De ce tac SNEGUR și LUCINSCHI ? De ce nu-l condamnă pe DODON care nu-l demite pe CIOCOI?

Snegur Dodon Lucinschi

Comunicatul privind incetarea conflictului armat din Transnistria a fost difuzată de mine, in calitate de purtator de cuvant al presedintelui R. Moldova.

Imi amintesc, se insera deja cand  Mircea Snegur a sunat, de la etajul al treilea al enormului sau cabinet care i-a placut lui Boris Birstein.

M-am ridicat in fuga pe scari. Nu am mai chemat ascensorul, deoarece l-am asteptat toata ziua pe Snegur ca stiu ce să răspund miiilor de telefoane ale reporterilor din întreaga lume care vroiau să afle un singur răspuns la intrebarea: ”Daca Snegur a ciocnit cupa de sampanie si cu secesionistul Smirnov, cine a fost semnatarul acordului de incetare a conflictului  armat din Transnistria,totusi?”

A fost prima si unica data cand am difuzat presei un comunicat scris de mana lui Mircea Snegur. Era scris corect, fara nicio stersatura, fara nicio greseala.

Mi l-a inmanat fara a spune un cuvant. Dupa noptile albe, dupa criticile nejustificate,deoarece noi ne-am adresat la ONU sa trimita castile albastre  in zona si ni s-a refuzat, am luat textul si l-am expediat imediat tuturor agentiilor din intreaga lume care l-au preluat cu”clopotei”.Adica stirea a avut un caracter prioritar.

În comunicat scria, negru pe alb,că președinții R.Moldova și ai Federației Ruse semneaza acordul.

Ulterior am participat la semnarea acordului privind retragerea armatei ruse, ramas neratificat de catre Duma de stat. El a fost semnat de catre Snegur, Lucinschi,  Sangheli, iar din partea rusa de catre Eltin si premierul Cernomardin.

Mircea Snegur, dar și Petru Lucinschi nu au spus niciodata ca armata rusa a pus capat conlflictuilui. Numai Dodon a uitat ca am fost atacati in timp ce eram recunoscuti ca stat la ONU si a spus, la comanda lui Litkai cel mai inveterat secesionist, nascut in raionul Ungheni, ca noi trebuie sa ne cerem scuze de la secesionisti, ca guvernarea de la Chisinau a declansat conflictul armat pe care l-a oprit,  Rogozin omorandu-ne copiii care nu apucasera sa-si formeze o familie, sau au luat arma in mana ca sa-si apere tinerele vlastare.

Eu nu stiu ce faceau atunci Dodon si Ciocoi. In mod cert, umblau pe sub masa sau bateau mingea pe maidan.

Si atunci prin ce se explică faptul că noul ministru de externe al acestui ”tușonkar” elogiază, la comanda lui Dodon, armata rusa?

Putin vrea să reinstaureze imperiul si va incepe cu Moldova. Modificarea Constitutiei Federatiei Ruse care il face un soi de tar, anexarea Crimeii si a Transnistriei va conduce la ocuparea Ucrainei cu participarea ostasilor Armatei Nationale al carei comandant suprem este Dodon.

Dodon a incercat sa creeze chiar un consiliul al presedintilor, dar Mircea Snegur nu l-a mai frecventat si nu s-a prezentat la festivitatile, organizate cu prilejul formarii Moldovei, deoarece am scris un articol nimicitor, intitulat ”Putin i-a daruit lui Dodon doua papusi gonflabile”, respectand ordinul dictatorului de la Kremlin. Era vorba de Snegur si Lucinschi care faceau sluj la piciorul lui Dodon.

El se rezuma la adevarul incontestabil – cei doi ex-sefi de stat nu vor sa puna in pericol cariera sau chiar viata copiilor. Ei vorba de Natalia si Victor Snegur, de Chiril si Serghei Lucinschi.

Unicul sef cu verticaliate, capabil sa-i scoata ochii cu ordinul Republicii pe care vrea sa i-l inmanze Dodon este Vladimir Voronin.

…Ieri veteranii razboiului de pe Nistru au cerut demisia lui Ciocoi, un agramat. Au fost sustinuti de miscarea unionistilor. Vreau ca cred ca Andrei Nastase va ridica, prin reprezentantii sai din parlament problema demiterii lui Ciocoi. Vreau să cred că Maia îl va susține, după cum il vor susține si democratii. Este un prilej excelent de a inainta o motiune de cenzura guvernului Chicu.

Daca vor refuza, vom incepe protestele non-stop.

Vreau, desigur, sa-i vad printre protestatari pe Mircea Snegur si Petru Lucinschi care nu au dreptul moral sa taca. Ei trebuie sa urmeze exemplul liderului chinez, Deng Xiaoping, care la o varsta inaintata a ridicat tara sa la nivelul celei de-a doua economii mondiale.

Sarcina lui Snegur si a lui Lucinschi e mult mai simpla. Ei trebuie sa spuna doar atat: ”Unirea e unica noastra salvare”.

Or, dupa cum s-a exprimat metaforic Mircea Snegur atunci cand mi-a inmanat comunicatul despre incetarea foculuiui: ”Pe rusii nu-i poti invinge de unul singur oricat de mult te-ai screme!”.

Noi avem,deci, aici si acum nevoie de protectoratul legiferat de parlament al SUA de vreme de Rusia a ocupat Transnistria.

VASILE GROZAVU

Lasă un răspuns