ACUM 30 DE ANI, PE 25 MAI 1990, PATRIOTUL FRONTIST ȘI UNIONIST Mircea DRUC, A FOST ALES PRIM-MINISTRU AL R. MOLDOVA…

mircea_druc

Vasile Soimaru, FACEBOOK, 25.05.2020…

Vasile Șoimaru - Wikipedia

 

Primul guvern condus de Mircea Druc a activat o perioadă scurtă de timp dar în care a reușit să declanșeze, practic, toate reformele economice, sociale, juridice, educaționale etc. De numele lui dar și a primului Primar democrat al Chișinăului, Nicolae Costin, este legată deschiderea primelor licee bilingve român-francez, român-spaniol, român-englez, român-italian, român-german, trimiterea la studii în România și în alte țări a studenților, doctoranzilor, liceenilor basarabeni.
Din acel prim guvern făceau parte Constantin Oboroc, prim-viceprim-ministru, Nicolae Matcaș, la educație, Ion Ungureanu, la cultură, Gheorghe Ghidirim, la ocrotirea sănătății, Valeriu Muravschi, la finanțe, Constantin Tampiza, la economie; A înființat primele structuri ale Armatei Naționale, Poliției Naționale, Trupelor de Carabineri, a serviciilor speciale de informații, inaugurând și Academia de poliție.
Guvernul Mircea Druc a activat un an și trei zile, după care a fost demis în cel mai urât mod, posibil, agro-comuniștii majoritari modificând legea Guvernului în aceeași ședință de Parlament, înainte de votarea demiterii, după prezentarea unui raport al Comisiei de politică externă condusă de deputatul democrat Vasile Nedelciuc, în care Guvernul Mircea Druc a fost invinuit că în R. Moldova dispăruse din vânzare …lingurile de aluminiu și ouăle de găini!
Personal, i-am fost recunoscător lui Mircea Druc pentru consultările din anul 1972 pe care mi le-a acordat la elaborarea referatului științific pentru admiterea la doctorat.

P.S. -Am încercat să găsesc măcar un punct comun dintre Primul Prim-Ministru, Mircea Druc, și actualul, ultimul, Prim-Ministru al R. Moldova, Ion Chicu, dar n-am putut găsi nimic comun… Dacă l-aș compara cu Dodon aș descoperi că sunt frați siameji, ambii având și-o soră siameză, Zinaida Greceanâi…

 

 

 

Tanase Alexandra

Mircea este un mare patriot,iar azi patrioții nu- și la modă!! Mircea Druc a fost un profesionist , înconjurandu- se de specialiști care aveau cunoștințe în domeniu!! Mircea Druc iubea Basarabia și îi voia binele!! Ce fel de comparație cu acest chicu– fățarnic,slugarnic, lingusitor– un fel de Moțoc al unor realități ,incompetent și rău slujitor pentru oameni…. Druc Mircea trezește amintiri frumoase,iar acest chicu—- doar repulsie și dispreț!! Asta e comparația!!!!

Anatol PopescuStatul vecin și „preten” Ucraina acum câțiva ani l-a declarat persoană nongrata și i-a interzis accesul, când dl Druc pleca spre Cernăuți… KGB este mai viu ca niciodată, și la Kiev, dar și la Chișinău.

Doina Focsa: P.S. e genial!

Vasile Soimaru: Mircea Druc și azi iubește Basarabia… Și de ce sunt ocărit daca n-am găsit niciun punct de tangență dintre Primul și ultimul premier?… Sau poate ar fi fost bine să găsesc?…

Ioan-Radu Gava: A fost o șansă pentru Unire dar s-a ratat. Patrioții basarabeni au venit și au așteptat câteva zile la Mănăstirea Pasărea lângă București un pas spre reunificare din partea autorităților de la București.

Anastasia Balmuş: Mereu suntem acoperiți cu „nori grei”…Mircea Druc a fost ca o rază de soare, străbătută prin ei. Ne-a demonstrat, că sunt și adevărați români pe aici, că se poate și altfel de aranjat lucrurile dacă ești onest și-ți iubești țara și oamenii…Poate la pezidențiale ne întoarcem la acea listă a Guvernului de pe timpul lui? De exemplu, la C.Oboroc?

SC Dunarea Si Marea: Petru Grozavu – Mircea Druc este prim-ministrul Independentei. A fost si ramane. Real, nu declarat. A luptat pentru libertatea Basarabiei si idealurile ei românești și la Nistru si in Bugeac… Și ar fi ajuns și mai departe, daca nu ar fi fost trădat…

Ion Margine: Dacă Mircea Druc era Președinte – astăzi nu eram RM, dar România!

Scerbina Romeo: Felicitari!

Ludmila Baltatu: PE DRUC DE ALES PRESEDINTE