Dreptul la replică al Consiliului Național pentru monumentele de for public în cazul conflictului cu A.O. „Monumentum”

Regina Maria

Redacția Basarabia Literară oferă dreptul la replică Consiliului Național pentru monumentele de for public în cazul conflictului cu A.O. „Monumentum” privind edificarea la Chișinău a unui monument reginei Maria.

Acest monument este de o mare importanță pentru CHIȘINĂU și redacția Basarabia Literară va urmări cu atenție dacă monumentul reginei Maria va fi inaugurat la timp în contextul aniversării Centenarului încoronării Familiei Regale la Alba Iulia – 15.10.1922.

Reamintim cititorilor că Guvernul a aprobat înființarea monumentului „Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, Regina României” pe str. București, nr. 64 din municipiul Chișinău. 

Monumentul se propune a fi edificat în scopul perpetuării memoriei Reginei Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Cotha, Regina României – personalitate de excepție a istoriei naționale. Regina Maria, de origine engleză, o femeie inteligentă și plina de vitalitate, a ajuns să cunoască profund poporul român, cultura, obiceiurile și, mai ales, aspirațiile românești, care au devenit valori ale sale. A fost o adevărată luptătoare, fondatoare a Comitetului Automobilelor Sanitare „Regina Maria” în Franța, organizatoare a numeroase spitale de campanie din Primul Război Mondial, apărătoare a intereselor României la Conferința de Pace de la Paris, membru-corespondent al Academiei de Belle – Arte din Franța.

În perioada interbelică, una dintre cele mai vechi instituții din Basarabia, Liceul nr. 1 de fete al zemstvei, actualmente Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, a purtat numele „Regina Maria”. Din acest considerent, monumentul se propune a fi amplasat pe terenul din adiacența Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, str. București nr. 64.

Întrucât monumentul va fi amplasat în Nucleul istoric al Chișinăului, conform prevederilor Legii monumentelor de for public, autorul monumentului va fi selectat prin concurs, organizat de către A.O. „Monumentum”.

Publicăm mai jos REPLICA  Consiliului Național pentru monumentele de for public.

3-C687378-B92-C-4-EC9-A76-E-18241-E0-CED01

DB5-AD05-E-487-A-4194-8-A17-B59-A1935-E2-D9

3-A3-B1138-D612-4-ACB-91-CF-A81-D680-B6-DCD