Cine îl protejează pe ȘOR la CHIȘINĂU? Șor fiind fugit, i s-a lăsat dreptul la pașaport diplomatic

Dodon acum

Obrăznicia unora nu cunoaște limite. Nu cunoaște limite pentru că nu e penalizată.
Așa e cazul Partidului Șor. Inspirându-se de la liderul lor, membrii partidului fac declarații cu spume la gură în parlament și pe la emisiuni, fac electoratului promisiuni pe cel mai mieros ton posibil, aruncă praf în ochi tuturor, pentru a-și ascunde ilegalitățile pe care, până la urmă, le prezintă drept fapte mărețe.
Un partid condus de un fugar învinuit de furt. Care nu vrea să se supună justiției și a făcut tot posibilul pentru a amâna hotărârea definitivă, iar apoi a ales calea ascunderii. Nici măcar exil nu se poate chema asta, ci fugă pentru a-și scăpa propria piele…
Un partid condus de un fugar, așa cum erau conduși bolșevicii de către Lenin. Cu singura diferență că în cazul lui Șor partidul a acces deja în parlament. Dar declarațiile belicoase și intenția de „revoluție” sunt similare…
Am vrut să văd care e statutul oficial al lui Ilan Șor în Parlamentul Republicii Moldova, așa că am solicitat informații de la secretariatul parlamentului. Am rămas nedumerit de multe.
Lui Ilan Șor i se menține statutul de deputat. Când a fugit din țară, parlamentul i-a reținut pur și simplu, un timp, o parte din salariu ca penalitate pentru absență. Adică statul Republica Moldova a continuat să-i plătească lui Ilan Șor, oficial, aproximativ câte 5.000 – 12.000 de lei în lunile iunie-decembrie 2019. Salariul de deputat i s-a suspendat definitiv abia în ianuarie 2020. Nu-i de mirare că Ilan Șor și membrii partidului pe care îl conduce ne au de proști.
Colac peste pupăză: este dat în căutare internațională și i s-a lăsat dreptul la pașaport diplomatic…
Acestea sunt paradoxurile pe care le vedem în atitudinea mai multor structuri oficiale de la noi. Aparent, se dau mari apărătoare ale legii și pretind că depun eforturi enorme pentru menținerea ei, dar de fapt îi protejează pe cei care o încalcă flagrant și evită, prin orice mijloace, să fie trași la răspundere.
Nu e de mirare că Șor și membrii partidului său fac tot posibilul pentru a nu admite schimbări. O fac în cel mai mârșav, violent și impertinent mod. Pentru că știu că într-o stare de lucruri cum este cea din Republica Moldova la momentul actual nimeni nu o să-i pedepsească, decât în mod formal.
Pentru asta se zbat ei: menținerea unei stări de impunitate. Declararea stării de urgență, în fond, urmărește același lucru: membrii partidului Șor și ai PSRM trag de timp pentru a captura cât mai multe mecanisme ce să le permită să se mențină cel puțin pe linia de plutire, oricare ar fi soarta anticipatelor și oricum s-ar schimba predilecțiile cetățenilor – despre care știm cu toții cât de instabile sunt…
Să ne așteptăm că, atunci când se va întoarce, Șor va declanșa teroarea de tip leninisto-stalinist, în alianță cu cei care își spun și acum, peste o sută de ani, socialiști? Pentru că, dacă nu sunt penalizați, spre asta tind.