DIVERSIUNEA COMUNISTULUI DODON. DACĂ NU ŞTII RUSEŞTE, NU EŞTI MOLDOVEAN!

Moldovenii

MIHAI CIUBOTARU

În mun. Chişinău este instalat în mai tot oraşul un afiş care propagă masiv site-ul „ www.moldovenii.md”. Se cunoaşte că autorul lui este comunistul Igor Dodon. Studiind acest site, ne putem convinge că este o diversiune în stilul kominterniştilor bolşevici, este aceeaşi ideologie îmbrăcată în haina moldovenismului stalinisto-sovietic, care continuă să promoveze antiromânismul xenofob. Miră faptul că unele televiziuni, precum: PUBLICA. MD, PROTV Chişinău, portalul de ştiri UNIMEDIA pun umărul la promovarea acestui site antiromânesc, fireşte, sub umbrela pluralismului democratic şi banii n-au miros. Dar bucură faptul că sunt nu puţini tineri care au luat o atitudine principială faţă de această diversiune comunistă a lui Dodon. Unul dintre ei este Dan Nicu:
«…. Cât de moldovean este omul care aplică aceleaşi principii pe care le-au aplicat politrucii sovietici, responsabili de moartea a sute de mii de moldoveni? Cât de moldovean este omul care contribuie prin ceea ce face la perpetuarea minciunii.
Sunt moldovean, deci sunt român. Nu există două Moldove, ci una singură, de la Carpaţi la Nistru, şi cei mai buni fii ai ei au contribuit decisiv la unificarea tuturor românilor într-un singur stat. Iubesc Moldova aşa cum vreau eu, nu cum îmi dictează Dodon. Moldova este România, România nord-estică este Moldova. Existenţa Moldovei în afara spaţiului ei firesc, cel al comuniunii politice cu toţi românii, este o consecinţă a intereselor geopolitice ale unei puteri străine. Tentativele de a legitima o Moldovă neromânească reprezintă forme de manifestare ale acelor interese.
O Moldovă neromânească, antiromânească, nu ar mai fi Moldova. În 2009 am asistat la prăbuşirea unei puteri odioase care-şi pusese ca scop să întoarcă Republica Moldova împotriva României. Ceea ce demonstrează că toate tentativele de a construi o Moldovă întoarsă împotriva ei însăşi sunt sortite eşecului.
Moldoveanul din mine se revoltă împotriva acţiunilor lui Igor Dodon. Se revoltă, dar în acelaşi timp zâmbeşte, pentru că ştie că Moldova este mult prea puternică şi mult prea experimentată ca să mai cadă pradă vreunui candidat de ocazie.
Îmi exprim convingerea că Moldova va rămâne moldovenească, deci românească. Va fi ea însăşi, aşa cum o cunoaştem şi o iubim, şi niciun politruc comunist nu va reuşi s-o schimbe. » (dannicu.wordpress.com)

DACĂ NU ŞTII RUSEŞTE, NU EŞTI MOLDOVEAN!

Tanase C

Constantin Tănase

Poţi să fii cu stea în frunte, să fii Făt-Frumos din lacrimă, descendent din maica bătrână cu brâul de lână, poate genealogia ta să coboare în veacul glorios al lui Ştefan cel Mare, dar nu poţi fi moldovean dacă lipseşte… o circumstanţă. Care anume, vezi mai la vale, aici însă mă văd obligat să fac două menţiuni.
Prima: există un punct de vedere, destul de răspândit, potrivit căruia nu e cazul să polemizăm cu adversarii politici şi ideologici pentru a nu le face publicitate. De acord, dar cu o condiţie: adversarul să nu prezinte niciun pericol public. Personal sunt atacat zilnic de diferiţi golani de presă, politruci aflaţi în solda unor partide, dar nu-mi pun mintea cu ei – câinii latră, caravana trece. Dacă însă adversarul „merită atenţie”, eşti obligat să intri cu el în polemică. A doua: bătălia pentru primăria capitalei a pus în mişcare toate trupele „coloanei a cincea” a Moscovei. Lingătorii de blide imperiale ruseşti au devenit foarte activi, deschid site-uri, atacă cele mai sensibile probleme, îndeosebi cele legate de limbă, istorie, identitate. În privinţa acestora nu cred că e aplicabilă înţelepciunea „nu te pune cu nebunii”. Nebunii trebuie puşi la punct, deoarece pot înnebuni multă lume naivă, credulă şi prost informată.
Un site obscur recent lansat, bine plătit, în spatele căruia, vorbeşte lumea, stau „patrioţii moldoveni” gen Stati, Dodon, Stepaniuc ş.a., publică nişte „bazaconii ştiinţifice” pe care, dacă le-ar citi Stalin din mormânt, i-ar sfătui pe autorii lor s-o lase mai moale. Iată câteva bazaconii de acestea. Prima. Iată ce „teză ştiinţifică” iese de sub pana unui anonim: „Reprezentanţii minorităţilor naţionale, care s-au născut şi locuiesc în R. Moldova, după mentalitatea lor, modul de gândire şi atitudinea faţă de lumea înconjurătoare sunt mult mai aproape de moldoveni decât de reprezentanţii etniilor lor, care locuiesc în statele lor naţionale”. Autorul vrea să ne convingă că, de exemplu, minoritarii ruşi care locuiesc în R. Moldova sunt mai aproape de noi, moldovenii, decât de ruşii din patria lor istorică… Vă amintiţi de partea cui au fost minoritarii ruşi din Moldova în problema limbii, alfabetului, tricolorului în anii ’90 ai secolului trecut? Dar în problema Transnistriei? Asemenea exemple putem aduce cu sutele. A doua: „Compatrioţii noştri, care au rădăcini etnice diferite de cele ale moldovenilor, pot fi consideraţi, după dorinţă, ţinând cont de o istorie de mai mult de 2000 de ani, ca moldoveni etnici”. Cu alte cuvinte, un „compatriot” gen Klimenko sau Smirnov de la Tiraspol, „care au rădăcini etnice diferite de cele ale moldovenilor”, pot fi consideraţi „moldoveni etnici”. Nu moldoveni, în sens politic, ca cetăţeni ai statului R. Moldova, ci moldoveni etnici, sămânţă din sămânţa lui Ştefan cel Mare!

Culmea abia urmează! Autorul anonim, enumără „circumstanţele” în care „o persoană este moldovan (că) după naţionalitate”. Citez:
1. După origine:
1.1. Dacă părinţii sînt moldoveni etnici.
1.2. Daca tatăl este moldovan etnic.
1.3. Dacă mama este moldovancă etnică şi persoana s-a născut pe teritoriul R. Moldova sau a României.
1.4. Dacă persoana s-a născut pe teritoriul Republicii Moldova, părinţii săi ne fiind moldoveni etnici, dar şi-a declarat hotărârea de a se determina ca moldovan etnic către autorităţile publice ale R. Moldova. (…).
2. Persoana recunoaşte, că strămoşii noştri vorbeau limba moldovenească şi limba de stat a R. Moldova este moldovenească.
3. Persoana în cauză sau urmaşii săi direcţi vorbesc limba moldovenească.
4. Persoana în cauză sau urmaşii săi direcţi posedă limba rusă sau altă limbă slavă la nivel uzual. Această condiţie este valabilă numai pentru cetăţenii R. Moldova.
5. Nu acceptă nici una din versiunile de provenienţă romană a moldovenilor.
6. Recunoaşte suveranitatea R. Moldova şi, în măsura posibilităţilor, contribuie la dezvoltarea ei.
7. Cunoaşte istoria Moldovei şi a moldovenilor”.
Fiţi atenţi la punctele 4 şi 5. Ca să fii considerat moldovean trebuie să „posezi limba rusă sau altă limbă slavă” şi să-ţi renegi originea română! Scurt, clar, cuprinzător. Rezultă că, pauză, copii şi adolescenţii moldoveni, care nu prea ştiu „limba rusă sau o altă limbă slavă”, nu sunt moldoveni… Dar ce sunt?
Închei cu ceea ce am început, dragi cititori: ce facem cu aceştia – îi considerăm nebuni şi nu le dăm nicio atenţie sau îi considerăm periculoşi şi intrăm în polemică cu ei? Chiar, sincer, mi-e interesant să ştiu ce credeţi…