INCLUDEREA ISTORIEI ROMÂNILOR ÎN MANUALUL DE ISTORIE UNIVERSALĂ STÂRNEŞTE PROTESTE LA CHIŞINĂU

Istorie

,Istoria nu se împarte în euro standarde” – acesta este mesajul pe care l-au transmis tinerii din Partidul Liberal (PL) în cadrul unui flash-mob, organizat joi, 18 august în Parcul ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Tinerii liberali şi-au exprimat nemuţumirea faţă intenţiile Ministerului Educaţiei de a unifica disciplinele Istoria Românilor cu cea Universală într-o singură disciplina de studii.
Tinerii liberali au organizat o scenetă care reflecta modalitatea în care autorităţile de la Chişinău au decis să comaseze istoria românilor cu cea universală. Astfel, tinerii au fost deghizaţi în mai multe personaje istorice. La citirea numelor, ca Vlad Ţepeş, Decebal, Alexandru Ioan-Cuza – personajele care au stat la baza creării statului român, acestea au fost excluse din istorie. ,,În acest fel se limitează accesul elevilor la informaţii importante”, a subliniat Ianoş Cuşnir, membru al Organizaţiei de Tineret a PL.
,,Decizia a fost luată pripit şi prematur, noi încă nu avem acea stabilitate politică de a face reforme. Uniunea Europeană ne-a recomndat, dar nu ne-a impus. Elevii trebuie să înveţe atât istoria românilor, cât şi cea universală, însă cea naţională într-un procentaj mai mare”, a spus Diana Cujba, membră a Organizaţiei de Tineret a PL.
Responabilii de la Chişinău susţin că au luat o decizie conform cu standardele europene şi dau ca exemplu chiar curricula din România. Ministrul Educaţiei susţine că datele sensibile ale istoriei românilor sunt în continuare explicate correct.

Varianta manualului de istorie din Republica Moldova ar trebui să intre în vigoare la 1 septembrie. Majoritatea istoricilor de la Chişinău au criticat iniţiativa Ministerului Învăţământului.
Tinerii liberali au declarat că intenţionează să mai organizeze astfel de acţiuni, dacă autorităţile nu îşi vor schimba decizia.

.