LA 6 SEPTEMBRIE LA CHIŞINĂU SE LANSEAZĂ MANIFESTUL MIŞCĂRII CONSERVATOARE : STAT ETNOCRATIC, SPAŢIUL BALCANIC, A TREIA CALE: DISTRIBUTISMUL – UN MODEL ECONOMIC CONSERVATOR

manifest

Iată că momentul multaşteptat a sosit. La 6 septembrie (dată care nu a fost aleasă întâmplător), va avea loc lansarea Manifestului Mişcării Conservatoare: un document care încearcă să sintetizeze tot ce înseamnă ideea naţională şi idealul naţional pentru Basarabia. Raţionalitatea unei astfel de lucrări este simplă: eşecul Mişcării de Renaştere Naţională din anii 80-90 se datorează în mare parte neclarităţii unor concepte şi poziţii, lipsa unei viziuni de scurtă şi lungă durată.
Generaţia anilor 89 nu a avut suficient timp şi resurse pentru a pune începutul unui sistem ideologic clar. În schimb, generaţia noastră are o astfel de posibilitate. Aranjarea tuturor ideilor dezvoltate de marii gânditori români şi îmbogăţirea lor cu rezultatele cercetărilor unor autori din apus şi răsărit, ar putea pune începutul plămădirii unei adevărate “Biblii a idealului naţional”, o busolă care ar orienta tinerii în spaţiul ideologic şi politic.
Suntem abia la prima ediţie, dar vor urma în viitor şi altele, pe măsura înaintării în plan intelectual. Desigur, multe lucruri poate nu sunt încă prea bine prelucrate, definite. Desigur, multe lucruri ar putea părea naive şi puerile sau dimpotrivă, prea complicate şi “filosofice” , dar acesta este primul pas şi cu timpul documentul va înainta în claritate şi calitate. Ceea ce contează, de fapt, sunt discuţiile pe subiecte cu adevărat importante, care vor fi purtate în cercurile de tineri, orientându-i clar spre obiective clar definite.
În cadrul conferinţei de lansare vor fi prezentate pe scurt 10 rapoarte, care reflectă diferite aspecte ale manifestului:

1. Conservatorismul – revolta împotriva lumii moderne;
2. Ideal naţional – ideea naţională – doctrină naţională – strategie naţională;
3. Spaţiul balcanic – istorie şi perspective geopolitice;
4. Renaşterea şi consolidarea comunităţilor locale – o prioritate a veacului nostru;
5. A Treia Cale: Distributismul – un model economic conservator;
6. Identitatea naţională – stat etnocratic;
7. Actualul sistem politic şi perspectivele unei democraţii organice;
8. Renaşterea familiei tradiţionale;
9. Sistemul de învăţământ, mijloc de formare a personalităţii;
10. 6 septembrie 1940 – Victoria Revoluţiei Naţionale.

Vă invit să participaţi la dezbaterile din jurul manifestului împreună cu alţi tineri dornici de a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc pe 6 septembrie, la Centrul Internaţional Academic “Mihai Eminescu” din Chisinau (bul. Dacia 20), ora 18.00.

De Octavian Racu