Planurile Rusiei pentru Republica Moldova: federalizarea, asumarea datoriei de 10 miliarde de dolari a Transnistriei şi instaurarea unei guvernări pro-ruse

Transnistria

Moscova ar fi avut planuri și pentru Republica Moldova la începutul invaziei în Ucraina. Este vorba despre implementarea planului de federalizare al lui Kozak și asumarea de către Chișinău a întregii datorii a regiunii transnistrene faţă de Rusia, care ar însuma 10 miliarde de dolari. Dezvăluirile au fost făcute de ex-premierul Ion Sturza pe pagina sa de Facebook.

„În primele zile ale războiului, rușii au transmis guvernării de la Chișinău pe canale speciale mesajul să se pregătească de implementarea rapidă a planului Kozak. Adică, federație asimetrică cu schimbarea Constituției și dreptul de veto la Tiraspol. În plus, toate datoriile Transnistriei, peste 10 miliarde de USD trebuie preluate de guvernul central”, scrie Sturza.

Potrivit fostului premier, inițial, rușii planificau că vor ajunge la Tiraspol la început de martie și de acolo vor dicta Chișinăului ce are de făcut. Numai că blitzkriegul rusesc în Ucraina a eșuat și, prin urmare, planurile vizavi de Moldova s-au schimbat.

Acestea presupun organizarea protestelor la Chișinău sub pretextul scumpirilor, scăderii nivelului de trai, dar și a incapacității guvernării de a asigura securitatea moldovenilor.

Timpul alocat acestui scenariu ar fi de maximum trei luni. Scopul intermediar ar fi impunerea alegerilor anticipate la care ar trebui să câștige forțele pro-ruse, adică socialiștii și Șor. În final, ar trebui să se ajungă la o loialitate din partea Republicii Moldova față de Rusia după modelul Bielorusiei. Asta ar însemna, potrivit ex-premierului „a fi „neutri”, a se înțelege cu rușii și transnistrenii și a nu ajuta sub nici o formă ucrainenii

Potrivit lui Sturza, pe post de „lideri ai revoluției” au fost identificați ex-președintele Igor Dodon și primarul capitalei, Ivan Ceban. Toate aceste planuri ar fi bazate pe promisiunea acestora că vor fi capabili să organizeze proteste în masă. Nu ultimul rol ar urma să-l joace oligarhii fugari, crede Sturza. El spune că la timp au venit și niște sondaje care să demonstreze că moldovenii nu mai vor cu Maia Sandu și Europa dar așteaptă cu nerăbdare gaz ieftin și „eliberatorii” din Est.

Ex-premierul scrie că informațiile privind acest plan au apărut în cercurile diplomatice aproximativ acum o lună. „Pe 22 aprilie, generalul politruc rus Rustam Minnekaev, exact cum a fost prevăzut, a dat „startul” declarând că unul din scopurile „operației speciale” din Ucraina este de a veni în ajutorul rușilor din Transnistria”, a scris Ion Sturza.