ATENȚIE MAXIMĂ: UN EXEMPLU pentru R.MOLDOVA. Strategia ISRAELULUI împotriva CORONAVIRUSULUI: Separarea BĂTRÂNILOR de cei TINERI, mai importantă decât IZOLAREA SOCIALĂ!

naftali-bennett-coronavirus

 Stela Spataru

Israelul este în stare de alertă din pricina epidemiei de coronavirus, după ce sâmbătă s-a înregistrat primul deces, victima fiind un bătrân de 88 de ani cu multiple probleme de sănătate.
În paralel cu monitorizarea persoanelor infectate și a contacților acestora, ministrul israelian al apărării, Naftali Bennett, a lansat un apel la izolarea pe cât posibil a persoanelor în vărstă.
„Cel mai important lucru, mai important decât izolarea socială, mai important decât teste, teste, teste, mai important decât orice altceva este separarea bătrânilor de tineri”, a spus Naftali Bennett în cadrul unei apariții televizate.

Cea mai letală combinație posibilă este atunci când o bunică își îmbrățișează nepotul. De ce? Pentru că acest coronavirus este mult mai letal pentru bătrâni decât pentru tineri.
În multe țări, procentul tinerilor care au murit este 0. Sunt țări care au 0 sau 0,1% decese printre tinerii sub 20 sau 30 de ani. În ceea ce-i privește pe bătrâni, peste 80 sau peste 70 de ani, avem unul din cinci sau unul din șapte oameni care iau acest virus mor”, a explicat oficialul israelian.

„Ceea ce trebuie să facem pentru următoarea perioadă de timp este să avem grijă de bunicul sau bunica, dar de la distanță. Se poate ține legătura pe WhatsApp sau Skype sau ce vreți. Le duceți mâncare, curățați cutiile când plecați de acasă și apoi le duceți la casele lor. Nu intrați în casele lor, nu-i îmbrățișați ca să nu-i puneți în primejdie.
Oamenii mă întreabă dacă bătrânii vor trebui izolați pentru totdeauna. Răspunsul e nu. Ce se va întâmpla în următoarele câteva luni este că treptat restul populației, fie că ne place sau nu, va lua acest coronavirus, majoritatea covârșitoare a celor care vor lua coronavirus nici măcar nu vor ști. Va dura trei-patru săptămâni, nici nu vor ști că virusul și la sfârșitul acestor patru săptămâni vor deveni imuni.
Va porni de la 0,1%, 1%, 5%, 20%, iar când se va ajunge la 60-70% din populație care are imunitate, epidemia va lua sfârșit. Atunci bunicul și bunica pot ieși din izolare. Ar putea dura o lună, două sau trei, mai mult eventual, dar acesta e planul. Mult noroc! Aveți grijă de bunicul și bunica. Nu vă apropiați de ei!”

Apelul ministrului Naftali Bennett surprinde prin tonul calm adoptat, semn că epidemia poate să treacă fără probleme majore cu respectarea unor măsuri elementare de precauție. Israelul este un din puținele țări în care poți avea încredere că vor lua măsurile necesare pentru a-și proteja populația.
Decizia premierului Netanyahu de a trece peste opoziția Parlamentului pentru a permite serviciului secret să monitorizeze telefoanele populației pentru a se asigura că respectă carantina a fost amplu criticată ca o încălcare flagrantă a normelor democratice.
Israelul a închis școlile și magazinele ne-esențiale, cerând populației să se izoleze și să lucreze de acasă pe cât posibil. Părăsirea locuinței este limitată la nevoile de bază, dar, spre deosebire de multe alte țări, guvernul israelian a permis familiilor cu copii să iasă la aer și în zone de recreere. În numeroase țări occidentale, copiii sunt practic în arest domiciliar având mai puține drepturi decât animalele de companiei!

De asemenea, guvernul turc a anunțat sâmbătă măsuri stricte de izolare a persoanelor de peste 65 de ani, precum și a celor cu probleme grave de sănătate, boli pulmonare, cardiace sau cei ce urmează tratamente imunosupresoare. Potrivit directivelor oficiale, vârstnicii și bolnavii cronici nu au voie să plece de acasă, să meargă în parcuri sau să folosească transportul public. Bătrânii singuri urmează a fi sprijiniți de autoritățile locale.

https://bpnews.ro/2020/03/22/strategia-armatei-israeliene-impotriva-coronavirusului-separarea-varstnicilor-de-cei-tineri-mai-importanta-decat-izolarea-sociala/#.XncjQCNzDIU

Lasă un răspuns