O ÎNTREBARE pentru TELEVIZIUNILE din R. MOLDOVA: Este FILMUL DOCUMENTAR ARIA dedicat marii cântăreţe de operă şi actriţe MARIA CEBOTARI, un film INTERZIS?

Aria Maria Cebotari

Astăzi, 13 februarie 2020, la Muzeul de Istorie a Orașului Chişinău în colaborare cu Secţia Ştiinţe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM, Universitatea de Stat „D.Cantemir” și Facultatea Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, a fost organizat un eveniment dedicat 110 ani de la nașterea interpretei Maria Cebotari: „Priveghetoarea Basarabiei”. În cadrul evenimentului a fost proiectat filmul documentar Aria (2004, R.Moldova, Scenariu: Dumitru Olărescu, Regia: Vlad Druc). Filmul valorifică o cercetare minuţioasă asupra vieţii şi carierei marii cântăreţe de operă şi actriţe Maria Cebotari (1910- 1949). Multă vreme subiectul Maria Cebotari a fost tabu. Apreciată în ţări precum Germania, Austria şi Italia, aflate sub administraţie fascistă, producţia a avut o soartă vitregă în Republica Moldova deoarece autorii au fost acuzaţi de propagandă românească (ei au inserat o mărturisire a Mariei Cebotari: “eu sunt româncă din Basarabia” şi secvenţe cu armata română din singurul film românesc, Cătuşe roşii/Odessa in fiamme, 1942, România- Italia, R: Carmine Galone, premiat la Veneţia în acelaşi an).

Din păcate televiziunile din R. Moldova refuză să proiecteze  filmul documentar ARIA în același stil bolșevic, sovietic. De ce ?

Maria Cebotari – născută la 10 februarie 1910, Chişinău, Basarabia – decedată la 9 iunie 1949, Viena, Austria. A fost o cântăreață de operă basarabeană, una dintre cele mai mari soprane din lume în anii ’30 și ’40 ai secolului trecut. Studiază la școala normală de fete Florica Niță și la Capela Metropolitană din Chișinău condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1924-1929) cu Maria Zlatov Gavreorie. După terminarea studiilor la conservatorul din orașul natal, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova. În 1929 a plecat la Berlin, unde a luat lecții de canto. A debutat în 1931 la opera din Dresda în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini. Aici a rămas ca solistă până în 1943. În perioada 1935-1943 a dat reprezentații și pe scena operei de stat din Berlin. Ulterior, a fost angajată ca solistă permanentă a operei de stat din Viena, unde a rămas până la moarte (1949). Foarte apreciate au fost reprezentațiile sale în operele lui Mozart și Richard Strauss (care a și scris pentru ea opera „Salomeea”, în care și-a interpretat rolul inegalabil). A luat parte și la festivalurile muzicale din Salzburg la invitațiile lui Bruno Walter și Herbert von Karajan. A avut mare succes în rolul contesei din opera Nunta lui Figaro de Mozart. Maria Cebotari a cântat sub bagheta unor mari dirijori ca Fritz Bush, Arturo Toscanini, Clemens Krauss, Karl Böhm, Wilhelm Furtwängler. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin. A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soțul ei, Gustav Diessl. Ca interpretă a lucrărilor lui Mozart şi Strauss a fost neegalată până în zilele noastre. De asemenea, prin rolurile ei în filme, a fost una din cântărețele cele mai iubite ale generaţiei sale.

Lasă un răspuns