GEORGIA, EXEMPLU DE DECOMUNIZARE, DESOVIETIZARE ŞI DERUSIFICARE, DAR ÎN BASARABIA CÂND ?

MIHAI CIUBOTARU

Dacă Ţările Baltice au reuşit să devină libere este pentru că au avut conducători oneşti şi o clasă politică cu dragoste de neam şi de limbă, care au purces din primele zile ale independenţei lor la desovietizarea, decomunizarea , dekaghebizarea şi derusificarea ţărilor date şi instalarea unei puteri naţionale, bazată pe respectarea drepturilor omului şi a valorilor poporului băştinaş.
Un ultim exemplu foarte grăitor este Georgia, care cunoaşte un salt spectaculos odată cu venirea la putere a lui Mihail Saakaşvili, un lider onest , cu o voinţă de fer, reformator autentic şi patriot în fapte.Chiar dacă în plan teritorial Georgia a avut de suferit pierderi, în schimb Georgia astăzi este liberă şi cu un nivel de viaţă ridicat, iar georgienii sânt mândri de ţara lor. Fac proteste doar agentura rusească şi colaboraţioniştii, întreg poporul însă, este sigur de viitorul său, Georgia rămâne în istorie ca un popor ce se respectă, demn şi credincios strămoşilor săi.
Ce putem spune noi despre Basarabia, actuala R. Moldova? Ţinută în captivitate timp de 20 de ani de aşa-zisă independenţă controlată de către conducătorii vasali, nici până astăzi acetia n-au îndrăznit să înlăture simbolurile ocupaţiei ruso-sovietice. O clasă politică ipocrită, demagogia este arma ei propagandistică, minciuna stilul de viaţă, puterea şi averea scopul ei final, iar poporul trăieşte cu iluzia democraţiei, nu mai crede în nimeni şi în nimic, a luat calea bejeniei, mă refer la lumea care nu şi-a uitat originile, nu s-a vândut ocupanţilor sovietici, că minorităţile naţionale rusificate îşi cunosc misiunea lor „ eliberatoare”. În Basarabia partida naţională nu a prins viaţă încă cu adevărat, în schimb partida şmecherilor prosperă şi îşi îndeplineşte rolul strălucit. Acum, mai nou, Alianţa pentru integrare europeană. Vrea aceasta sincer reformarea şi modernizarea societăţii? I s-a spus recent deschis şi ultimativ. Luna de miere s-a terminat. Vrem să vedem fapte, acţiuni, şi nu discuţii sterile, interminabile. Experienţa din ultimii 20 ani ne învaţă că este imperios necesar faptul de a pregăti o nouă clasă politică în ţară. Creşte ea în centrele universitare româneşti sau altundeva în străinătate? O clasă politică care să facă istorie naţională, o clasă politică pentru popor, pentru viitorul Basarabiei, iar fără o desovietizare, decomunizare , dekaghebizare şi derusificare a teritoriului basarabean e greu de crezut că vom avea sorţi de izbândă. Vom bate mereu pasul pe loc. Dar a lăsa mâinile în jos ar fi o greşeală de neiertat. Basarabia este pământ românesc. Este de datoria noastră să-l eliberăm. Şi asta trebuie făcut cât mai curând. Este cerinţa timpului!

GEORGIA, EXEMPLU DE DECOMUNIZARE, DESOVIETIZARE ŞI DERUSIFICARE

Tibilisi, Georgia/Romanian Global News

Parlamentul Georgiei a adoptat la 31 mai Carta Libertăţii, care include Legea privind lustraţia şi Actul Patriotic, acesta din urmă numit astfel după legea corespondentă din SUA.
Legea privind lustraţia interzice să fie primiţi în serviciul de stat oameni care au deţinut funcţii de conducere în Partidul Comunist al URSS şi în comsomol (organizaţia tineretului comunist), precum şi foşti colaboratori ai serviciilor secrete sovietice. Totodată, acestor persoane le este interzis să ocupe funcţii de conducere în instituţiile de învăţământ superior şi să lucreze în justiţie, transmite MOLDPRES, preluata de Romanian Global News.

De asemenea, legea interzice folosirea în ţară a simbolicilor comuniste şi fasciste. Denumirile sovietice de străzi, pieţe şi alte obiective, rămase în Georgia de pe vremea Uniunii Sovietice, trebuie să fie schimbate, iar monumentele din aceeaşi perioadă urmează să fie demontate, distruse sau predate Muzeului Ocupaţiei.

Actul Patriotic este orientat spre lupta împotriva terorismului, implementând un control mai riguros asupra frontierelor, importurilor, operaţiunilor financiare cu valori mai mari de 7.000 de dolari şi reglementând paza obiectivelor strategice.

Pe acest fond Rusia si-a accentuat actiunile subversive impotriva Georgiei, finantand si instigand opozitia, dar si incercand sa manipuleze opinia publica internationala despre presupuse acte de sabotaj asupra unor zone ale Georgiei ocupate de trupele ruse.