𝐒𝐭𝐨𝐢𝐚𝐧𝐨𝐠𝐥𝐨 𝐧𝐮 𝐞 𝐨 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐚̆ 𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫𝐚𝐥𝐚̆!

Dodon Stoianoglo

Iurie Reniță
·

Chiar și de la distanță, cu ochiul liber, se vede foarte clar 𝒄𝒆 𝒔̦𝒊 𝒑𝒆 𝒄𝒊𝒏𝒆 reprezintă Alexandr Dmitrievici Stoianoglo. Cu certitudine, „inocentul” procuror general este (a fost!) una dintre cele mai puternice figuri pe tabla de șah a lui Dodon și a șefilor acestuia de la Kremlin. Chiar dacă reținerea lui Stoianoglo nu s-a înscris perfect în eleganța și exigențele democrației europene, n-aș putea să accept că MasterClass-ul lui Veaceslav Platon pentru Stoianoglo și conducerea procuraturii generale a fost un triumf al democrației occidentale în Republica Moldova.
Vă recomand, cu insistență, să citiți succinta analiză de mai jos, care, după mine, plasează corect accentele în cazul „martirului” procuror-suspendat Alexandr Stoianoglo.
𝑿 𝑿 𝑿
Spiritele s-au inflamat la Chișinău după ce fostul Procuror General a fost reținut. Mulți spun că s-a acționat prea dur, că a fost scos cu mascații. Eu unul nu sunt un adept al justiției făcute la televizor cu ”cătușe”. Nu de alta, dar am văzut acest proces în România și știm că el unul nu este benefic pentru democrație. Doar că în cazul lui Stoianoglu nu avem un astfel de spectacol. Omul care a negociat eliberarea lui Platon, care a oprit cercetările în dosarul Kuliok, acolo unde se vedea clar cum Dodon primește bani în pungă de la Plahotniuc, omul care a jucat chiar un rol politic în ultimii ani, suspectat de jocuri cu rușii, nu poate fi lăsat în funcție și nu poate fi lăsat liber. Stoianoglu este un ”pericol social”. Da, oamenii care reprezintă un pericol social sunt ridicați cu mascații și aduși în fața judecătorului. Acesta va decide dacă suspiciunile privind gradul de pericol social sunt întemeiate sau nu.
Justiția nu se face la televizor și nu se face de către ziariști și nici de către politicieni. Se face în sala de judecată. Mai este mult până ca acest lucru să se înțeleagă în Republica Moldova, stat în care oamenii puteau vedea cu ochiul liber o realitate – imaginile cu Dodon primind bani în pungă – și un Procuror General care închidea ochii sau probele, care a ignorat aproape total finanțările lui Dodon prin insulele Bahamas. Da, e greu de înțeles cum Platon a fost eliberat, cum omul care a dat cea mai grea lovitură sistemului bancar stă la tablă și le predă procurorilor lecții privind comiterea infracțiunilor financiare.
Stoianglu beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar asta în cazul dosarului penal. Acolo are tot dreptul să fie considerat ”nevinovat” până la sentința definitivă, dar tot ce s-a văzut în spațiul public în ultimii ani poate fi încadrat la o complicitate a acestuia cu oameni politici, cu oameni care au fraudat băncile. Și mai este și o față nevăzută, o relație cu FSB, despre care poate se va afla la un moment dat. Sau mișcările din Găgăuzia au apărut din prea mult simț civic?
Concluzionând, o reformă nu se face cu oamenii care au stricat sistemul. Întâi îi înlături, așa cum înlături un măr stricat dintr-un coș, ca să nu le strice și pe cele sănătoase, iar apoi te apuci să pui regulă în sistem. Stoianoglu nu e o victimă colaterală. A fost parte a unui război, a fost combatant și a căzut pe front. A știut foarte bine în ce se bagă, și-a asumat anumite fapte, acum trage consecințele. Cei care plâng acum după el sunt doar cei care ori n-au priceput nimic ori au alte interese.
𝑪𝒓𝒊𝒔𝒕𝒊𝒂𝒏 𝑯𝒓𝒊𝒕̦𝒖𝒄