GERMANIA ÎŞI CONTINUĂ PLANUL DE FEDERALIZARE A BASARABIEI. FILAT ŞI SMIRNOV SUNT CONVOCAŢI ÎN GERMANIA PENTRU NEGOCIERI. SMIRNOV ARESTAT?

filat smirnov

Germania/Romanian Global News

Premierul Vlad Filat şi liderul separatist, Igor Smirnov, se vor întâlni vineri, 9 septembrie, în oraşul german Bad Reichenhall, în cadrul unei conferinţe internaţionale ce va viza, oficial, „consolidarea măsurilor de încredere dintre cele două maluri ale Nistrului”, asa cum anunta Vlad Filat, transmite Romanian Global News.

Observatori atenti ai jocurilor ruso-germane subliniaza insa ca Germania ii convoaca pe cei doi pentru a incerca sa obtina de la ei compromisurile necesare atingerii obiectivului de federalizare si astfel contaminarea si punerea sub control rusesc a intregii R. Moldova, evident clamand scopul nobil al eliminarii unui conflict inghetat.

kaminski

Foto: Anatolii Kaminski, inlocuitorul lui Smirnov
Surse oficiale de la Berlin, care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Romanian Global News ca Igor Smirnov venind in Germania, ar putea fi arestat de catre Interpol in baza unui dosar de care foarte putina lume stie, in care liderul separatist este acuzat de rapire si actiuni legate de terorismul international si trafic de arme. Arestarea lui Smirnov ar elibera astfel locul noului lider de la Tiraspol sprijinit de Moscova, Anatolii Kaminski.
În acelaşi context, Vlad Filat a afirmat că unul dintre scopurile conferinţei din Germania este pregătirea pentru reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2.
Următoarea reuniune informală în formatul 5+2 urmează să aibă loc pe data de 22 septembrie, la Moscova, autorităţile de la Chişinău sperând că atunci va fi decisă relarea negocierilor oficiale în acest format.