ATENȚIE MAXIMĂ: Ministrul socialist CORNELIU POPOVICI pregătește MAREA DIVERSIUNE, să schimbe denumirea cursului „Istoria Universală și a Românilor”

ISTORIA romanilor

 

Ministrul Popovici își propune să elimine „accentele românești” din manualele de istorie

Autorul de manuale de istorie integrată în variantă comunistă, Corneliu Popovici, imediat după instalarea în fotoliul de ministru, își dorește să schimbe denumirea cursului „Istoria Universală și a Românilor”. După spusele oficialului, conținuturile actualelor manuale au multe „deficiențe”, sunt infectate de un etnocentrism perimat. Cu alte cuvinte, „evenimentele istorice sunt tratate în aceste instrumente didactice din punctul de vedere al poporului român”, spune Popovici.

Corneliu Popovici și-a argumentat decizia prin faptul că nici în România disciplina aceasta nu se mai numește „Istoria Românilor”, ci doar „Istorie”.

„Cursul respectiv are denumirea respectivă în Franța, Germania și alte țări. De ce se face așa? Deoarece unul dintre principiile actuale de predare în școli este să excludă etnocentrismul”, a estimat el.

Popovici a explicat, pentru JURNAL de Chișinău, că aceste modificări ar fi de rutină, chipurile, nu sunt motivate politic.

Corneliu Popovici este unul dintre autorii de manuale de Istorie Integrată introduse în timpul guvernării comuniste. Acest curs a fost forma cea mai potrivită pentru a scoate din manuale conținuturile românești şi a introduce tezele kominterniste.

sursa: jurnal.md

„Manualele de istorie sunt supuse anumitor modificări pe parcursul timpului. Ele se modifică ținând cont de metodologia predării, de noile descoperiri, noi interpretări, noi abordări didactice ș.a.m.d. Este vorba de unele accente, inclusiv aparatul metodic.”

Solicitat să explice ce înțelege domnia sa prin „etnocentrism”, Corneliu Popovici a definit termenul cu pricina prin plasarea „unui singur popor în centrul abordărilor”. „Lucrul respectiv nu mai este prezent, de exemplu, în manualele de geografie, de istorie în țările UE, inclusiv în România”, a ținut el să sublinieze.

https://libertv.md/social/ministrul-popovici-isi-propune-sa-elimine-accentele-romanesti-din-manualele-de-istorie?fbclid=IwAR2vUkVMME3IkbwTHRL9F9ZeiA-wZYDu-4_x6peFWsomQhiJ8qBmzq6tVQc