FOCUL TRACIC

focul tracic

Organizat de regina Hestia si de ucenicele sale, cultul focului se întinde pe întreaga arie tracica, de la Marea Baltica pîna mai jos de Marea Mediterana, de la Nipru pîna dincolo de Tisa, unde în sec. IX, apare cetatea Vesprem. O buna parte din „Tracia Mare” era sub administratia Geto-Daca. Înca din început, poporul dac apare în documentele vremii ca legat de acesta strabuna vatra. Ceva mai mult. Din perioada matriarhatului (pîna în anul 1900 î.Hr.), cînd cap al familiei era femeia, Dacii apar ca popor independent condus de regina Hestia. Ea a organizat dupa un ritual, cultul focului sacru, la resedinta regala, în cetati, ca si în vetrele locuintelor Traco-Dacilor. Focul, în general, era întretinut ziua si noaptea.
Chiar numele Dacia, Dac, etimologic, cu toate discutiile purtate de cercetatori, trebuie pus în legatura cu cultul focului, cu focul în general, în jurul caruia se desfasura întreaga viata mai întîi tribala si apoi regala matriarhala si patriarhala. În Legea lui Manu, indianul Daksa era numele unui zeu, ca si Dachsina = focul ceremoniilor sfinte. Dacia era tara focului sacru, a focului continuu si cuvîntul este autohton. În legatura cu cultul focului la stramosii Dacilor ar putea fi pus hidronimul „Rîul de Foc” din satul Comanita, judetul Olt.
Tot în perioada matriarhatului se încadreaza Bendis, care initial va fi fost regina Tracilor si care dupa moarte a devenit zeita. În Lexiconul lui Hesighyos din Alexandria (sec. V sau VI), gasim înre-gistrata: „Bendis: Artemis la Traci; la atenieni sarbatoarea zeitei Bendis. Busbaton: Artemis (Spun) tracii… marea zeita: Zice Aristofan despre Bendis, caci este zeita traca”. În toate este vorba de niste ucenice si urmase ale reginei Hestia (Vesta), care-si desfasurau activitatea pro-fetica în jurul focului sacru. Aici profetizau cele ce aveau sa se întîmple si dau sfaturi inspirate teuenergic. Zeita Bendis apare în pozitie ecvestra „întruchipînd-o simbolic pe femeia razboinica. Aceasta are o ramura de brad (nu de maslin!) în mîna stînga, sau cîte o ramura în fiecare mîna s…t. Perechea masculina a zeitei Bendis ar fi (sustine Herodot în persoana) zeul razboiului, în mitologia greaca Ares”, respectiv Marte în mitologia romana. Ea ar fi fost regina amazoanelor înainte de Hestia. Hadrian Daicoviciu scrie ca Bendis a fost „divinitatea feminina dacica si tracica, zeita a lunii, a padurilor si a farmecelor”. Cultul Soarelui ceresc si al Focului Sacru, s-a pastrat pîna în zilele noastre. Pe stîlpii portilor în mai toate judetele Daco-Romaniei, apare sculptat Soarele.
Cultura daco-romana pastreaza numeroase vestigii din perioada matriarhatului. Citam aici faptul ca în judetul Bacau, lînga Moinesti la Poduri, „într-un sanctuar a fost descoperit un complex ritual format din 21 de statuete feminine pastrate într-un vas”. Dintre acestea 15 sint mai mari si asezate pe cîte un „tron de lut ars”, iar 6 figurine „mai mici, fara tronuri si decoruri”. Ele au fost numite „Soborul zeitelor”. O „Mare zeita”, s-a descoperit la Trufesti, în judetul Botosani, ca si în alte parti; ea a fost datata în jurul anului 3000 î.Hr. Adaugam la acestea, statuetele de lut ars, „printre care o zeitate feminina întruchipînd cultul fertilitatii, al belsugului”, descoperita la Liubcova, judetul Caras Severin, figurinele de lut de la Cîrna (azi Dunareni), judetul Dolj,medalionul de lut ars cu imaginea zeitei Diana-Bendis. Vasile Pîrvan spune ca „divinitatea feminina getica era adorata si ca Hestia”, „Marea zeita a pamîntului roditor si hranitor, existenta în Dacia „chiar înainte de venirea iranienilor”. ”
BELAGINELE SAU LEGILE FRUMOASE
Cele mai elementare cunostinte ce trebuia sa le posede orice dac erau Legile frumoase sau Belaginele . Era un cod care cuprindea norme de comportare a cetatenilor regatului dac si ele fusesera alcatuite initial de zeita Hestia(Vesta) .
Zamolxe sustinea si el ca a intrat in legatura cu Hestia” , care i-a predat Legile frumoase (Belaginele) , dupa cum Moise le primise de la Yahve.
Zamolxe ca mare preot , observa ca dacii uitasera sfaturile ce le daduse Hesta-Vesta , s-a hotarat sa urce la tronul zeitei si-a intalnit-o in cereasca stralucire si neintrecuta frumusete , asa cum era de mii de ani,atunci Zamolxe a cuvantat : „Zeita a cerului , Slujitoare a Soarelui material si Soarelui ce tine in mana Cosmosul , legile date de tine au fost uitate . Eu le mai stiu dar as vrea sa le scriu chiar asa cum ni le vei porunci tu!” , „Scrie!”
Si marele Preot Zamolxe a scrie aceste legi , (Belaginele)-Legile frumoase , dupa care s-a condus Statul dac si ele s-au raspandit in lumea intreaga,de mentionat faptul ca legile Dacilor au fost scrise de Zamolxe si nu au fost predate numai oral .
Zamolxe a preluat legile frumoase,dupa care sa condus statul Dac,dar tot el a fost si cel care a facut trecerea de la matriarhat la patriarhat.
Mentionez ca Zamolxe nu este un nume de persoana,este o indeletnicire,o practica,o functie,inseamna mare preot.
Deci printr-un barbat,printr-un mare preot de la regina Hestia,care ulterior a fost zeificata,s-a facut trecerea de la matriarhat la patriarhat
Vechea Europa.
Din ultimele cercetari arheologice, cel mai vechi popor este cel al dacilor. Vezi dovezile scrise de la Tartaria. Romanii NU AU EXISTAT inainte de – 500 decit ca o comunitate minora in jurul Romei. Acestia sint romanii NOI pe cind dacii erau deja romanii VECHI. Localitati ca Romula, Rominia etc. erau expresia ROMEI VECHI, din care a descins ROMA NOUA, cea italica.
Australanthropus Oltenensis. C. Nicolascu Plopsor a descoperit la Bugiulesti in Oltenia prima statiune australanthropopitheciana din Europa. Acestea sint confirmate la 1,8-2,000,000 de ani vechime. Locul in sine facea parte din teritoriul Daciei. La acestea se adauga tablitele de lut ars de la Turdas, Valea Nandrului si Tartaria. Acestea demonstreaza existenta cultului Soarelui la stramosii daci (cult care este central in Veda, va ajunge central in Egipt drept Ra (Sure-ya) si in religia Olimpica).
Dacia – Dokia, slujitoarele Soarelui.
Din surse etnografice, prima regina a Daciei a fost Dacia-Dokia sau Soritza, slijitoarea Soarelui, pe la -3000. Alta regina a fost Hestia-Istia-Vesta sau vestalele, slujitoarele Focului Sacru (Focul, Agni-Ignat este zeul central al Vedei prin care se ajunge la ceilalti zei in procesul arderilor de tot). Vestala a coborit din cer pe un trasnet si era marea preoteasa a Colegiului Fecioarelor (In Veda, Indra este cel care minuieste trasnetul, intotdeauna de partea arienilor). Regatul preistoric Dac avea la baza cel mai de seama cod al lumii antice, Belaginele (bela+logos).
Zeita Hestia si Olimpul. Dupa -2500, tracii din Scitia Minor au dus cultul Hestiei (Vestala) pina la Olimp. (Data este mai probabila dupa -1900, secolul marii expansiuni ariene, care pornind din Dacia a cuprins TOATA lumea in urmatorii 1000 de ani). Grecii erau amestecati cu Tracii si (Hesiod) nu a mai spus neamul din care a provenit ea. (Aici D. Balasu cade in capcana anglo-saxonismului modern care a raspindit in lume incorectul nume de “grec” aplicat lumii antice. Grecii la care se refera D.Balasu SINT tracii care s-au asezat in zona egeana si EVIDENT ca o aveau pe Hestia doar si ei proveneau tot din Dacii vechiului cult al Vestalelor. Hesia nu a fost dusa “grecilor” (Vezi Savescu care, de pe extrema opusa, considera ca “grecii” pur si simplu “au furat” traditiile Dacilor) ci Hesia ERA parte integranta din acei “greci”, faimosii Ionieni, poporul regelui Ion). Ultima Mare Preoteasa in Dacia a fost Zalmoxa.
Etimologia cuvintului Zalmoxa.
Numele Marelui Preot si rege Dac a fost Zalmoxa din “sal”+”moxa”. Salii sint preotii zeilor Daci Marte, Hercule si Apolo. Izvoarele istorice relateaza trei mari legislatori antici, Zarathustra, Zalmoxis si Moise, reprezentantii celor mai vechi si evoluate popoare antice: Iranienii, Dacii si Evreii. (Aici D.Balasu este cit se poate de departe de adevar, poate robul formatiei sale preotesti. Iranienii sint pur si simplu Daci la origine, si inca Daci Tirzii, de dupa -1700 cind Arienii-Daci au atins Persia (si care vorbesc inca cu multe cuvinte rominesti). Iranienii erau pur si simplu un popor nou in antichitate. Evreii sint CEL MAI NOU popor al lumii antice, mult dupa Iranieni. Vremea lui Avram, cu care incepe neamul evreilor, este dupa -1400, -1300 cind evreii apar brusc in Palestina venind din desert. Regatul evreilor se fiinteaza la -1000, -900 sub regele David si Solomon. La formarea PRIMULUI regat evreu in Palestina, Dacii erau o civilizatie MULTI-milenara ! Toate sursele istorice scrise dovedesc indubitabil ca evreii isi datoreaza cultura mai ales culturii ariene-dace pe care au gasit-o in Palestina antica. ). Diodor din Sicilia, -21, afirma ca: “La arieni, Zatharustes sustine ca o zeita buna i-a dat legile intocmite. La asa numiti Geti, care se cred nemuritori, Zalmoxis sustine ca Hestia i-a dat legile, iar la iudei Moise spune ca a intrat in legatura cu Iahve”. Aceasta afirmatie antica dovedeste ca inca atunci legile teocratice erau crezute a fi provenite din Belaginte. (Aici D.Balasu nu observa linia cronologica care devine linia evolutiva: Belagintele Dace, Avesta Persana, Veda Indiana si Legile lui Moise, care se inscriu in cronolgia arheologica: -xxxx-1900 marea expansiune din Dacia, -1700 asezarea in Iran, -1500 asezarea in India, -1400-1300 aparitia evreilor si inceputul culturii Biblice. Vezi cartea Dacia Ariana care traseaza paralela Veda-Moise.)
Universitatea Zalmoxiana.
Sub Zalmoxa, se construieste in Dacia cea dintii scoala cu local propriu, Andronicul. Preotii Zalmoxieni predau teologia, cultul zeului Soare, astronomia si astrologia. Elevii lui Pitagora de mai tirziu si-au facut studiile la Scoala Zalmoxiana. Dupa Platon si Socrate, in Dacia traiau cei mai invatati medici din lume. Hesyhius afirma ca Zalmoxa “a promovat o invatatura despre un trai nou, mai intelept decit al grecilor”. Tot Zalmoxa a introdus studiul Belagintelor care stau la baza civilizatiei umane. Victor Aurelius scria ca mama lui Galer (Ler, imparatul Daciei Mari, dupa cucerirea Romei de catre daci, culminata cu mutarea Romei la Bizantia sub Constantin) aduce “sacrificii zeilor de munte … aproape in fiecare zi si-i primea pe slujitorii sai la mese si ospete”. (Sacrificiile zilnice, la focul lui Agni, sint o constanta a culturii Veda pina in ziua de azi, sub forma Hinduismului). Mama imparatului Aurelian a fost preoteasa a zeului Soare. Mama lui Galer a fost preoteasa la Romula, jud. Romanati. Iordanes (dupa anul +500) afirma ca Belagintele in limba Daca se pastrau inca.
Giganticul arbore uman al Daco-Tracilor.
Herodot afirma ca “Neamul Tracilor este cel mai mare si mai numeros din lume, dupa cel al Indienilor. tracii au mai multe nume dupa regiuni dar obiceiurile sint aceleasi la toti”. (Urmeaza in carte o lista de 180 de ramuri Trace. Eu cred ca de fapt erau cu mult peste acest numar, dar cine sa le fi confirmat vreodata? De multe ori identificarea nomenclaturala se facea la nivel de … cetate ! cum ar fi Troieni, Lidieni, Carieni, Didineni, Atenieni etc., nume clar confirmate in surse dar care se refera la ACELASI popor, in cazul de mai sus Ionienii regelui Ion. In limbaj contemporan nu am spune nici macar Ardeleni, Bihoreni, etc. ci de-a dreptul Clujeni, Oradeni etc. si asa mai departe, din sat in sat, intre Cluj si Oradea !). Tracii erau autohtoni in Lidia, Pont, Galatia, Pamfilia, Pisidia, Cilicia, Siria, Palestina, Arabia, etc. (Dacii-arieni nu numai ca traiau in Palestina, dar AU DAT NUMELE Palestinei si au fondat faimosul Ierusalim, origine confirmata chiar in … Biblie ! Vezi Dacia Ariana). Afirmatia ca daco-getii au disparut este o grava eroare de istorie universala. O limba majoritara nu moare ci evolueaza. (Toate limbile Romantice plus Greaca, Iraniana si mai multe limbi Indiene sint dovada vie a acestui fapt. Vezi “Noi Nu Sintem Latini”. D. Balasu nu aduce argumente tehnice ale continuitatii limbii Dace-Ariene, dar aduce argumente culturale, de bun simt si logice care au lipsit din repertoriul lingvistilor din ultimii 200 de ani.
Aici nu putem da vina pe nimeni, cit timp noi insine i-am ingropat pe Daci de vii. Sa spunem clar tuturor din jurul nostru ca Dacii sint inca vii si nevatamati, in toata Romania si imprejurimi, acolo unde au fost de la inceputul istoriei.
Pe plan personal nu trebuie sa lupti cu mapamondul, doar cu tine insuti si cercul tau apropiat: daca faci asta, ti-ai facut o datorie Universala, cu urmari Universale. Schimbarea lumii incepe cu tine. ).

dacialibera.com