ION STURZA: PLAN de ACȚIUNI pentru GUVERNUL CHICU pentru a preveni DEZASTRUL ECONOMIC

Ion Sturza

Acum pe bune, lăsăm gluma la o parte

La nivel global nu mai e o criză, e un colaps. O combinație de crize de sănătate, economică, financiară, socială și psihologică. După mine, cel mai grav este paralizia celor care trebuie să decidă și să guverneze.
Nu vreau să mă refer la criza medicală, dar putem deja cu certitudine spune că s-au conturat două abordări: una mai laxă, simplistă și deseori ignorantă (Trump, Jonson, Lukașenko, Dodon) și una dură (toți ceilalți). În cazul variantei dure (e cazul să o facem!) se impune o izolare totală, testare în masă și disciplină de fier.
Autoritățile moldovenești au început timid fiind puternic bruiate de un inconștient pe numele Dodon. Dar nu avem variante, trebuie să le susținem și să avem încredere.
Știu, astăzi nu ne interesează economia mondială. Dar Moldova nu este imună sub nici o formă. La nivel global, în trimestrul doi se așteaptă o contracție a PIB de 20-30%. În țări precum China, SUA, Italia – 50%(!). Șomajul poate să atingă temporar si 30%. Economia se confruntă cu o lipsă dramatică de lichidități (unde e cash-ul?), întrerupere de livrări și căderea abruptă a cererii.
Perioada acută va dură încă minimum 6 luni, criza în sine – 2 ani.
Avantajul Republici Moldova e că este un stat subdezvoltat. Aici nu există o piață sofisticată de capital. Datoria de stat internă și externă este la un nivel mic, 25% din PIB. Rezervele valutare ale BNM – peste 3 miliarde USD, lichidități excesive în sistemul bancar (până la criză) 500 milioane USD.
Dar…

Avem și dezavantaje majore.

Anticipez o reducere a PIB-ului în termeni anualizați de aproximativ 30% (70 miliarde MDL) și, respectiv, venituri la buget de aprox. 25 miliarde MDL. Vor scădea mult remitențele, 30-40%, sub pragul de un miliard USD. Respectiv va crește deficitul contului curent de la actualul 10% la 20%.
Șomajul poate să atingă 30% din cei 1,2 milioane de moldoveni încadrați astăzi în câmpul muncii.
Sunt adeptul acțiunilor rapide și preventive!!! Lovim criza în plin! Folosim bomba nucleară, nu bazuca! Astfel, dăm un mesaj de speranță pentru toți.
Statul are două instrumente foarte eficiente.

Politica monetară

Pachetul total de ajutor, intervenție îl estimez la 25 -30 miliarde MDL (min).
BNM trebuie să asigure lichiditate în sistemul bancar. Astăzi, stocul de credite de consum și cel expus crizei este de aprox. 30 miliarde MDL. Puteți să le considerați în default!
Se pot reduce rezervele obligatorii la jumătate și introduce mecanisme de REPO pe hârtiile de valoare și datoria corporate. Trebuie să ne pregătim de naționalizare (temporară) a unor bănci.
Banca Națională ar putea utiliza o jumătate din rezerva valutară, 1,5 miliarde USD și tot profitul (pierderile) pentru a finanța perioada de criză și reconstrucție post.
Se poate încerca de luat credite externe. FMI – 100 milioane USD, BM – 50 milioane, UE – 50 milioane. Necondiționat! La nivel bilateral, nu cred!
Aduceți mai multă valută în numerar în țară. Bancomatele trebuie să fie alimentate non-stop. Ratele la banci a populatiei pot fi amanate pe 6 luni. BNM trebuie să devalorizeze treptat leul și să se acomodeze cu o inflație de 30-50%.
Inflația este un „impozit” cinic, cvasitotal, dar extrem de eficient pentru recuperare.

Politica fiscală

Veniturile bugetare se vor reduce cu 25-30 miliarde de lei. În aceste condiții trebuie, suntem obligați să cheltuim și să acordăm facilități fiscale! Un principiu general pentru a defini cine sunt cei afectați și trebuie ajutați – scăderea afacerilor cu cel putin 30% și disponibilizări de 30% din numărul total de angajați. Nu salvăm (scuze) comercianții de automobile, bijuterii, speculanții imobiliari etc.! Știu din practică, vor fi primii care vor țipa după ajutor…
Pentru companiile din zona de risc, dar și liber-profesioniști trebuie amânată plata de taxe și impozite sociale pe 6 luni. Excepție este TVA! Plata taxelor de la populație tot trebuie amânată pe 6 luni. Guvernul poate să garanteze creditele pentru agenții economici care activează în zonele critice, în agricultură.
Guvernul trebuie să compenseze ca principiu general plata șomajului tehnic la nivelul a 75% din salariul mediu brut (aprox. 5000 lei).
Avem nevoie de o realocare de fonduri bugetare către sectorul sănătății de minimum 2 miliarde de lei și cel al securității publice – 500 de milioane.
Tot din pachetul de 25 miliarde trebuie să facă parte și transferurile directe către autoritățile publice locale.
Ar fi util să ne gândim și la un mecanism de naționalizare (temporară!) a companiilor din sectoarele critice ale economiei.
Important!
Pentru toate aceste măsuri (și mute altele) există cadrul legal. Care nu există trebuie să fie adoptat de urgență în Parlament. Nu ignorăm Parlamentul.
Pentru a implementa aceste măsuri este nevoie de voință, curaj, oameni pregătiți profesional și mental. Cu o reputație impecabilă și susținuți de societate!
P.S. Nu pretind că datele sunt la virgulă și că totul e ușor de implementat. Dar știu, e timpul să acționăm!
Sănătate să aveți!

Lasă un răspuns