CUM FACEM CA ROMÂNII BASARABENI SĂ NU MAI FIE TRĂDAŢI DE CĂTRE PARTIDELE POLITICE?

Mihaes

Roman Mihaeş

Daca in 1940 Basarabia a fost ocupata prin forta armelor, astazi este ocupata prin manipulare, prin aplicarea de tehnologii politice, electorale si economice. Pentru a intelege ce se intimpla cu R.Moldova, de ce este o tara inapoiata, si care sunt cauzele si metodele manipularii, este nevoie de a face o analiza a cimpului electoral moldovenesc.

Consider ca avem in R.Moldova patru mari categorii electorale:

Rusofonii, aproximativ 20 % din populatie(fara Transnistria), de diferite etnii(rusi, ucraineni, bulgari, gagauzi etc.) – marea majoritate nu cunosc limba romana, o buna parte sunt romanofobi, tinjesc dupa URSS, si doresc integrare cit mai strinsa cu Rusia. Voteaza constient partide de stinga. In Parlament sunt reprezentati de PCRM.
Moldovenistii, aproximativ 30 % din populatie ( bastinasi, o parte sunt romanofobi. Ei declara ca moldovenii au limba lor distincta de romana si sunt alta natiune decit cea romana) . Voteaza partide de centru si de stinga. In Parlament sunt reprezentati de PCRM, PD si o mica parte voteaza PLDM.
Romanii basarabeni, aproximativ 25% din populatie , ei considera ca sunt de etnie romana, ca vorbesc limba romana, sunt loiali statului RM, in acelasi timp majoritatea accepta ideea unirii politice a RM cu Romania. Acest segment este in continua crestere datorita schimbarii generatiilor. Voteaza partide de dreapta si centru-dreapta. In Parlament sunt reprezentati de PL si PLDM.
Segmentul mixt – moldovenist/ romanesc. Acestia sunt moldovenistii care partial accepta romanismul ( segmentul mixt) aproximativ 25%. De regula nu sunt romanofobi, nici rusofobi, declara ca sunt de etnie moldoveni, dar recunosc ca vorbesc limba romana si accepta ca Moldova trebuie sa aiba relatii bune si cu Rusia si cu Romania. Acestia nu voteaza PCRM, voteaza de regula partide de centru si centru-dreapta . In Parlament sunt reprezentati de PD si PLDM.
Paradigma constructiilor politice de partid, electorale si apoi guvernamentale in RM, se manifesta prin manipularea romanilor basarabeni si a celor micsti, moldoveni/romani, astfel ca stinga proruseasca si comunista sa fie oricum la guvernare.

In 2005 PPCD, partid votat de romanii basarabeni a votat pentru romanofobul Voronin, tradind electoratul proromanesc. Astazi locul acestuia in Parlament il ocupa PL.

In prezent, suntem martorii anularii istoriei romanilor de catre Ministrul PLDM, partid votat de catre romanii basarabeni, si de pregatirea acestui partid pentru o alianta cu comunistii!

Astfel putem sa concluzionam ca centristii, Filat, Lucinschii si altii, s-au deghizat in aparatori a romanilor basarabeni, au manipulat electoratul proromanesc , fiind ajutati si de intelectuali proromani, si tradeaza valorile acestuia prin alianta tacita sau oficiala cu comunistii.

Concluzii:

Daca rusofonii, moldovenistii si cei micsti sunt reprezentati relativ corect de catre partidele pe care le voteaza, si nu le tradeaza votul, romanii basarabani sunt de regula mintiti de catre politicieni si partide. O exceptie este PL, care insa a fost votat nu de toti romanii basarabeni, dar care trebuie sa demonstreze prin actiuni coerente ca face demersuri in interesele romanilor basarabeni.

In viitor romanii basarabeni trebuie sa se organizeze politic in asa mod incit sa nu mai fie posibila manipularea lor de carte partide si lideri tradatori.