ÎN ATENȚIA Parlamentului și Procurorului General Alexandr STOIANOGLO al R. MOLDOVA: De ce președintele IGOR DODON, garantul suveranității, independenței, integrității teritoriale, trebuie să fie tras la răspundere conform articolului 337 din Codul penal pentru TRĂDARE de PATRIE. Actuala guvernare în frunte cu Dodon provoacă un război intern în Moldova

Dodon Transnistria

Fostul ministru de interne Victor Catan susține că președintele Igor Dodon, care a cerut la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei recunoașterea internațională a neutralității militare a Republicii Moldova, este primul care a încălcat neutralitatea Republicii Moldova și că șeful statului promovează politica altui stat, notează IPN.

„Primul care a încălcat neutralitatea Republicii Moldova este Igor Dodon prin faptul că întotdeauna s-a pronunțat că forțele armate ale Federației Ruse trebuie să continuă să se afle pe teritoriul Republicii Moldova până la soluționarea definitivă a diferendului transnistrean. Iată pentru acest lucru, președintele, care este garantul suveranității, independenței, integrității teritoriale, el trebuie să ducă răspundere conform articolului 337 din Codul penal trădare de Patrie. Persoanele care dau informații sau promovează o politică a unor state străine dușmănoase față de diplomația, sistemul politic din Moldova, ele pot fi condamnate”, a afirmat fostul ministru în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Ex-ministrul apărării Viorel Cibotaru menționează că planul de obținere a recunoașterii internaționale a neutralității Republicii Moldova a eșuat. Potrivit lui, nimeni nu acceptă această poziție. „Nu există o solidaritate cu această poziție a oficialilor Republicii Moldova și aceasta este o noutate foarte bună. Balonul acesta pe care l-a încercat Partidul Socialiștilor, împreună cu Dodon, să-l umfle și să reprezinte Republica Moldova în acest sens, nu prinde”, susține Viorel Cibotaru.

Comentatorul politic Anatol Țăranu este de părere că declarația ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, precum că „Rusia a intervenit în Transnistria pentru oprirea vărsării de sânge” nu reprezintă poziția personală a ministrului, ci este poziția actualei guvernări, inclusiv a președintelui Igor Dodon. „Prin gura lui Ciocoi a vorbit Dodon. Asta este poziția președintelui Igor Dodon. El, la începutul mandatului său, a depus flori la monumentul cazacilor de la Tighina. Cazacii, care erau persoane în afara legii, mercenari care au comis atrocități, crime de război și acestor oameni Dodon le face cinste, le face onoare, le aduce flori”, a afirmat analistul. În opinia lui, această opinie exprimată de ministrul de externe, în timpul apropiat, trebuie să fie sau corijată de Igor Dodon, sau pusă totalmente pe seama președintelui Dodon.

Anatol Țăranu consideră că Republica Moldova merge cu pași mărunți spre federalizare. „Spre visul de aur al Federației Ruse, fiindcă federalizarea înseamnă controlul absolut al Republicii Moldova prin intermediul Tiraspolului. Moscova instituie un ghidaj direct al Republicii Moldova în sensul unui stat european. „Iată ce ne așteaptă de fapt. Și ceea ce a făcut ministrul – el de fapt a confirmat acest lucru”, a declarat Anatol Țăranu.

https://radiochisinau.md/exministru-de-interne-primul-care-a-incalcat-neutralitatea-rmoldova-este-igor-dodon—103433.html?fbclid=IwAR1brfYhCZr_WwdWs7PMpu6sBbEnoM2OUO8gwgygcLijnYnoRTGIKxGYWfg#.Xj-mBl6oV98.facebook

 Actuala guvernare în frunte cu Dodon provoacă un război intern în Moldova

Războiul de pe Nistru este, din nou, motiv de dispută în societate. La aproape 28 de ani de la izbucnirea conflictului transnistrean, oficialii de la Chişinău nu ştiu, cu exactitate, cine a început agresiunea şi fac declaraţii controversate.

Foto: ziarulnational.md

De exemplu, ministrul de Externe de la Chişinău, Aureliu Ciocoi, a declarat recent că războiului de pe Nistru i-au pus capăt ruşii care, prin intervenţia lor, nu au făcut decât să oprească vărsarea de sânge, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, fostul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, declaraţiile lui Aureliu Ciocoi îi aparţin lui Igor Dodon, care provoacă acum un război intern în Republica Moldova iar cetăţenii care îl votează pe Dodon şi socialiştii îşi aruncă buletinele de vot în favoarea unui potenţial război în R. Moldova.

„În spatele spuselor ministrului Ciocoi sta nemijlocit Igor Dodon cu toată politica formulată de el. El scindează acum societatea Republicii Moldova şi aruncă vreascuri în acest rug al unei coleziuni foarte serioase. Actuala guvernare, în frunte cu Igor Dodon provoacă acum un război intern în Republica Moldova. Ne-am putea trezi într-o zi cu un război nu între Chişinău şi Tiraspol, dar mai rău, aici, pe malul drept al Nistrului. Aceasta se datorează guvernării socialiste orientate spre Rusia. Ei fac aşa încât în societatea noastră mereu să existe acest focar al unui potenţial război intern,” a declarat Anatol Ţăranu în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, misiunea lui Igor Dodon în Republica Moldova este de a menţine mereu aprins acest focar al unui potenţial război intern în Republica Moldova.

„Lui Dodon îi poate fi atribuit calificativul – preşedinte război. Asta este funcţia şi misiunea lui în Republica Moldova. Cei care îl votează pe Dodon îşi aruncă buletinele de vot în favoarea unui potenţial război în R. Moldova, a spus fostul ambasador.

Menţionăm că ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, consideră că “armata rusă nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 de pe Nistru şi să oprească vărsările de sânge”.

Veteranii Războiului din 1992 cer demisia lui Aureliu Ciocoi: Cel care a iniţiat războiul a fost prefăcut în pacificator.

Lasă un răspuns