Scriitorii din Republica Moldova, protest în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău

Ucraina razboi

Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat un protest în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău pentru a cere Rusiei să-și retragă armata din Ucraina și să oprească războiul.
„Opriți războiul”, „Jos mâinile de pe Ucraina”, „Putin=Hitler” sunt mesajele de pe pancartele purtate de participanții la protest.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare, în aer liber şi text care spune „1292 Stop the war in Ukraine!!! PUTIN = HITLER teamea.md”

Scriitorii din Republica Moldova, protest în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare, în aer liber şi text care spune „Stop Stop the war Stop the war the war in Ukraine!!! inUkraine! in kraine!”

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

La acțiune au fost prezenți scriitori, jurnaliști și membrii Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Protestul a fost unul pașnic.
„Noi protestăm pentru pace. Prin asta vrem să demonstrăm că scriitorii sunt o forță, au o voce puternică. Vocea noastră este îndreptată împotriva războiului, împotriva genocidului. Mă bucur foarte mult că astăzi au reacționat la apelul nostru mulți scriitori, intelectuali. Această acțiune de protest este una dintre multiplele acțiuni culturale desfășurate de Uniunea Scriitorilor din Moldova, începând de la data de 24 februarie”, a declarat Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.
La rândul său, Victor Vasilache, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a menționat că se comit crime la nivel global.
„Este un stat terorist. Victime sunt foarte multe, trebuie să înțelegem că ucrainenii luptă contra unei cotropiri de teritorii și de minți”.
Editorul Marcela Mardare, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, consideră ideile lui Putin „o aberație” „Eu protestez împotriva nedreptății. Sunt alogice ideile domnului Putin, deși nu știu dacă pot să-i spun domn. Din cauza lui și a aberațiilor lui, moare atâta lume nevinovată. Câte milioane de oameni au ieșit din țară numai cu o gentuță? Dar câți au rămas în gropile comune? Este o aberație, o minte bolnavă. Noi am venit să protestăm împotriva acestor crime”, a spus Mardare.
Protestul respectiv s-a desfășurat cu respectarea normelor legislației în vigoare și în baza autorizației emise de către Primăria municipiului Chișinău.
Amintim că, recent, Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat și campania ,,Scriitorii pentru refugiații ucraineni”. Timp de 10 zile, în perioada 28 martie – 8 aprilie 2022, la sediul instituției au fost colectate donații pentru refugiați găzduiți de familiile cetățenilor Republicii Moldova. În urma campaniei, a fost colectată o sumă în valoare de 20 400 de lei moldovenești, cărți și jucării pentru copii, obiecte de igienă și de strictă necesitate. Banii au fost împărțiți în mod egal între cinci familii de refugiați (mame cu copii), găzduiți în Chișinău, în satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă și în satul Izbiște, raionul Criuleni.