Cine are interesul să federalizeze Republica Moldova, cu acordul și sprijinul SUA și OSCE, bineînțeles?

R. Moldova Transnistria

Ștefan Secăreanu

În timp ce ucrainenii îi fugăresc pe ruși acasă, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Logsdon, a mers, la 30 martie, la Tiraspol pentru a discuta cu așa-zisul „lider transnistrean”, Vadim Krasnoselski, și așa-numitul „ministru de externe”, Vitali Ignatyev.
Într-un mesaj al Ambasadei SUA citim că „Ambasadorul a reafirmat angajamentul SUA față de procesul de reglementare în formatul „5+2” condus de OSCE, ca unicul for pentru a obține o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria în cadrul graniţelor recunoscute internaţional ale Moldovei”.
Nu vi se pare că Putin a invadat Ucraina pentru a federaliza Republica Moldova, cu acordul și sprijinul SUA și OSCE, bineînțeles?
Cine l-a împuternicit pe ambasadorul SUA să promoveze în fața separatiștilor lui Putin „statutul special pentru Transnistria” în situația în care Republioca Moldova își are adoptată Legea nr. 173 din 22 iulie 2005 în acest sens care prevede clar că orice statut de acest fel ar putea fi acordat localităților din stânga Nistrului doar după demilitarizarea și democratizarea zonei separatiste și după retragerea ordonată și totală a trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova?
Cine are interesul să ne arunce zilnic praf în ochi cu grija prefăcută față de victimele războiului din Ucraina, iar pe la spatele nostru să ne federalizeze, adică să pregătească precedente pentru republicile Lugansk și Donesk înainte de terminarea conflictului armat din țara vecină?
2 aprilie 2022