ION STURZA se ÎNTREABĂ: Ne va apăra conducerea BĂNCII NAȚIONALE din MOLDOVA de marele „economist” Dodon ?

Ion Sturza

Sturza Ion

Dodon-„economistul”
Sau gând de președinte între două plăcinte și un pahar de vin
„Am discutat anterior ca sumele bănești care au fost puse pe spatele cetățenilor în urma furtului miliardului să le excludem total sau să le reducem. La această etapă am găsit mecanismele necesare pentru a reduce această povară cu 5-6 miliarde de lei, adică cu 25-30%”(Dodon).

De unde, stimate domn?!
Profitul BNM, conform legii, nu se repartizează. El rămâne pentru acoperirea pierderilor din trecut și capitalizarea treptată a băncii. Minimum 10% din obligatiile monetare (astazi doar 6,5)! Lucru mandatoriu pentru stabilitatea financiară a țării.
Voi vreți să-l repartizați. Voia boierului de la Sadova. Dar de unde 5-6 miliarde? BNM a raportat anul trecut un profit de 290 milioane de lei. Anii anteriori, mai mult pe pierderi. La o adică ați putea repartiza o jumătate. Anual, bugetul trebuie să restituie din „furtul miliardului” 800-900 milioane. Acești bani nu sunt venitul BNM, cum își imaginează unii, ci sunt o rambursare de credit .
Deci, 10-15% și asta în condițiile unui compromis serios cu necesitatea capitalizării BNM. O mișcare populistă de moment.
Sigur, e mai ușor decât să recuperezi miliardul de la cei care l-au furat!
Mă gândesc cât de cinic judecă unii la Chișinău. De ce să suflecăm mânecile și să muncim, acumulăm impozite, dacă avem Banca Națională?! Luăm din rezervă, luăm din capital…
Exact așa au gândit și acționat cei care au furat miliardul.
Unica speranță ne-o punem în conducerea BNM.
E obligația ei legală să ne apere de „economistul” Dodon.

Lasă un răspuns