PROBE EXCLUSIVE pentru PROCURORUL GENERAL Alexandr STOIANOGLO dacă Președintele IGOR DODON are o legătură și a avut un interes în cazul răpirii celor șapte profesori turci

Dodon Erdogan

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va compărea pe banca acuzaților pentru abuz de serviciu în dosarul răpirii celor 7 profesori turci. Procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată. Potrivit lui Stoianoglo, Botnari a luat toată vina asupra sa. Fostul director SIS, trimis în judecată și obligat să plătească 125 de mii de euro. La întrebarea dacă Președintele Igor Dodon are legătură cu dosarul Directorului SIS privind răpirea celor 7 profesori turci, Procurorul General Stoianoglo a răspuns că ancheta a stabilit că nu are nici o legătură. Cât a costat extrădarea celor 7 profesori turci, se cunoaște, repararea clădirii Președinției R. Moldova și construirea de către firmele turcești a complexului sportiv ARENA CHIȘINĂU. Dacă Domnul Procuror General Alexandr Stoianoglo vrea probe, îi prezentăm mai jos următoarea filmare de la Ceremonia de dezvelire a plăcii inaugurale de dare în exploatare a clădirii Președinției R. Moldova. de către Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a inaugurat clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova, devastată în aprilie 2009. Renovarea clădirii a fost finanţată de Guvernul Turciei, care a oferit 7 milioane de euro pentru lucrările de reparaţie.

Mai doriți acum alte dovezi cu privire la faptul dacă Procurorul General este un procuror independent așa cum a promis oficial în fața cetățenilor R. Moldova.

Ion Sturza

Stop!
Domnule procuror general, e foarte curajos să vă cereți scuze de la profesorii turci!
Automat ați devenit persona non grata în Turcia! Dar ce facem cu cei grata, foarte grata care au dat indicații?
A fost o decizie la nivel politic! Luată de P, D, C, F!
Alt „curajos” – fostul șef SIS, Botnari – și-a atribuit vina!
Dar cei patru au curajul să vină și să spună ceva?

comanditarul a fost, cred eu, altul. Botnari e doar un ”ispolnitel” conștiincios, cred eu.

acum, iar se va comite un act de justiție selectiva? probabil.

da, poate va primi o pedeapsă blândă, condiționată, da, poate va fugi și nu va suporta nicio pedeapsă legală.

dar, oricum, numele și confortul lui Botnari nu vor mai fi niciodată aceleași.

pentru că atunci când accepți să realizezi fanteziile criminale ale cuiva, vezi, poate fugi, înainte să-ți fie legate mâinile, picioarele, șansele sau viitorul.

PS: nu există pedeapsă care ar ușura suferința familiilor profesorilor pedepsite fără proces, justiție, apărare și transparență

Sergiu Litvinenco

Vasile Botnari – ”peștele cel mare” sau totuși ”țap ispășitor”!?

Aflăm că în dosarul răpirii profesorilor turci Vasile Botnari a luat totul asupra sa probabil în speranța că ceilalți coparticipanți (ofițeri SIS, angajați ai Biroului Migrație și Azil, ai Poliției de Frontieră, ai MAI) vor rămâne nepedepsiți.

Totuși nu înțeleg mai multe aici. Dincolo de calificarea juridică (deși și aici sunt tare multe întrebări – e exces de putere, e depășire a atribuțiilor de serviciu, e răpire de persoane, e neglijență în serviciu?). Toți cei care au participat, oare nu au știut că ordinele lui Botnari sunt ilegale? Dacă au știut că sunt ilegale și le-au executat, atunci oricum sunt pasibili de răspundere! Dacă nu au știut că sunt ilegale, atunci ei au oare dreptul să mai rămână în funcție? Sigur că nu! Deci, întrebări sunt mai multe decât răspunsuri.

După cum pare totul dintr-o parte și fără a pune la îndoială rolul lui Botnari în tot acest caz macabru (respectând principiul prezumției nevinovăției), ceea ce face Procuratura Generală numai justiție și dreptate nu este. Dreptate și justiție este atunci când totul se face conform legii și fiecare primește pedeapsa în funcție de fapta comisă. Dar așa, pare totul un spectacol regizat, politicianist, o încercare de a astupa ochii opiniei publice care așteaptă finalitate și pedepsirea ”peștelui cel mare”. Dar, după cum se pare, ”peștele cel mare” seamănă mai degrabă cu un ”țap ispășitor”…

Dar chiar și în raport cu ”țapul ispășitor”, există întrebări cu privire la finalitatea cazului. Mi se pare că se repetă același scenariu ca și în celebrele dosare ”7 aprilie” și ”Pădurea Domnească”. Adică chiar și ”țapul ispășitor” poate scăpa de pedeapsa meritată.