Lansarea cărții „Приднестровский и донбасский конфликты: прошлое и настоящее”

Ruslan_Shevchenko (1)

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, sub patronajul Ambasadei Ucrainei, a organizat în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, lansarea cărții „Приднестровский и донбасский конфликты: прошлое и настоящее”, semnată de dr. în istorie Ruslan ȘEVCENCO, recent apărută la Editura Pontos.

تويتر \ #BNRM - بحث تويتر

Este prima lucrare științifică în Republica Moldova consacrată războiului din Donbas și istoriei acestui conflict. In monografie se realizează o comparație între acest conflict și cel transnistrean, istoria și starea actuală prezentată în acest studiu.

Este reflectat procesul de colonizare a ambelor regiuni de către coloniști-rusofoni, schimbări în componența etnică a regiunilor în favoarea vorbitorilor de limba rusă. Se acordă atenție propagandei țariste, sovietice și postsovietice, duse în Transnistria și Donbas, care diminua rolul populației băștinașe și insista asupra rolul conducător al Rusiei și poporului rus. Sunt prezentate acțiunile criminale ale separatiștilor din Donbas și Transnistria și metodele politico-militare, inclusiv participarea directă în război contra autorităților constituționale, aplicate de Moscova în susținerea lor.

Se efectuează analiza ”argumentelor” false ale separatiștilor din ambele regiuni secesioniste, confirmând teza, că pretențiile forțelor promoscovite atât în estul Ucrainei, cât și din estul Moldovei sunt ilegale, contravin legislației naționale și internaționale și niciodată nu vor fi acceptate de comunitatea mondială, se arată în comunicat.

Razboiul de pe Nistru 1992

Războiul din Transnistria, denumit uneori și Războiul moldo-rus, a fost un conflict militar, iar actualmente este un conflict politic între Republica Moldova și autoproclamata „Republica Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și orașul Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru și orașul Tighina, aflat pe malul drept al aceluiași râu.

Conflictul politic a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței așa-zisei „Republica Moldovenească Nistreană”, fază latentă a acestuia desfășurându-se până în prezent.