Bravo, guvernare PAS ! Sunteți buni succesori în politica cedării intereselor naționale în raport cu separatiștii din Transnistria!

sandu alegeri

Alexandr Slusari

Azi, cu greu, dar am aflat mai multe detalii din negocierile la Sankt-Petersburg. Cu părere de rău, reprezentanții Guvernului nostru nu au folosit deloc factorul Transnistriei, chiar dacă pentru Rusia era o mare problema să lese colonia sa cu multe uzine ale oligarhilor ruși fără gaze, mai ales în situația cănd acolo în decembrie urma să fie organizate așa zise alegeri prezidențiale.
Domnul Andrei Spănu a expus în cadrul tratativelor poziția oficială a Chișinăului, moștenită de la guvernările precedente oligarhice, precum că în regiunea separatistă locuiesc cetățenii noștrii și nu poate fi nici măcar imaginată situația că Transnistria să rămănă fără gaz.
Aceasta gogoașa noi înghițim 20 de ani de la Voronin, Filat, Plahotniuc și Dodon. Bravo, guvernare PAS ! Sunteți buni succesori în politica cedării intereselor naționale în raport cu separatiștii ! Platforma DA, cu certitudine, ar fi avut alta strategia de negocieri cu Gazprom în privința discutării problemei energetice a Transnistriei.
Spuneți-mi, vă rog , cetățenii RM din stănga Nistrului îndeplinesc îndatoriile fundamentale față de țara, prevăzute în capitolul III al Constituției ? Poate oameni și agenți economici de acolo achită impozitele în bugetul bublic național ? Poate există mecanism de recrutare a acestor cetățeni în armata națională ? Poate regiunea măcar achită gazul natural livrat oficial către Moldova ? Noi cunoaștem foarte bine că miliarde de dolari, neachitate de Transnistria pentru gaz, au fost utilizate la întreținerea regimului separatist, inclusiv structurilor militare criminale din regiune, care de multe ori au răpit alți cetățeni ai Republicii Moldova.
Haideți să spunem încă odată lucrurilor pe nume ! Așa ziși cetățeni ai Moldovei , precum și sute de mii de cetățeni ai Federației Ruse și ai Ucrainei, care locuiesc pe malul stăng al Nistrului, trăiesc din contul cetățenilor de pe malul drept. Pentru noi, după majorarea bruscă a tarifelor la gaz, este un șoc social-economic, iar ei achită tariful de 11 ORI mai mic decăt malul drept și banii merg în bugetul transnistriei ! Va influența acest lucru asupra competitivității întreprinderilor și nivelului de trai, comparativ cu malul drept ? Evident ! Vom avea mai multă contrabandă din aceasta regiune ? Cu siguranță ! Și nici un format 5+2 sau 5-2 nu va ajuta niciodată în procesul reintegrării Moldovei !
Nici într-un caz nu chem la tensiuni militare cu Transnistria. Sunt realist. Dar cer de la guvernare demnitate și protejarea interesului național al cetățenilor, care locuiesc pe malul drept al Nistrului și întrețin aceasta guvernare. Primul lucru, care demult se impune și despre care Platforma DA nu odată a vorbit, ține de încăsarea impozitelor în bugetul național la importul mărfurilor pentru regiunea transnistreană. Mă refer în primul rănd la produsele petroliere, importate de Șherif, unde bugetul de stat pierde anual peste jumătate de MILIARD de lei în forma de accize și TVA neachitate. Taman vom avea bani pentru compensarea tarifelor la gaz pentru agenți economici.