Gata-i cu reforma justiției?

justitia

Ștefan Secăreanu

Aflăm că, acum câteva zile, la 28 decembrie 2022, Curtea Supremă de Justiție l-a scos basma curată pe fostul deputat transfug Vladimir Vitiuc — a fost mai întâi la comuniști, apoi la PD, iar mai apoi la Partidul Șor! Pe linia lui, adică pe linia PD-Șor, cum s-ar spune, a ajuns în fruntea Agenției „Apele Moldovei” A. Antonevici, aflat în funcție până azi. Și tot pe aceeași linie a fost menținut în funcție adjunctul de la Apele Moldovei, R. Cazacu. Aceștia din urmă au comis și comit în continuare abuzuri legate de evidența și înregistrarea celor peste 6000 de iazuri/bazine acvatice din R. Moldova (majoritatea din ele privatizate și deținute ilegal!).
Din care interese și considerente actuala guvernare îi menține în funcții pe actualii șefi de la Apele Moldovei, A. Antonevici și R. Cazacu? Asta-i nedumerirea noastră.
Poate din cauza că procesul de reînregistrare a bazinelor acvatice se desfășoară cu concursul direct al firmelor unuia dintre foștii șefi de la Apele Moldovei, M. Pencov, cel prin care vechea nomenklatură comunisto-agrariană a pus stăpânire în mod abuziv și ilegal asupra bazinelor acvatice din RM și care are o influență directă asupra conducerii Apelor Moldovei, firmele acestuia avându-și sediul chiar în clădirea (un etaj mai jos) în care se găsește Agenția respectivă? Din câte se cunoaște, pentru perfectarea unui dosar al unui iaz/bazin acvatic în vederea înregistrării în evidențele Agenției „Apele Moldovei”, firmele numitului Pencov încasează câteva zeci de mii de lei de la proprietarii legali (primării) ori de la cei ilegali (persoane fizice care au privatizat ilegal aceste iazuri; lumea rea de gură vorbește că printre aceste persoane se regăsesc mai ales reprezentanți ai poliției, procuraturii, justiției sau chiar demnitari din Guvern, Parlament și structurile locale ale puterii! De aici și interesul acestora pentru blocarea dosarelor în care sunt vizați cei de la Apele Moldovei și scoaterea lor basma curată: din câte cunoaștem, actualul șef de la Apele Moldovei, A. Antonevici, este vizat în prezent într-un șir întreg de dosare și procese penale).
Sau poate actualii șefi de la Apele Moldovei, A. Antonevici și R. Cazacu, sunt menținuți în funcții de actuala guvernare a Maiei Sandu din considerentul că cel care a exercitat pe timpuri funcția de adjunct al lui M. Pencov la Apele Moldovei a fost nimeni altul decât Valeriu Catrinescu, tatăl actalului prim-ministru Natalia Gavriliță, aflat în legătură directă cu actuala conducere de la Apele Moldovei prin atragerea și cooptarea sa în tot felul de comisii și proiecte de mediu (unele destul de bănoase) desfășurate în cadrul sau cu participarea Agenției Apele Moldovei din subordinea Ministerului Mediului?
Mă întreb și eu ca prostul: cum să faci reforma în justiție în lipsa reformei în guvernare?