𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐮𝐬 𝐝𝐞 𝐋𝐞𝐠𝐞?

sandu alegeri

Iurie Reniță

·Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane stând jos, persoane în picioare şi costum
De vreme ce te declari pro-european și-ți doreșți sincer și cu responsabilitate să consolidezi statul de drept, democrația și valorile cu adevărat europene în Republica Moldova, ar trebui să acționezi în consecință și, mai presus de toate, să respecți Constituția, legile și cetățenii statului care ți-au încredințat mandatul de șef de stat. Cunoaștem foarte bine despre implicarea nocivă a șefilor de stat în treburile partidelor și a mișcărilor social-politice, cel mai concludent caz fiind cel al ex-președintelui Igor Dodon, care a ignorat cu bună știință și în cel mai sfidător mod prevederile legale existente, iar la un moment dat a declarat că el reprezintă doar interesele celor care l-au votat, adică a PSRM-ului. Atât Constituția, cât și Codul Electoral interzic implicarea sub orice formă a șefului statului în activitatea partidelor politice.
Exact în același spirit al resticțiilor legale este și Hotărârea Curții Constituționale nr. 35 din 17 decembrie 2017 (https://www.constcourt.md/public/ccdoc/hotărîri/ro-h3512122017roa33cb.pdf), care stabilește expres și univoc că „Președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți şi nu ale unei părţi a acesteia, ale unui grup sau partid politic. 𝐃𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞, 𝐏𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐧𝐮 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐮 𝐚𝐥 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐝 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜 𝐬̧𝐢 𝐧𝐮 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚 𝐬𝐮𝐛 𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐨 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚̆ 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐝 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜”. De asemenea, în Hotărârea nr. 24 din 27 iulie 2017 (https://constcourt.md/public/ccdoc/hotărîri/ro-h2427072017ro029f4.pdf) Curtea Constituțională a statuat că „𝐬̧𝐞𝐟𝐮𝐥 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐣𝐨𝐚𝐜𝐚̆ 𝐫𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐚𝐫𝐛𝐢𝐭𝐫𝐮, 𝐬𝐚𝐮 𝐚𝐥 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐢 𝐧𝐞𝐮𝐭𝐫𝐞, 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐝𝐞𝐭𝐚𝐬̦𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐝𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞”, fiind detașat de partidele politice. Președintele este un element important al sistemului politic, 𝐝𝐚𝐫 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐧𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐳𝐚𝐧 𝐚𝐥 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢”.
Așadar, în spiritul Constituției și a Hotărârilor Curții Constituționale (obligatorii pentru toți cetățenii, instituțiile statului, inclusiv pentru șeful statului) suntem obligați să ne conformăm, demonstrând corectitudine, imparțialitate, dar și respectarea efectivă a legii și a separării puterilor în stat. Toate bune și frumoase până ajungem la fapte și cazuri concrete. Ați putea să-mi spuneți, dragi prieteni, care-i diferența dintre ex-președintele Dodon și actualul șef de stat (rog să vedeți pozele de mai jos) când e vorba de respectarea Constituției privind interzicerea acestora de a „fi membru al unui partid politic” și de a nu „promova sub nicio formă interesele unui partid politic”. Dacă ne declarăm pro-europeni și respectăm Constituția, statul de drept, valorile democratice europene și separtarea puterilor în stat, trebuie să o demonstrăm în toate cazurile și nu selectiv, exact cum a procedat cel mai corupt și antinațional șef de stat, Igor Dodon, tot el și lider informal al PSRM.𝐂𝐡𝐢𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐧𝐨𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐥𝐚𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐢, 𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐧𝐮 𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐮𝐬 𝐝𝐞 𝐋𝐞𝐠𝐞, 𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐚𝐜𝐭𝐮𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐬̦𝐞𝐟 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭. Doar astfel vom avea, cu adevărat, un stat de drept cu valori democratice europene!
𝑵𝒐𝒕𝒂 𝑩𝒆𝒏𝒆! În secvențe: Igor Dodon (în calitate de șef de stat) la ședința consiliului republican al PSRM; Maia Sandu, actualul șef de stat, la congresul de ieri al PAS.