ECHIPA Maia SANDU: “Secretarul offshore” Andrei Spînu, secretarul general al administrației prezidențiale

sandu alegeri

Andrei Spînu, secretarul general al administrației prezidențiale, a jonglat de ani buni cu mai multe companii, inclusiv din zone offshore. Direct sau indirect, numele lui este legat de jurisdicții precum Cipru, Hong Kong, Delaware și Belize.
Mai mult, pe când era viceministru al Tineretului și Sportului, Spînu a fost și în incompatibilitate de funcție. S-a întâmplat la intersecția anilor 2015-2016, când, în paralel, a administrat activitatea unei firme din Hong Kong care, în ultimii ani, i-a adus circa 8 milioane de lei.

andrei-spinu-old-mts-gov-md

Andrei Spînu, la Gala premiilor pentru tineret 2015, în calitate de viceministru al Tineretului. Chișinău, 26 noiembrie 2015 // Foto: Old.mts.gov.md

10 noiembrie 2016. Oarecum timid, Andrei Spînu intră pe scena cinematografului „Gaudeamus” din Chișinău. Face o remarcă despre mărimea pozei cu el proiectată pe ecranul din spate și își începe prezentarea despre faptul că start-up-urile nu eșuează, ci fondatorii renunță, invocând mai mult motive în susținerea ipotezei sale.

„Exact asta am pățit-o eu la 18 ani, când mi-am deschis prima companie și peste două luni mergeam s-o închid”, avea să se destăinuie el în fața publicului. De fapt, Spînu avea atunci 19 ani, iar întreprinderea individuală care i-a purtat numele a fost lichidată abia peste șase ani, adică în 2012.

Andrei SPÎNU: Am început procedura de închidere peste două luni și un pic, dar trebuie să recunosc că, ținând cont de cât de complicat este să închizi o companie în Moldova, a durat […] până am finalizat procedura.

.ATERIZAREA ÎN MAREA BRITANIE

Până să se ajungă la lichidarea de jure a primei sale afaceri, Spînu deja era asociat în alte cel puțin patru companii din Republica Moldova — Mentor-Grup SRL, Focus Marketing SRLTotal Turism 24 SRL și Arbora Grup SRL. Prima a fost vândută în 2012, iar ultima a fost lichidată în 2017. Celelalte două, deja cu alte denumiri, au ajuns în proprietatea unei companii din Marea Britanie fondată în 2018 — Mondia Technologies LTD.

◾ MENTOR-GRUP SRL
A fost fondată în 2007 de Andrei Spînu (50%) și Mihail Stipanov (50%). Câțiva ani mai târziu, ambii cedează câte 12,5% din cote lui Sergiu Matei. Ulterior, toți trei vor deveni co-fondatori la DreamUps — o platformă nonprofit destinată tinerilor antreprenori, dar și parteneri de afaceri în mai multe companii. Prin intermediul Mentor-Grup, Andrei Spînu și partenerii lui gestionau activitatea platformei Cubus.md — „prima companie de traduceri prin internet”.  În 2012, aceștia vând afacerea unei alte companii din Republica Moldova — Monitoring Grup SRL. Detalii,
◾ TRAVOD LIMITED SRL [denumire anterioară — Focus Marketing SRL (2010-2017)]
A fost fondată în 2010 de Mihail Stipanov. Peste doi ani, acesta își va ceda o parte din cotă lui Andrei Spînu (33%) și lui Sergiu Matei (34%). În 2015, Matei iese din companie, dar revine peste doi ani prin intermediul unei firme din România — Travod Limited SRL, și preia integral Focus Marketing. Nu se ține mult de ea și, în 2019, o vinde unei companii din Marea Britanie — Mondia Technologies LTD.
◾ TRADUNO TECHNOLOGIES SRL [denumiri anterioare — Total Turism 24 SRL (2011-2012), Aripato SRL (2012-2015), Moresense Parteners SRL (2015-2017), Arbo Capital SRL (2017-2018)]
A fost fondată în 2011 de Irina Spînu, soția lui Andrei Spînu, cu activități declarate în domeniul turismului și transportului de călători. Doar că, peste un an, Irina Spînu renunță la companie în favoarea soțului și a partenerilor lui — Spînu (33%), Matei (33) și Stipanov (34%). La finele anului 2016, când firma deja se reprofilase pe activităţi de realizare a soft-ului la comandă și de consultanţă în tehnologia informaţiei, cei trei asociați decid să-și vândă cotele unei companii din România — Wordminds SRL, deținută, la acel moment, de Stipanov. În cele din urmă, firma din România și, implicit, Traduno Technologies din Republica Moldova, ajunge în proprietatea Mondia Technologies LTD din Marea Britanie.

Deși, aparent, Spînu și partenerii lui au renunțat la afacerile din Republica Moldova, de fapt, aceștia au continuat să le controleze. Și asta pentru că ei sau membrii familiilor lor dețin aproape 90% din capitalul Mondia Technologies — proprietara Travod Limited SRL și Traduno Technologies SRL.

Pe lângă cele două companii din Republica Moldova, Mondia Technologies, adică asociații ei, inclusiv Spînu, mai dețin alte două companii din Marea Britanie — Wordminds Translations LTD și Travod International LTD. Acestea, de rând cu firmele din Republica Moldova, țin de activitatea a două platforme online de traducere, care, în esență, sunt trase la indigo: Wordminds.com și Travod.com.

Andrei SPÎNU (despre transferul de proprietate peste hotare)Trebuie să înțelegeți limitările pe care le are Republica Moldova pentru a face astfel de afaceri. Una dintre limitări ține de sistemele de plată. Republica Moldova nu este conectată, mai ales atunci când noi am început, la niciun sistem de plată internațional precum PayPal, Moneybookers/Skrill sau alte sisteme de plată. Doi — toți clienții noștri sunt din afara țării. Trei — erau și riscuri, reieșind din situația politică care era în acea perioadă. Patru — noi ne-am dorit și ne dorim în continuare să creștem o companie globală. Pentru o companie globală, ai nevoie de o prezență globală. Respectiv, după mai multă consultanță, s-a decis să construim toată compania, juridic, încorporând-o în Marea Britanie.

Andrei SPÎNU: Este o companie holding. Ea doar deține o cotă-parte în compania Mondia [Technologies].

.DECOLAREA DIN OFFSHORE

grafic-andrei-spinu-hong-kong-cipru-web

Structura de proprietate, acum curat britanică, a afacerii cu traduceri online, a arătat cu totul altfel la început, traversând două jurisdicții offshore în drum spre beneficiarii finali. Punctul de pornire a fost la fel Marea Britanie, unde, în 2013 și 2015, sunt înregistrate două companii — Travod Limited și Wordminds Limited. Prima a fost fondată de filipinezul King Howard Cordero Enriquez, iar a doua — de australianca Taya Burnett, ambii proprietari nominali.

Andrei SPÎNU: Ele nu au avut activitate sau foarte puțină.

◾ KING HOWARD CORDERO ENRIQUEZ este „de meserie” director și proprietar nominal de companii (adică figurează în acte doar formal, beneficiarii firmelor fiind cu totul alte persoane), după cum reiese din câteva procese de judecată din Marea Britanie în care apare numele lui.  De altfel, de-a lungul anilor, el s-a perindat prin mai mult de 100 de companii britanice.
◾ TAYA BURNETT este mai modestă. Are la activ doar vreo 10 companii în Marea Britanie, fiind mai prezentă în Noua Zeelandă, unde s-a intersectat cu activitatea a 17 companii.
◽Și Enriquez, și Burnett, l-au avut ca partener în cadrul unor companii pe neo-zeelandezul Ian Taylor — unul dintre cele mai sonore nume de familie printre furnizorii de firme-paravan.

În 2016, și Travod, și Wordminds, ajung în proprietatea unor companii cu denumiri omonime înregistrate în Hong Kong.  La rândul lor, Travod LTD și Wordminds LTD din Hong Kong erau și încă mai sunt deținute de o companie din Cipru.

Firma cipriotă Arbo — Capital LTD a fost fondată în martie 2016 și a avut denumirea inițială de Moresense Partners LTD.  (În principiu, aceleași denumiri — Moresense Parteners SRL și Arbo Capital SRL, le-a avut, în perioada 2015-2018, și firma Total Turism 24 din Republica Moldova — actuala Traduno Technologies SRL, pe care soția lui Spînu a fondat-o în 2011.)