Statuia Reginei Maria sau parcarea ilegală?

Regina Maria

Începând cu decembrie 2018 Asociația MONUMENTUM a inițiat un proces anevoios de obținere a actelor permisive în vederea edificării statuii Reginei Maria în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”, instituție de învățământ care a purtat numele Reginei Maria în perioada interbelică.
După ce a fost obținută Decizia Consiliului Municipal Chișinău (septembrie 2021) și Hotărârea de Guvern (martie 2022) locul exact al monumentului a fost stabilit prin avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice (10 m distanță de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, pe axa centrala formata din cele 3 geamuri ale absidei care dau înspre scuar).
După o muncă de aproape 4 ani, s-a reușit instalarea soclului statuii, lucrat în piatră de Cosăuți, iar partea din bronz (statuia de 4 m înălțime) se află în proces de sculptare în atelierele sculptorului Veaceslav Jiglițchi.
Cu regret, după instalarea soclului, preotul Ioan Ciuntu (care s-a separat de Mitropolia Basarabiei și se pare că este implicat în înființarea unei schisme – Mitropolia Chișinăului și a Moldovei de Răsărit) s-a arătat nemulțumit și în dezacord total cu această acțiune, motivând prin faptul că statuia Reginei Maria se află prea aproape de Biserică și trebuie strămutată.
Adevărata problemă a pr. Ioan Ciuntu este însă alta – dorința de a-și menține cu orice preț PARCAREA ILEGALĂ organizată în mod abuziv în scuarul Liecului „Gheorghe Asachi”, pentru care se pare că percepe taxă de 10 lei per automobil și 200 lei pentru automobilele de la serviciile rituale în cazul înmormântărilor.
Din fotografiile de mai jos se observă lesne mașinile care sunt parcate zilnic pe teritoriul școlii și care pun în pericol viața elevilor din această instituție de învățământ. Lanțul metalic de la intrarea în „parcare” a fost instalat în mod neautorizat și abuziv de către pr. Ioan Ciuntu acum 3 ani, fără ca cineva să se sesizeze în acest sens, probabil din cauza faptului că era vorba de o față bisericească.
Acum când pr. Ioan Ciuntu înțelege că odată cu instalarea statuii Reginei Maria și a amenajării scuarului în adiacența acestui monument parcarea sa va fi desființată de facto, acesta încearcă în mod disperat să arunce cu diferite acuze la adresa Asociației și să obțină strămutarea monumentului.
Pentru a-și atinge scopul, pr. Ioan Ciuntu se pare că s-a plâns și Ministerului Culturii. Recent, Dumitru Eremciuc – șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor de pe lângă Ministerul Culturii, a citat Asociația MONUMENTUM să se prezinte la 06.12.2022 cu toate actele permisive pentru demararea unei proceduri contravenționale care urmărește demolarea monumentului, sub pretextul că nu ar exista avizul favorabil al Consiliului National al Monumentelor de For Public, Consiliu condus de un vechi prieten al preotului Ioan Ciuntu (amintim că „datorită” acestui Consiliu la Chișinău nu au mai fost instalate statuile ecvestre ale domnitorilor Mihai Viteazul și Mircea cel Bătrân).
Până a ne prezenta noi la AIRM, solicităm acestei agentii guvernamentale, să inspecteze și să ancheteze modul în care Pr. Ioan Ciuntu a făcut intervenții neautorizate și abuzive la clădirea Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” care are statut de monument istoric protejat de stat.
Cunoaștem faptul că, pe parcursul ultimilor ani, fațada și interiorul Bisericii, care are statut de monument istoric, a fost deformată prin diferite intervenții ilegale, în urma unor samovolnicii și anume:
– instalarea pe fațada Bisericii a două camere de supraveghere video, fără avizul CNMI și a CNPDCP (Centrul Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal);
– instalarea pe fațada Bisericii a două condiționere (corpul exterior) și anume pe partea dinspre scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”;
– Instalarea neautorizată a unui gard/grilaj de metal fixat direct în zidul Bisericii (se anexează poze);
– Edificarea ilegală a unor anexe pe teren municipal care pornesc din zidul Bisericii, lucrări efectuate fără autorizare și care au dus la vandalizarea lăcașului de cult. Una din aceste anexe are lăsate vergi de metal pentru edificarea celui de-al doilea nivel (anexe foto);
– tencuirea cu ciment a unor porțiuni din fațada Bisericii, și anume în locurile unde a căzut piatra de fațadă;
– Pavarea interiorului Bisericii cu marmoră și instalarea ușilor din metalo-plast, fără avizul corespunzător al CNMI etc.
– de asemenea, se observă lucrări la turla mică a Bisericii, de unde a căzut crucea de pe Biserică!
Toate aceste lucrări constituie încălcare gravă a legislației în vigoare și obiect de examinare de către AIRM, instituție condusă de Dumitru Eremciuc, față de care facem un apel public pentru inițierea unei investigații.
De asemenea, despre modul selectiv în care AIRM „supravegheaza” repsectarea legislației în domeniu, ne demonstrează starea dezastruoasă a bisericilor cu statut de monument istoric care s-au mai păstrat pe teritoriul R. Moldova. Spre exemplu, Bisericii de lemn din satul Biceni, raionul Otaci i s-a adăugat două anexe din piatră de carieră, de toată „frumusețea”. Totuși, se pare că AIRM nu este preocupată de starea dezastruasă a patrimoniului ecleziastic și istoric din țară, însă are timp suficient pentru a se lupta împotriva statuii Reginei Maria.
Rămâne de văzut dacă pentru autoritățile statului este mai importantă satuia Reginei Maria sau parcarea ilegală și afacerea privată a preotului schismatic Ioan Ciuntu…?

Ar putea fi o imagine cu în aer liber

Ar putea fi o imagine cu maşină şi în aer liber