Grigore Tinică.
Leonid Popescu s-a născut la 22 martie 1953 în satul Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău şi Facultatea de Design – grafică industrială a Institutului de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 2001 a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Arte”, în 2013 – cu ”Ordinul de Onoare” și în 2016 – cu titlul onorific ”Artist al Poporului”. De asemenea, este deținătorul ordinului ”Andrei Rubliov” al Patriarhiei ruse. Leonid Popescu are lucrări în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare.

Ar putea fi artă cu 1 persoană

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, Biroul Oval şi podium

Ar putea fi o imagine cu carte