CRUCEA MANTUIRII NEAMULUI ROMÂNESC, SIMBOL AL UNITĂŢII ROMÂNILOR, A FOST SFINŢITĂ LA NISPORENI ÎN BASARABIA

cruce

La Nisporeni, pe cea mai înaltă culme de pe malul drept al Prutului, a fost sfinţită ieri 28 august 2011, Crucea Mântuirii Neamului Românesc.
Cu o înălţime de 35 de metri, realizată după modelul crucilor de la Putna, lucrarea reprezintă primul monument din Basarabia dedicat unităţii românilor de pe cele doua maluri ale Prutului.
Circa 100 de voluntari ai Platformei civice Acţiunea 2012 au fost prezenţi duminică, 28 august 2011, la inaugurarea Crucii Mântuirii Neamului Românesc de la Nisporeni. Veniţi din Bucureşti, Bălţi, Cluj sau Chişinău, participanţii, majoritatea tineri, au urcat dealul Zghihara având drapele tricolore în mână, transmite Romanian Global News.
Cei mai numeroşi au fost chiar voluntarii din Nisporeni, reuniţi în grupul de iniţiativă „Faptă nu vorbă”. „Flacăra românismului arde în Basarabia” a scris pe bannerul afişat de tineri, în spate făcându-şi apariţia fumigene în culorile tricolorului. Alături de ceilalţi circa 800 de pelerini, ei au luat parte la slujba de sfinţire a locaşului, oficiată de un sobor de preoţi condus de înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.
Crucea de la Nisporeni reprezintă primul monument din Republica Moldova dedicat unităţii românilor şi este ridicată pe cea mai înaltă culme de pe malul drept al Prutului . Aflat în vecinătatea Cimitirului Eroilor Români şi a Mănăstirii Vărzăreşti, complexul care va putea fi văzut pe o rază de câteva zeci de kilometri va constitui un loc de pelerinaj, de omagiu şi de rugă pentru mântuirea poporului român.
Proiectul a fost derulat de postul de Radio Vocea Basarabiei şi Asociaţia Culturală Pro-Basarabia şi Bucovina, filiala Oneşti.
Desi invitati, nici premierul Vlad Filat si nici presedintele interimar Marian Lupu nu au fost prezenti la eveniment. Au fost prezenti in schimb Primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca si Presedintele Mihai Ghimpu.