Gaz pe gratis sau capcana șovinismului velicorus

Putin

Sturza Ion

Zilele acestea, profitând de sărbătorile de Paște, am tras o fugă până în Moldova. Tradiționalul „tur de forță” pe la rude cu multă mâncare, dar și un fel de împăcare și smerenie. Evident, principala temă de discuție este războiul, cât mai rezistăm până la o nouă „eliberare”. Anume în așa termeni se discută la Chișinău. În tot acest hor de îngrijorare o disonanță aparte se produce în discuțiile cu amicii și cunoscuții vorbitori de rusă. Când spun „vorbitori de rusă”, nu mă refer neapărat la ruși, ci și la găgăuzi, ucraineni, bulgari, familii mixte.
Să spun că am fost surprins de unii ar fi puțin. Am fost șocat! De ce nu stăm frumos la locul nostru? Suntem doar neutri. Ucraina e vinovată, a provocat Rusia la comanda SUA. Bucea e o făcătură. Flăcăii ruși nu pot să violeze ucrainence. Guvernul este total incompetent, au negociat un contract la gaz prost de pe urma căruia au suferit ei, posesorii de vile în centrul Chișinăului, patroni de afaceri de milioane, angajați la ambasadele străine, jurnaliști la curțile oligarhilor locali. Într-un cuvânt, „sărmanii” Moldovei. Argumentele, inclusiv cele referitoare la ceea ce se întâmplă pe piața energetică nu au nici un rost. Multi repetă narativul propagandistic al Moscovei, tras la indigou. Putinism pe față… Ce s-a întâmplat cu ei? Sau cei 30 de ani de așa-zisă umilință „româno-fascistă” a sfredelit mereu conștiința lor?!
Răspunsul meu a fost: nu va grăbiți, nu a rămas mult, poate 5-7 săptămâni și veți avea gaz pe gratis. Totul depinde de rezistența ucrainenilor. Deja e clar, Putin nu se va opri, va rupe la maximum din Ucraina și, în primul rând, sudul. El are un mandat popular major, inclusiv din partea rușilor din afara granițelor – «на Берлин»! Odesa poate să repete soarta Mariupolului. Dacă nu ocupație directă militară, o schimbare de regim la Chișinău poate să devină o realitate. Dodon deja se vede șef peste colaboraționiști. Un fel de Ianukovici & Medvedciuk într-un flacon.
Și atunci veți avea toate prelestile „russkogo mira” – după gard de lumea civilizată, dar le veți avea. Cum vor arăta? Așa cum se prefigurează azi în Rusia și Belarus. Sancțiuni personale, decuplarea de la sistemul financiar internațional, interdicții la import și export, inclusiv la materiale sanitare și medicamente, electronice, echipamente, materii prime. Și multe chinezarii. Runet, în locul internetului. Yandex, în locul lui Google. Eliminarea regimului de călătorie. Sârma ghimpată pe Prut… În schimb, veți avea gaz pe gratis. Cu o singură condiție, să mai fie și pe unde să-l aducă. Gazoductele de tranzit vor rămâne pe teritoriul „inamicilor”.
Întrebați părinții, ceva ca prin anii ‘50… Dar și copiii, vor ei în Evul Mediu pe bune, nu doar în jocurile pe calculator?
P.S. Evident, asta poate să fie doar paranoia mea. Nu toți vorbitorii de rusă gândesc așa și nici pe departe nu toți moldovenii gândesc altfel. Poate sunt vinovat eu că m-am înconjurat cu un așa cerc de amici – profitori, lăturași, oportuniști? Tristă constatare după un veac de internaționalism practicat.