Noi surprize la prețul gazelor procurate de Moldova

sandu alegeri

Veaceslav Ioniță
IDIS „Viitorul”.

Prețul pentru gazele naturale plătit de Moldova este mult mai mare decât cel oficial declarat.
Moldova-Gaz a public o prezentare, care confirmă bănuielile noastre privind prețul real plătit de Moldova, pentru gazele naturale.
Observăm că din septembrie 2021 a crescut semnificativ prețul pentru transport al gazelor naturale, cea ce a dus la creșterea enormă a prețului final.
Până în septembrie Moldova achita pentru transport în jur de 100 USD pentru 1.000 m3 de gaz importat.
După septembrie, prețul transportului a crescut și noi am plătit un preț final pentru gazele naturale mult peste prețul declarat oficial.
În decembrie la un preț oficial de 457,9 USD pentru 1.000 de m3, Moldova a achitat real cu tot cu transport 1359,9 USD pentru 1.000 m3 sau de 3 ori mai mult.
Aici apar trei întrebări fundamentale către autoritățile statului:
1. Este adevărat că prin noul contract de livrare a gazelor naturale, prețul gazului este stabilit nu la hotar cu Moldova, dar la hotarul Rusiei cu Ucraina? Dacă este așa, atunci Moldova plătește un preț suplimentar pentru gazele naturale, provocat de costurile de transport prin Ucraina.
2. Dacă este valabilă prima întrebare, atunci: cine achită transportul prin Ucraina a gazelor naturale livrate în stanga Nistrului? Din grafic se creează impresia că noi achităm transportul și pentru stânga Nistrului. Cel puțin așa se lasă impresia pentru luna decembrie 2021.
3. Este adevărat că s-a modificat formula de calcula a costurilor de transport și în consecință el a crescut în anumite cazuri de 4 ori. Cel mai probabil că da, altfel nu se explică prețurile din lunile noiembrie 2021 – ianuarie 2022.
Până în ianuarie Moldova Gaz a acumulat 2,5 miliarde lei sub formă de devieri financiare. Presupun că în prezent devierile financiare au trecut ușor de 4 milairde lei.
Cum se împacă aceste devieri cu Memorandumul semnat cu Rusia, prin care ne-am obligat să nu mai formăm devieri financiare?
Când planificați să le introduceți în tarif?
Mulțumesc anticipat de clarificările pe carele le aștept nu doar eu, dar toată Moldova.