O propunere judicioasă pentru Guvernul GAVRILIȚA

sandu alegeri

Eugen Camenscic

 • În Chișinău cei mai afectați de criza gazelor o să fie acei conectați la sistem centralizat.
  Aceasta nu înseamnă că sistem centralizat este unul rău și trebuie să scăpăm de el. Chiar invers – sistem centralizat de încălzire este un sistem sustenabil și trebuie utilizat în continuare, pentru că oferă mai multe beneficii din punct de vedere a mediului.
  Neavând posibilitatea să regleze temperatura, oamenii o să achite sume enorme. Totodată, mai mulți o să trăiască cu ferestrele deschise și 20-30% de gaz scump o să fie pierdut prin ferestrele deschise.
  O mare majoritate celor mai vulnerabili cetățeni din Chișinău sunt sunt anume acei care sunt conectați la sistem centralizat. Pentru că nu au putut să cumpere apartamente noi cu sisteme autonome.
  În schimb, acei care au apartamente noi și care au posibilitatea să regleze temperatura, au bani să achite facturi. Altfel, nu ar cumpăra apartamente.
  Și ei încă vor primi și subvenții de la stat, chiar dacă nu au nevoie de ele.
  ——
  E ușor să dai subvenții la stânga și la dreapta. E mai complicat să faci acest lucru echitabil. Nu critic pe guvernare, pentru că nu au avut timp să pregătească un mecanizm potrivit. Dar, cred că trebuie să fie dezvoltat o metodă de subvenționarea acelor, care într-adevăr au nevoie.
  Pentru aceasta este necesar să fie evaluat nivelul de Sărăcie Energetică. Este un parametru, prin care se stabilește dacă familia se află în Sărăcie Energetică sau nu. De exemplu, dacă cheltuieli anuale a pentru energie a unei familii constitue mai mult de 10-15%, atunci aceasta familie se consideră în sărăcie energetică.
  Și anume pentru așa familii, statul trebuie să acoperă cheltuieli sau să vină cu subsidii pentru eficiența energetică. Și nu pentru cei cu penthous-uri și porsh-uri
  De unde sunt bani? Se poate și din TVA.
  În vremurile normale, TVA poate fi și de 20%, nu de 8%. Și acești bani se poate de luat pentru acoperirea necesităților celor în Sărăcie Energetică. În situații de criză, sigur că TVA trebuie să fie micșorat, ca să nu afecteze populația.
  Apropo, anul acesta, guvernul o să încaseze de două ori mai mulți bani din TVA, decât deobicei.
  Eu nu am nevoiie de scutiri. Pot achita factura. Și în vremuri normale chiar și cu TVA de 20%. Și sunt gata să achit, dacă știu că acești bani merg către cei, care într-adevăr au nevoie, dar nu pentru cei cu penthous-uri și porsh-uri.