O LECȚIE de urmat pentru R. MOLDOVA: De ce JAPONIA face față cu SUCCES PANDEMIEI CORONAVIRUS

China coronavirus

Pe măsură ce pandemia coronavirusului se răspândește în Europa și în alte țări occidentale, țările asiatice raportează succesul în combaterea acesteia. Printre ele, Japonia ocupă un loc special. Pe de o parte, țara este o bază ideală pentru infecție: un număr mare de persoane în vârstă trăiesc în ea, există zone metropolitane uriașe și dens populate, Tokyo are legături strânse cu China și alte state asiatice, unde coronavirusul este rampant. Pe de altă parte, cu o populație de 126,2 milioane de persoane, la 2 aprilie au fost înregistrate 2384 de cazuri de infecție. Cum japonezii luptă împotriva COVID-19 și cât de reușit , ne informează Izvestia.

Primele cazuri de infecție cu noul virus COVID-19 au fost înregistrate în Japonia la jumătatea lunii ianuarie. Cei care s-au întors din China s-au dovedit infectați, inclusiv din epicentrul unei noi boli – orașul Wuhan. Această situație a persistat aproape o lună până când a fost confirmat primul caz de transmitere a virusului în Japonia. COVID-19 a fost descoperit de un șofer de taxi care trebuia să transporte un pasager din China. După 2,5 luni după primul caz din țară detectat în Japonia, conform 2 aprilie, 2384 de persoane erau bolnave.

Față de alte țări din Asia de Est și de Sud-Est, această cifră este relativ mică. Așadar, China a devenit liderul numărului de cazuri din regiune – există 81,5 mii de persoane, urmată de Coreea de Sud, unde aproape 10 mii de persoane sunt infectate. Există mai puține cazuri decât în Japonia, în India (1965), Thailanda (1875), Indonezia (1790) și Singapore (1000). Astfel, cu o populație de 126,2 milioane de oameni în Japonia, rata bolii este de 0,002%. Care este motivul pentru blocarea virusului? Și este într-adevăr chiar așa?

Coronavirus vs gripă
De îndată ce a devenit cunoscută despre cazurile de infecție cu coronavirus din țară, autoritățile japoneze au început să acționeze. În martie, angajații au început să fie transferați într-o locație îndepărtată. Prima astfel de decizie a fost luată de marile firme internaționale, apoi companiile locale s-au ridicat. În școli a fost  declarată carantină. În plus, marile centre comerciale și de divertisment au fost închise în țară, au fost anulate tot felul de evenimente și au fost invitați să limiteze contactele dintre oameni.

Sato Akihiro, profesor de neuroștiință la Universitatea din orașul Yokohama, a calculat că măsurile luate de autorități la sfârșitul lunii februarie „au contribuit la reducerea nivelului infecției cu 50%”. Pe lângă guvern, a fost creată o echipă care să identifice și să izoleze persoanele infectate. Imediat ce este descoperit un caz nou, autoritățile găsesc și verifică rapid pe cei cu care s-ar putea contacta persoana bolnavă.

Cu toate acestea, există și alți factori. Potrivit lui Mitsuyoshi Urashima, profesor de medicină la Universitatea Jikei, coronavirusul s-a răspândit în Japonia la jumătatea lunii ianuarie. În același timp, țara a avut un sezon rece, „COVID-19 s-a suprapus gripei, ca urmare a faptului că ambele boli au slăbit”.

Метро

Japonia este renumită pentru medicamente bune. În special, țara face față bine tratamentului pneumoniei. „Potrivit experților, sistemul de sănătate este unul dintre cele mai bune din lume. Mai ales pentru persoanele în vârstă. În multe privințe, seamănă cu sistemul sovietic de examinare preventivă anuală (aici, de asemenea, gratuit, cu excepția analizelor speciale la cerere). Persoanele de peste 65 de ani primesc o notificare din partea municipalității / consiliului raional cu propunerea de a fi vaccinate cu un vaccin pneumococ – pentru a proteja împotriva pneumoniei legat de vârstă. Oamenii mai tineri o pot face la dorință Probabil, preponderența acestui vaccin poate influiența și rata mortalității în rândul persoanelor în vârstă de virus ”, a declarat pentru Izvestia Yulia Stonogina, expert cultural japonez, culturolog de afaceri din Tokyo.

Curățenia este cheia sănătății
Mulți sunt siguri că virusul pur și simplu nu a reușit să se disperseze în masă. În țară existau condiții prealabile. Japonezii disciplinați preferă să urmeze recomandările, folosind metode simple, dar destul de eficiente, pentru a nu se infecta și a nu-i infecta pe ceilalți: spălați-vă pe mâini, vă faceți gargară și dormiți suficient. Astfel de reguli sunt transmise din generație în generație în țară.

Nivelul ridicat de igienă personală a japonezilor îi încântă pe turiști. Ei sunt întotdeauna uimiți nu numai de curățenia străzilor japoneze și a locurilor publice, dar și publică fără rușine fotografii ale toaletelor locale perfect curate. În plus, latrinele sunt peste tot – nu numai în parcuri și centre comerciale, ci și la fiecare stație de metrou și la aproape fiecare loc de joacă.

Магазин в Японии

Spălarea mâinilor nu este o problemă, o problemă pentru un vizitator este să le ștergi. Japonezii nu sunt susținătorii uscătoarelor electrice de mână sau de prosoape de hârtie. Dar fiecare are propriul său prosop. Odată cu răspândirea virusului, uscătoarele publice, unde se aflau, au fost deconectate sau sigilate pentru a preveni infecția. Au fost publicate instrucțiuni privind tehnologia de spălare a mâinilor adecvate.

Purtarea măștilor este, de asemenea, o normă socială pentru japonezi. Ei consideră că este obligatorie purtarea lor în caz de boală. Nu este surprinzător: o parte semnificativă a lucrătorilor pe oră, concedii medicale plătite, sunt rareori prevăzute. Cu un ușor disconfort, japonezii vor prefera să-și pună o mască și să meargă la muncă, decât să piardă bani sau, mai rău, un loc. În plus, numărul de persoane mascate pe străzile orașelor japoneze crește în timpul alergiilor sezoniere. Măștile sunt de asemenea folosite ca protecție împotriva soarelui vara. Un astfel de obicei, cu siguranță, a salvat și un anumit număr de oameni de la o infecție prematură. Acum, în toată țara, angajații trebuie să poarte măști, precum de asemenea, s-a dublat numărul de spray-uri alcaline de mână.

Волонтеры раздают прохожим медицинские маски

Un rol semnificativ în faptul că coronavirusul din țară nu a început să se răspândească atât de repede l-a jucat distanța socială inerentă societății japoneze. Strângerea de mână nu a aparținut niciodată tradițiilor culturale ale Japoniei, o excepție a fost făcută doar pentru partenerii de afaceri, în condițiile coronavirusului aceasta a fost anulată complet. În timp ce italienii și spaniolii se sărutau de două ori la o întâlnire, japonezii s-au înclinat și nu s-au atins unul de altul. O îmbrățișare publică nu este acceptată nici măcar între membrii familiei. A jigni un trecător ocazional (dacă nu este vorba despre pasajul cel mai aglomerat către Sibuya, desigur) este o scuză pentru a-mi cere scuze. Nu este obișnuit în țară să respirați în spate în fața unei persoane în picioare.
Unele măsuri luate de guvern au provocat reacții ambigue în lume. În ciuda apelurilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru a testa oamenii cât mai mult virusul, Japonia nu a făcut asta.

De exemplu, în Coreea de Sud se efectuează 6 mii de teste la un milion de oameni, iar în Japonia – doar 118 teste la un milion de oameni. Analizele sunt luate selectiv – la pacienții a căror temperatură nu a scăzut sub 37,5 grade timp de cel puțin patru zile, la persoanele în vârstă sau la cei care sunt expuși riscului din cauza diverselor boli cronice.

Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia explică faptul că au ales un astfel de sistem de testare pentru a „concentra resursele medicale limitate pe cei care au cu adevărat nevoie de ajutor”. „Doar pentru că avem această oportunitate [de a efectua teste] nu înseamnă deloc că ar trebui să o folosim pe deplin. Nu vedem nevoia de a face teste  la cei care sunt pur și simplu îngrijorați de ceva ”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Sănătății din Japonia, Yasuyuki Sahara.

Токио

Medicii locali au decis să nu repete experiența italiană: în Italia, nu a fost posibil să se stabilească la timp care dintre pacienți aveau cu adevărat nevoie de terapie intensivă și cine poate fi tratat în siguranță la domiciliu. În consecință, medicii au fost nevoiți să ia decizii atât de serioase pe cont propriu, motiv pentru care întregul sistem de sănătate al țării din sudul Europei a fost practic paralizat.

Japonezii înșiși aprobă măsurile luate de guvern. „Japonia este o țară cu un nivel ridicat de încredere socială. În principiu, în cea mai mare parte, japonezii se bazează pe deciziile guvernamentale – de fapt, deoarece aceste decizii sunt de obicei de acord cu experții și sunt luate pe baza consensului multilateral. Prin urmare, testarea aleatorie este, de asemenea, percepută în mod normal. Oamenii au primit informații că, în cele mai multe cazuri, infecția este o boală respiratorie, ei sunt ghidați de acest lucru și nu necesită testarea tuturora ”, a spus Stonogina.

Cu toate acestea, circulau zvonuri potrivit cărora au existat mult mai multe cazuri în Japonia, însă acest lucru nu se reflectă în statistici, motiv pentru care analizele au fost luate în mod selectiv. În special, inițial, puține teste au fost efectuate pentru a „ascunde numărul real de pacienți, până la ultima speranță că Jocurile Olimpice vor avea loc în continuare la Tokyo”.

Олимпийский огонь

Cu toate acestea, profesorul Matsumoto Tetsuya respinge acest punct de vedere: „Desigur, nu putem exclude o astfel de posibilitate, dar, de exemplu, decesele cauzate de pneumonie de origine necunoscută sunt cercetate în detaliu”, a spus el.

În plus, experții fac apel acum să nu facă concluzii pripite, citând ca exemplu metoda japoneză de combatere a coronavirusului. „Ar putea fi doar vârful aisbergului”, a spus John Ioannidis, profesor de prevenire a bolilor la Stanford School of Medicine.

Șeful Centrului de Studii Japoneze de la Institutul din Extremul Orient al Academiei Ruse de Științe, Valery Kistanov, este de acord cu el. „Situația este complicată acolo, în special la Tokyo. Fiecare zi aduce noi înregistrări în ceea ce privește numărul de pacienți cu coronavirus. Parlamentul japonez i=a acordat premierului Shinzo Abe dreptul de a declara stare de urgență în țară cu privire la epidemie, nu exclud posibilitatea ca acesta să o poată folosi în curând. În Guvern toți poartă mască. Medicii bat alarma că, dacă numărul de cazuri continuă să crească în acest fel, este posibil ca sistemul de asistență medicală din țară să nu poată rezista ”, a relat un expert de la Izvestia.

iz.ru