Basarabia Literara

ALERTĂ MAXIMĂ: ACUZAȚII GRAVE. REGIMUL PUTINIST de la CHIȘINĂU vrea să provoace un RĂZBOI CIVIL pentru intervenția trupelor imperiale rusești

Veteranii Tiras Tighina

Mai mulți combatanți din asociații ale veteranilor de război au cerut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, „trădător de neam și țară”, pentru declarația sa „criminală” de săptămâna trecută, potrivit căreia armata rusă ar fi intervenit în războiul din 1992 din Transnistria „pentru a opri vărsările de sânge”.

Anatol Caraman, președintele Asociației de veterani „Tiras-Tighina”, participant al războiului din Transnistria, susține că declarația ministrului Ciocoi duce la „instigare la ură și război,” și că acesta „face propagandă regimului putinist”. Acesta a ținut să aducă aminte și de declarația fostului ministru de externe în Guvernul Sandu, Nicu Popescu, care spune într-o conferință la București că „Chișinăul a inițiat un război civil împotriva Tirspolului”, iar între declarațiile celor doi nu este nicio diferență.

„Partidul socialiștilor s-a manifestat ca un partid trădător, a promovat deschis interesele imperiului rus. Prin corupere astronomică, prin șiretlicuri electorale, prin prostiile făcute de partidele politice PAS și DA, PSRM a acaparat puterea politică în al doilea stat românesc. O identică nebunie făcută la București în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Popescu, din Guvernul Sandu, a declarat în prezența ministrului român de externe Teodor Meleșcanu, precum că „în anul 1992 Chișinăul a inițiat un război civil împotriva Tirspolului, umilind populația din Transnistria”. Nicio diferență între ambele declarații”, a spus Caraman.

Acesta a mai adăugat că „toate relele vin asupra noastră de la Fderația Rusă” și că veteranii de război cer demisia ministrului de externe Aureliu Ciocoi și cerinițierea procedurii de alegeri anticipate.

„Consiliul de admnistrare al AVR „Tiras-Tighina” cere demisia acestui ministru trădător și chemăm toate forțele sănătoase din R. Moldova să ne unim într-un front comun împotriva acestui guvern trădător și să inițiem procedura de alegeri anticipate”, a menționat Caraman.

Tot în cadrul conferinței de presă, veteranii au relatat cum Armata a 14-a rusă a atacat, în 1992, posturile de poliție ale R. Moldova din regiune, adăugând că drept dovadă a implicării Federației Ruse în războiul de la Nistru este și semnarea, din vara aceluiași an, a Acordului de pace la Moscova, între președinții Mircea Snegur și Boris Elțin.

Participanții la conferință susțin că declarații ca cea făcută de ministrul Ciocoi le fac fie cei care nu cunosc lucrurile, fie cei care „au indicații”. Aceștia mai spun că există decizia CtEDO în cazul grupului Ilașcu în care scris „negru pe alb că în 1992 a fost o agresiune a Federației Ruse, împreună cu Armata a 14-a, împotriva R. Moldova”.

 

https://deschide.md/ro/stiri/social/60937/Combatan%C8%9Bii-r%C4%83zboiului-de-pe-Nistru-cer-demisia-ministrului-Ciocoi-%C8%99i-declan%C8%99area-alegerilor-anticipate.htm

loading…

Lasă un răspuns