ION STURZA: Avem oare nevoie de un PREȘEDINTE de ȚARĂ-agent de influență al FEDERAȚIEI RUSE ?

Putin Dodon

Sturza Ion

Micul satelit (si unicul) al „planetei Rusia”
Ușor-ușor, Igor Dodon bifează agenda Federației Ruse. O face cu insistență, ca să nu spun cu tupeu. La Strasbourg, la Chișinău, la Moscova. El vrea o Europă „de la Lisabona la Vladivostok”, el vrea să celebreze cu fast ziua victoriei, el vrea… Și moldovenii îi permit!
Evident, analiza mea este din start subiectivă. Eu sunt de formație euroatlantic, cred în valorile europene și le doresc implementate și în Republica Moldova. Dar nici nu mă poziționez ca un rusofob de profesie.
Dar…
Moldova a rămas ultima speranță a Rusiei să-și mențină o stare de vasalitate în spațiul ex-sovietic.
A demonstrat-o cu prisosință vizita recentă a Secretarului de stat american Mike Pompeo în regiune. Și cum a demonstrat-o! La Kiev, clar, americanii susțin ucrainenii pe toate “fronturile”. Câteodată, specific, târându-i în politica lor internă. Dar Uzbekistanul, Kazahstanul și Belarusul?!
Acolo nu s-a vorbit mult despre democrație, drepturile omului. S-a vorbit pragmatic
despre ce anume au nevoie țările respective ca să devină independente economic și politic de „fratele mai mare”. Și americanii au găsit interlocutori foarte înțelegători! Lukașenko a excelat în prietenie. Evident, în speranța unui nou „sponsor” cu țiței gratuit.
Speranța rușilor la o nouă împărțire a sferelor de influență cu Trump s-a ruinat, ultimul fiind „înregimentat” de interesele americane. Sechelele Crimeii și Donbasului s-au implantat foarte puternic în memoria colectivă din regiune.
Și mai tristă este discuția referitoare la cine și cum a contribuit la victoria asupra fascismului. S-a ajuns la aceea ca să se declare că pactul Molotov-Ribbentrop a fost un lucru benefic! Urmăriți-l pe Dodon, se va alinia.
Planul de „măsuri” al guvernului de la Chișinău pentru a celebra ziua victoriei este o mostră de agitka din vremea „socialismului dezvoltat”.
Vreți să aniversați? Sigur! Aveți o ocazie unică să-i invitați pe toți veteranii și urmașii lor din toate armatele beligerante la un prânz de conciliere și recunoaștere a sacrificiului lor. Atât. Fără ideologie comunistă și naționalistă.
Evident, aceste lucruri le înțelege și Dodon cu compania sa, dar prea strâns e lațul obligațiilor personale. Avem noi nevoie de un președinte-agent de influență al unui stat străin?

P.S. Între timp, guvernul Chicu bifează și el sârguincios… condițiile FMI. Și corect face. Banii de la ruși sunt în pomul de Crăciun.
Pensiile și salariile bugetarilor trebuie plătite pe data de 10. Lună de lună.