O PROBLEMĂ MAJORĂ: Franța. O mare parte din apă îmbuteliată este contaminate cu microplastic (analiză RFI)

Știri

RFI România

O mare parte din apa îmbuteliată vândută în Franța este contaminată cu microplastic.

Un studiu francez publicat recent arată că 78% din apa minerală îmbuteliată analizată conține microplastic. Organizația Agir pour l’environnement cere interzicerea sticlelor de plastic în termen de cinci ani.

Rezultatele studiului intitulat „Bem plastic” (Nous bovons du plastique), publicat la sfârșitul săptămânii de către Agir pour l’environnement, arată că șapte din nouă sticle de apă minerală analizate conțin microplastic.

Laboratorul public Labocea din Bretania a analizat cele mai bine vândute ape îmbuteliate din Franța. Particulele descoperite includ tereftalatul de polietilenă (folosit pentru sticlele de plastic) și polietilena (folosită pentru capacele sticlelor).

Aceste microplastice sunt particule cu o dimensiune mai mică de 5 milimetri și au fost găsite în general în cantități reduse. Îngrijorător este faptul că apa care este destinată copiilor (cum este cazul Vittel kids) a avut o concentrație de douăzeci de ori mai mare decât celelalte.

„Contaminarea provine din ambalaj, fie că e vorba de sticlă sau de capac”, explică Macali Ringoot din cadrul asociației Agir pour l’environnement. Plasticul nu are ce căuta în apa îmbuteliată. Aditivii fac parte din secretul industrial, așa că nu știm exact la ce cocktail chimic ne expunem.”

Într-adevăr, plasticul din capac sau sticlă se poate descompune în resturi foarte mici și răspândi în apă. Atunci când sunt supuse la căldură și lumină intensă, recipientele ar putea elibera cantități și mai mari de microplastice.

„Plasticul nu poate fi oprit din a se descompune și începe să o facă chiar înainte să bem apa”, spune Nathalie Gontard, expertă în analiza ambalajelor din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (Inrae).

În Franța, 83% din oameni consumă apă îmbuteliată. În 2019, au consumat 133 de litri de apă îmbuteliată per cetățean, și 8,9 miliarde de litri pentru întreaga populație franceză.

În medie, oamenii înghit săptămânal cinci grame de plastic, echivalentul „greutății unui card de credit”, prin apa pe care o beau și diversele produse alimentare.

Contaminarea apei pe scară largă

În martie 2018, publicarea unui studiu american a provocat agitație: pentru prima dată, a fost scoasă la iveală contaminarea sistematică cu microplastic a apei îmbuteliate din întreaga lume. Microplasticele au fost găsite în 93 din cele 250 de sticle analizate de la 11 mărci din 9 țări diferite.

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a publicat raportul „Microplastic în apa potabilă”, în care recunoștea în mod oficial fenomenul de contaminare pe scară largă a apei din râuri și oceane, afectând inevitabil apa destinată oamenilor.

Organizația spune că este dificil să evalueze riscurile sanitare reprezentate de microplastic, din cauza numărului insuficient de studii.

Cu toate acestea, studiile pe animale nu sunt foarte încurajatoare și sugerează faptul că ingerarea microparticulelor și nanoparticulelor are un efect advers asupra microbiotei intestinale, a metabolismului sau chiar a creierului.

Apel pentru a elimina ambalajele de unică folosință

Din moment ce sticlele de apă sunt ambalaje de unică folosință, ele vor intra în domeniul de aplicare al obiectivului guvernului francez de a elimina astfel de ambalaje până în 2040.

Dar reprezentanții Agir pour l’environnement au cerut ca interzicerea materialelor plastice de unică folosință, vizând ambalajele, responsabile de 45% din utilizarea plasticului, să devină o prioritate și să fie făcută în termen de cinci ani.