O ÎNTREBARE pentru Guvernul GAVRILIȚA: Cum a ajuns guvernarea de la achitarea restanței curente față de Gazprom la stingerea cu BANII PUBLICI a datoriilor istorice de 1,4 mlrd lei a unui agent economic – Termoelectrica

sandu alegeri

Alexandr Slusari

Vreau să înțeleg cum a ajuns guvernarea de la achitarea restanței curente față de Gazprom la stingerea cu BANII PUBLICI a datoriilor istorice de 1,4 mlrd lei a unui agent economic. Eu achit impozitele și plătesc pentru gazele naturale furnizate. De ce impozitele mele trebuie să meargă nu pentru pensii, salarii, investiții la sate, subvenții pentru agricultorii, ci pentru achitarea datoriilor companiei Termoelectrica ? Oare nu este operațiunea respectivă un ajutor de stat pentru aceasta întreprindere și ce vor spune acum alți agenți economici ?
Cum facem cu asigurarea concurenței loiale și cu art. 339 al Acordului de Asociere, care prevede că ajutoarele de stat acordate de Uniune sau de Republica Moldova ori prin resursele uneia dintre părți, sub orice formă, care denaturează sau amenință să denatureze concurența prin favorizarea anumitor întreprinderi sau a producției de anumite mărfuri și servicii și care afectează schimburile comerciale între părți sunt INCOMPATIBILE cu prezentul acord.
Nu știu dacă a fost efectuată expertiza juridică a acestei deciziei referitor la conformarea cu legea cu privire la ajutorul de stat și dacă a fost notificat Consiliul Concurenței. Vreau mâine să aud opiniile doamnei prim-ministru, ministrului finanțelor și ministrului justiției și să văd atitudinea Guvernului per ansambru în privința acestui subiect.
În 2014 a fost creat un precedent grav cu emiterea garanțiilor de stat pentru cele trei bănci devalizate cu încalcarea legii cu privire la ajutorul de stat, fără acordul Consiliului Concurenței. Poate faptul că nici Leancă, nici Candu și nici Arapu pănă în prezent nu stau la pușcarie cumva a inspirat autorii acestei deciziei dubioase cu cesiune și achitarea datoriilor doar la o sîngură întreprindere cu mijloacele financiare bugetare.
Sunt curios de ce nu s-a mers pe un contract de împrumut între Energocom și Moldova Gaz cu gajarea unor active ale întreprinderii afiliate a Gazpromului ca garanției de rămbursare a împrumutului. De exemplu cu gajarea sediului Moldova Gaz.
Din 29 octombrie, cănd Andrei Spănu și-a asumat din numele Moldovei achitarea datoriilor Moldova Gaz , Guvernul a avut timp suficient să discute problema nu doar în birourile guvernamentale, ci să facă și audieri publice pe acest subiect, precum și să adreseze la Consiliul Concurenței. Să comunice cu cei, care au de achitat acum subit datoriile Termoelectrica și plătesc salariile celor de la guvernare.