Cine sunt și ce fac BOLȘEVICII de la EUROPA liberă ? Pepinieră pentru Sputnik

Europa liberă

Marcela Tusca: „Ei „au luptat contra imperiului”! Reagan cu Papa Ioan Paul al II-lea au luptat contra imperiului. Ca astazi Mircea Ciobanu, Vitalie Ciobanu, Vasile Botnaru, Iulian Ciocan sa imparta fara proteste microfonul Europei Libere cu neo-comunisti si apologeti sovietici ca Ernu si Sprinceana! Priehali, rebeata. Iar proiectele neo-moldoveniste ale unui Kulminski sa ramana CONCRET fara absolut niciun raspuns din partea telectualilor moldoveni care pretind ca lupta pentru unire si romanism ”. Ce mai putem aici completa, contesta ori anula. Nimic. Poate Emilian Galaicu Păun și alți euriști ne(liberi)?

EXCLUSIV Acuzat de FSB-ism, Vasile Botnaru e un personaj-cheie în propulsia agentei FSB Natașa Morari. Europa Libera Moldova, pepiniera Sputnik

 Răzvan Gheorghe

EXCLUSIV Acuzat de FSB-ism, Vasile Botnaru e un personaj-cheie în propulsia agentei FSB Natașa Morari. Europa Libera Moldova, pepiniera Sputnik

În plin scandal generat de cazul Natașa MorariSlava Platon, un caz care relevă, să o spunem pe șleau, o gigantică problemă de securitate națională, și nu vreun sexgate, pentru că indică modul în care Rusia controlează bucăți enorme din așa-zisa presă de dincolo de Prut, politicianul și activistul Vasile Costiuc a acuzat, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Podul.ro, că la vârful TV8, al Jurnal TV și al biroului Radio Europa Liberă Moldova funcționează o serie de rețele FSB până nu demult aflate în intense colaborări cu agenta FSB Natalia Morari, legendată drept ”jurnalistă” via Departamentul Moldova de la Kremlin.

A se remarca faptul că instituțiile mai sus enumerate pozează în ”pro-europene””anticorupție” și ”pro-românești”, deși, în realitate, rostogolesc toate tipurile de moldovenism, în special sub chipul așa-zisei națiuni civice moldovenești, o mantră inventată de serviciile secrete rusești. Scopul acestor partituri kremlinologice este, punctează Costiuc, compromiterea proiectului european și deturnarea oricărei apropieri de România.

Mai mult, Costiuc susține că următorii sunt agenți FSB cu acte în regulă: Vladislav KulminskiAndrei PopovIgor BoțanIulian GrozaVasile BotnaruVal ButnaruAlexei Tulbure. Acestora li se adaugă, atrage atenția Vasile Costiuc, și ”experții” FSB Valeriu PașaSergiu Tofilat și fratele său Oleg, dar și Ștefan Gligor, reciclat în ”politician” tot de agenta Natașa Morari, inventatoare de jurnaliști, experți și politicieni. Potrivit surselor Podul.ro, Gligor a tot venit anii trecuți prin România, unde s-a întâlnit, printre alții, cu Călin Popescu Tăriceanu și cu la fel de liberalul Radu Stroe (a cărui biografie s-a împletit cu Securitatea înainte de 1989).

A se observa că printre cei enumerați (suspectați de FSB-ism de ani de zile, să nu uităm asta) se află și Vasile Botnaru, pictor în vin (da, ați citit corect) și șef al biroului Radio Europa Liberă Moldova.

”Se spunea ceva de ‹interes› la TV8 sau la Jurnal TV, era preluat imediat la Europa Liberă Moldova, de Vasile Botnaru, care la rându-i este agent FSB, o spun fără pic de dubiu, sunt 100% sigur, am indiciile și informațiile mele”, susține Costiuc, în același interviu nimicitor.

Aceasta și în condițiile în care Vasile Botnaru (ce deseori preferă să rostogolească un content dubios, și nu ne referim doar la narațiuni moldoveniste) este personajul care i-a pus Natașei Morari la dispoziție întregul studio al Europei Libere de la Chișinău, studio în care agenta FSB a făcut tot ce a vrut, oricând a vrut, dar numai jurnalism nu, împroșcând cel mai gregar moldovenism dar și alte narațiuni rusești și pro-banditești. Totul, repetăm, cu sprijinul lui Vasile Botnaru, care și-a transformat platforma, cândva realmente respectabilă, relevantă, într-un motor cu propulsie pentru o agentă FSB, permițând ani la rândul difuzarea celui mai dubios content. De ce oare?

Remarcăm acum cum atât Vasile Botnaru cât și Val Butnaru (șeful de la Jurnal TV) depun eforturi considerabile și pe alocuri caraghioase pentru a se distanța de vechea lor prietenă și colaboratoare Natașa Morari, dar și de cloaca de la TV8, deși au rostogolit același content și au avut aceleași apucături ”mediatice”.

Pepinieră pentru Sputnik 

La Radio Europa Liberă Moldova mai identificăm un aspect interesant, dacă n-ar fi bizar de-a dreptul. Cel puțin 3 propagandiști notorii angajați la Sputnik Moldova au lucrat, înainte de asta, ani de zile, la Europa Liberă Moldova, unde au realizat emisiuni și conținut. După ce au pozat în mari pro-europeni, în pro-occidentali și în luminați promotori ai valorilor democratice, ocazional pozând și în mari ”pro-români”, iată că toți 3 au trecut cu arme și muniții în armata Sputnik, unde activează la vârf tot de ani de zile, de date asta spunând pe dos tot ceea ce susținuseră în trecutul nu foarte îndepărtat. De unde schimbarea asta? E vorba doar de zdrăngănitul unor ruble?

Ne referim la Sergiu Praporșcic (”praporșcic” înseamnă ”caporal” în limba rusă), individ care a ajuns unul dintre șefii Sputnik Moldova, colaborator direct al agentului FSB Iurie Roșca.

De asemenea, ne referim la Eleonora Lisnic, care ia parte, în numele Sputnik, la tot soiul de evenimente organizate de asociații, ONG-uri și alte sinecuri ale Federației Ruse, mascate sub diverse paravane ”diplomatice” – e prezentă peste tot și interacționează prin chiar fișa postului cu agenți FSB-GRU, cu diplomați și cu agenți de influență ai Moscovei.

Cel de-al treilea propagandist putinist la care facem trimitere este Andrei Porubin, una dintre cele mai cunoscute voci ale Sputnik Moldova, care în trecut era una dintre cele mai cunoscute voci ale Radio Europa Liberă Moldova. De remarcat că și ”pro-europenii” agentei Natașa de la TV8 lucrează cu Porubin, și asta poate fiindcă fac parte din aceeași firmă păpușată de la Est, așa cum susțin multe voci cu greutate. Zilele astea curge un promo al unei emisiuni care va urma la TV8, vocea plătită care o anunță fiind a lui Andrei Porubin, propagandist Sputnik și fost pro-european de meserie.

Într-un interviu exclusiv acordat Podul.roValentin Dolganiuc (analist politic, fost deputat în Primul Parlament și în următoarele două legislaturi, semnatar al Declarației de Independență și fost viceprim-ministru al R.Moldova) avertizează:

”Cu responsabilitate atrag atenția că agentul Iurie Roșca are oamenii lui și la Europa Liberă Moldova. De ceva ani, postul Europa Liberă din Chișinău este un post rusesc, spun asta având proprietatea termenilor. Nu mai e vorba de aceeași Europă Liberă pe care eu, în anii tinereții, fiind elev în clasele superioare, o ascultam cu mult drag, fiindcă se spunea adevărul despre Imperiul rusesc și despre românitatea basarabenilor”.

podul.ro